Εσύ ξέρεις να την σηκώσεις.. αν σου πέσει;

Εσύ ξέρεις να την σηκώσεις.. αν σου πέσει;

Χρειάστηκε ποτέ να σηκώσετε την πεσμένη μοτοσυκλέτα σας από το έδαφος; Αν δεν σας έχει συμβεί ακόμα, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή στο μέλλον, γι αυτό φροντίστε να είστε προετοιμασμένος.

Η μοτοσυκλέτα δεν είναι απαραίτητο να πέσει μετά από κάποια σύγκρουση, αλλά μπορεί να επέλθουν οι λεγόμενες χαζές πτώσεις. Κάποιος να την σπρώξει επειδή δεν χωράει την ώρα που παρκάρει δίπλα σας ή επειδή ξέχασες να ανοίξεις σωστά το σταντ την ώρα που κατεβαίνεις από τη μοτοσυκλέτα ή ακόμα σε απότομο φρενάρισμα που δεν πρόλαβες να πατήσεις σωστά κάτω το πόδι και  πέφτεις με μηδέν χιλιόμετρα πλαγίως. Η κατάσταση σώζεται αν μιλάμε για ελαφριά κατασκευή, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση των βαριών τουριστικών και Adventure μοτοσυκλετών;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Υπάρχει μια απλή διαδικασία που επιτρέπει την εύκολη ανύψωση της μοτοσυκλέτας, χωρίς να επιβαρύνεις τη σπονδυλική σου στήλη. 
Χρησιμοποιώντας τα πόδια αντί της μέσης μπορείς να σηκώσεις τη μοτοσυκλέτα ακόμα και αν είναι αρκετά βαριά. Εξάλλου δεν παίρνεις κανένα ιδιαίτερο βραβείο αν προσπαθήσεις να την σηκώσεις με τα χέρια, παρά μόνο επιβαρύνεις μέση και κορμό. 

Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί τρόποι εκτέλεσης της διαδικασίας αλλά ακόμα και ο πιο απλός θα κάνει τη δουλειά. 

1.  Βεβαιώσου ότι ο κινητήρας είναι απενεργοποιημένος.

2. Βάλε ταχύτητα στο σασμάν. Ο λόγος είναι ότι ακόμα και σε επίπεδο έδαφος, η μοτοσυκλέτα έχει την τάση να μετακινείται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Αν η μοτοσυκλέτα έχει πέσει αριστερά και δεν έχεις πρόσβαση στο λεβιέ ταχυτήτων, πίεσε τη μανέτα του μπροστινού φρένου, κατά την ανύψωση.  Αν έχει πέσει δεξιά, μην ξεχάσεις να ανοίξεις τον πλαγιοστάτη, αφού ούτως η άλλως θα χρειαστεί αργότερα. 

3. Τοποθέτησε το σώμα σου ανάποδα από τη μοτοσυκλέτα και με την πλάτη να βρίσκεται στο κέντρο της.  Βάλε το ένα χέρι στη χειρολαβή του συνεπιβάτη ή σε κάτι παρόμοιο πάνω στο πλαίσιο και το άλλο χέρι στο γκριπ του τιμονιού.

4. Φέρε το τιμόνι όσο πιο κοντά γίνεται στο ρεζερβουάρ καυσίμων.

5. Για να καταφέρεις να σηκώσεις τη μοτοσυκλέτα, πίεσε προς τα πίσω και πάνω με τα πόδια σου. Ξεκίνα με τα πόδια λυγισμένα και στη συνέχεια τέντωσε τα. Αυτός ο μηχανισμός μόχλευσης θα αρχίσει να ανυψώνει τη μοτοσυκλέτα. 

6. Μόλις φτάσεις τη μοτοσυκλέτα σε όρθια στάση, επέκτεινε τον πλαγιοστάτη αν δεν το έχεις ήδη κάνει προηγουμένως. 

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα είναι ασφαλέστερο για τη μοτοσυκλέτα αλλά και για σένα, καθώς θα σε γλιτώσουν από χρόνο αλλά και κόπο. Υπάρχουν περιπτώσεις αναβατών που σήκωσαν τη μοτοσυκλέτα με τις πλάτες και τα χέρια τους και στο τέλος τους έπεσε από την άλλη μεριά γιατί δεν είχαν αντοχές να την κρατήσουν. 


Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!
Πριν τη σηκώσεις, σβήσε κινητήρα και βάλε ταχύτητα    
Το παν είναι να πιάσεις από τα σωστά σημεία τη μοτοσυκλέτα και να χρησιμοποιήσεις τα πόδια σου.
Μην ξεχάσεις να βάλεις το σταντ
Έχει τύχει να χρειαστεί να σηκώσεις τη μοτοσυκλέτα από το έδαφος ή ήσουν τυχερός μέχρι τώρα;