Οι 5 πιο συχνές αιτίες ατυχήματος

Οι 5 πιο συχνές αιτίες ατυχήματος

Δες εδώ ποιοι είναι οι 5 πιο συνηθισμένοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα και πώς θα το αποφύγεις.

Οι δρόμοι κρύβουν πολλούς κινδύνους, αλλά οι αναβάτες μοτοσυκλέτας έχουν στη διάθεσή τους τα κατάλληλα εργαλεία για να τους αντιμετωπίσουν. Ισχυρά φρένα, χαμηλό βάρος, ισχυρός κινητήρας, ευελιξία, όλα είναι στη διάθεσή σου προκειμένου να αντιμετωπίσεις ό,τι εμφανιστεί στο δρόμο σου. Για να τα καταφέρεις όμως πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Ας δούμε τις 5 πιο συχνές αιτίες ατυχήματος και πώς θα βγεις αλώβητος.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


1. Χώματα σε τυφλή στροφή

Πρόβλημα: Οδηγείς ξέγνοιαστος σε κάποιον επαρχιακό δρόμο και ξαφνικά βλέπεις χώματα, χαλίκι, νερό, πευκοβελόνες, λάδια, άμμο ή περιττώματα ζώων μέσα στη στροφή. Όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα. Δεν προλαβαίνεις να αντιδράσεις, τα πατάς, ο εμπρός τροχός γλιστρά και βρίσκεται στο έδαφος πριν το καταλάβεις.

Λύση: Να οδηγείς σε ρυθμό αντίστοιχο του οπτικού σου πεδίου και σου επιτρέπει να αντιδράσεις αν κάτι βρεθεί στο δρόμο σου. Το «αργή είσοδος, γρήγορη έξοδος» είναι ένας πολύ χρήσιμος κανόνας. Κατά την είσοδο στη στροφή να είσαι ανοιχτά, ώστε να μπορείς να δεις πιο μακριά.

2. Μεγάλη ταχύτητα στη στροφή

Πρόβλημα: Υπολογίζεις λάθος μια στροφή ή αυτή κλείνει απότομα και έχεις τελικά μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που πρέπει.

Λύση: Μην οδηγείς απερίσκεπτα και μην ξεπερνάς το 80% των δυνατοτήτων σου. Αν βρεθείς με περισσότερα χιλιόμετρα στην είσοδο της στροφής, αρχικά εμπιστεύσου τη μοτοσυκλέτα. Είναι μάλλον πιο ικανή από ότι νομίζεις και ίσως μπορέσεις να στρίψεις. Πλάγιασε ακόμα περισσότερο, κοίτα την έξοδο και κάνε απαλούς χειρισμούς. Μην τσαρουχώσεις τα φρένα , ανοίξεις απότομα το γκάζι ή κάνεις άλλη κίνηση που θα επηρεάσει βίαια την ισορροπία της μοτοσυκλέτας.

3. Αυτοκίνητο αλλάζει λωρίδα

Πρόβλημα: Οδηγείς μέσα στη κίνηση, όταν ξαφνικά οδηγός αυτοκινήτου αποφασίζει να αλλάξει απότομα λωρίδα χωρίς να σε έχει δει.

Λύση: Πρόσεχε τα τυφλά σημεία των αυτοκινήτων και πέρνα όσο το δυνατόν λιγότερη ώρα εκεί. Όταν μπορείς να δεις τα μάτια του οδηγού από τον καθρέπτη του αυτοκινήτου, τότε μπορεί κι εκείνος να σε δει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κοιτάξει και θα αντιληφθεί την παρουσία σου. Επίσης, να είσαι υποψιασμένος σε περίπτωση που οι συνθήκες του δρόμου αναγκάσουν τον οδηγό του αυτοκινήτου να αλλάξει λωρίδα, πχ έργα, σταματημένο ταξί ή λεωφορείο κλπ.

4. Οδηγός αυτοκινήτου ανοίγει απότομα την πόρτα

Πρόβλημα: Το κενό ανάμεσα σε μια λωρίδα με μποτιλιαρισμένα και στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα είναι μεγάλο, οπότε αποφασίζεις να κινηθείς εκεί. Ξαφνικά όμως ανοίγει μια πόρτα από παρκαρισμένο και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

Λύση: Απέφυγε να κινείσαι μεταξύ μποτιλιαρισμένων και παρκαρισμένων. Υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να ανοίξει κάποια πόρτα, αλλά να πεταχτεί και πεζός, ο οποίος μπορεί να μη σε είδε ή να μην τον είδες εσύ ανάμεσα στα παρκαρισμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ποδηλάτες ονομάζουν αυτή την περιοχή «Ζώνη θανάτου».

5. Βρεγμένος δρόμος

Πρόβλημα: Όταν βρέχει, οι δρόμοι γλιστράνε ακόμα περισσότερο και μια πτώση είναι πολύ εύκολο να συμβεί.

Λύση: Αρχικά, σιγουρέψου ότι τα ελαστικά σου είναι σε καλή κατάσταση. Μόνο αυτά έρχονται σε επαφή με το δρόμο και φέρουν μεγάλο μέρος ευθύνης για τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Οδήγησε αργά και μην κάνεις απότομες κινήσεις με τα χειριστήρια. Αν δεν έχει βρέξει για πολύ καιρό, τα λάδια και η βρομιά που έχει συσσωρευτεί στην άσφαλτο κάνουν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Αν υπάρχει η δυνατότητα απέφυγε να κυκλοφορήσεις μέχρι να καθαρίσει κάπως ο δρόμος.