Τι παίζει με τις αντιολισθητικές αλυσίδες και τις μοτοσυκλέτες;

Τι παίζει με τις αντιολισθητικές αλυσίδες και τις μοτοσυκλέτες;

Γιατί δεν βάζουμε αλυσίδες χιονιού σε μοτοσυκλέτα;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που λέγεται στην επικαιρότητα, με το που επιδεινωθεί σφοδρά ο καιρός το χειμώνα, είναι να προετοιμαστούν οι οδηγοί αυτοκινήτων, με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε καιρό ψύχους και χιονιά, είναι σύνηθες φαινόμενο οι μοτοσυκλέτες να… εξαφανίζονται από τους δρόμους και αυτό δεν είναι κακό, αφού προφανώς δεν είναι μόνο το κρύο, ένα από τα προβλήματα που δημιουργούν οι χιονοπτώσεις. Αναδύεται λοιπόν μια εύλογη απορία: Γιατί δεν γίνεται λόγος για αντιολισθητικές αλυσίδες σε μοτοσυκλέτα;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 

Κι όμως υπάρχουν! Αλλά υπάρχουν σοβαροί λόγοι που δεν είναι διαδεδομένες

Αν πιστεύατε μέχρι σήμερα, ότι δεν υπάρχουν αντιολισθητικές αλυσίδες για μοτοσυκλέτες, πιστεύατε λάθος. Υπάρχουν! Ωστόσο, δεν είναι διαδεδομένη επιλογή, για αρκετούς και σοβαρούς λόγους. Αρχικά, όπως αναφέραμε και παραπάνω, σε ακραίες συνθήκες που απαιτούν την χρήση αλυσίδας, είναι καλύτερο να μην οδηγήσεις καθόλου μοτοσυκλέτα. Η ήδη μειωμένη, πρόσφυση των δύο τροχών μπορεί να γίνει προβληματική στον παγετό, με πιθανά αποτελέσματα που δεν χρειάζεται καν να περιγράψουμε. 
 

Η μοτοσυκλέτα είναι, κυρίως, όχημα «καλού καιρού» και αναψυχής

Μην παρεξηγήσετε την ως άνω φράση, καθώς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να προσβάλλουμε τους αναβάτες «παντός καιρού» και τους χρήστες δικύκλου ως απαραίτητο καθημερινό μέσο μετακίνησης. Το αντίθετο μάλιστα, τους αναγνωρίζουμε το πάθος τους. Ωστόσο, στον δυτικό κόσμο, δεν είναι κρυφό ότι η μοτοσυκλέτα είναι κυρίως μέσο ελεύθερου χρόνου και έχει σχεδιαστεί κυρίως για οδήγηση σε καλές καιρικές συνθήκες. Οι ίδιοι οι κατασκευαστές, άλλωστε, συνιστούν την αποφυγή οδήγησης σε ακραία φαινόμενα ή την λήψη της απαραίτητης προσοχής. Παράλληλα, σε χώρες που η μοτοσυκλέτα είναι απαραίτητο και πολλές φορές, μοναδικό μέσο μετακίνησης , το κλίμα δεν φέρνει έντονες χιονοπτώσεις ή παγετό. Συνεπώς, λόγω μειωμένης ζήτησης και όχι μόνο, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές σε αλυσίδες μοτοσυκλέτας». Σίγουρα δεν είναι όλες οι μοτοσυκλέτες ίδιες και μοντέλα, όπως π.χ. enduro και ικανές off-roaders, με τα κατάλληλα ελαστικά, πιθανόν θα ανταπεξέρχονται καλύτερα, όμως μια μεγάλη πλειοψηφία δικύκλων είναι σχεδιασμένα για το δρόμο και για συνθήκες εντός ορίων. 
 

Υπάρχουν χειμερινά ελαστικά με καρφιά, αλλά για ειδικές περιπτώσεις

Όπως και για τα αυτοκίνητα, υπάρχουν και για τις μοτοσυκλέτες, «σκληρά» χειμερινά ελαστικά με καρφιά. Όμως, ακριβώς όπως και στα αυτοκίνητα, πρόκειται για μια εξαιρετικά εξειδικευμένη επιλογή, που η χρήση της επιτρέπεται ανάλογα με την νομοθεσία της κάθε χώρας και σαφώς όχι «με το πρώτο χιόνι».