net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Πολύ καλή η κίνηση της επιστροφής του προστίμου, όμως αυτή συνεπάγεται έξτρα ταλαιπωρία και χαρτούρα από τον αναβάτη που το πλήρωσε.

Επιστροφή προστίμων εκπρόθεσμου ελέγχου ΚΤΕΟ

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή εκπρόθεσμου ελέγχου ΚΤΕΟ, για τα δίκυκλα που πλήρωσαν πρόστιμο πριν το Υπουργείο δώσει παράταση προθεσμίας ελέγχου.

 
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμων Ιδιοτικών ΚΤΕΟ ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους, για την από 39025/4840/07-10-2013 εγκύκλιο του Υπ.ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.

Η εγκύγκλιος αυτή εκδόθηκε σε συνέχεια σχετικών ενεργειών του Σωματείου, και προκειμένου να ρυθμιστεί η περίπτωση επιστροφής των χρημάτων λόγω χρέωσης παραβόλων εκπροθέσμου ελέγχου ΚΤΕΟ ΜΟΤΟ στους μοτοσικλετιστές που έσπευσαν να ελέγξουν τα οχήματά τους εκπρόθεσμα αλλά εκ των υστέρων εκδόθηκε παράταση στα κατά τόπους προγράμματα πρόσκλησης ΚΤΕΟ ΜΟΤΟ από τις Περιφέρειες της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο 2013 σύμφωνα με την 8913/1089 (ΦΕΚ 501Β/5-3-2013) ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίστηκαν τα τέλη εκπροθέσμου ελέγχου ΚΤΕΟ-ΜΟΤΟ.

Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση την εφαρμογή του νέου θεσμού ΚΤΕΟ ΜΟΤΟ για πρώτη φορά στην Ελλάδα (κυρίως στην Αττική όπου πολύ μεγάλος όγκος μοτοσικλετών κλήθηκε μαζικά με προθεσμία έως τον Απρίλιο), και μαζί με την εκ των υστέρων διαπιστωμένης άγνοιας του συνόλου σχεδόν των μοτοσικλετιστών, αποτέλεσαν αφορμή για μαζική προσέλευση χιλιάδων μοτοσικλετών στα ΙΚΤΕΟ της χώρας εντός ολίγων ημερών.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν εικόνες ατελείωτων ουρών πολύωρης αναμονής από χιλιάδες ιδιοκτήτες ΜΟΤΟ και να εκδηλωθεί αδυναμία εξυπηρέτησης τους από τα αδειοδοτημένα Ι.ΚΤΕΟ της χώρας.  

Το Σωματείο Ιδιωτικών ΚΤΕΟ αντιλαμβανόμενο την κατάσταση που δημιουργήθηκε και παράλληλα τον κίνδυνο να μην εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν χρηματικές ποινές απεύθυνε έκκληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας προκειμένου να εκδοθεί παράταση στα κατά τόπους προγράμματα ΚΤΕΟ και να υπάρξει ανακούφιση στους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε από τις περιφέρειες η έκδοση παρατάσεων. Στο μεσοδιάστημα όμως της έκδοσης των παρατάσεων όσοι μοτοσικλετιστές έσπευσαν με καθυστέρηση ολίγων ημερών κλήθηκαν βάση νόμου να καταβάλουν πρόστιμα στα ΚΤΕΟ υπό μορφή παραβόλου εκπροθέσμου ελέγχου ΚΤΕΟ.

Συνοπτικά οι προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου οι εκπρόθεσμοι τεχνικοί έλεγχοι να μετατραπούν σε εμπρόθεσμοι και στη συνέχεια να επιστραφούν στους δικαιούχους τα ποσά που καταβλήθηκαν για πρόστιμα παραβόλου εκπροθέσμου ελέγχου είναι οι εξής:

1.     Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης προσέρχεται στο ΚΤΕΟ στο οποίο ελέγχθηκε το όχημα του και υποδεικνύοντας την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος υποβάλει αίτηση με την οποία ζητά:
  • Την παράδοση σε αυτόν των  διπλότυπων αποκομμάτων των παραβόλων που εκδόθηκαν.
  • Την έκδοση νέου δελτίου ΚΤΕΟ όπου ο έλεγχος από εκπρόθεσμος θα χαρακτηρίζεται εμπρόθεσμος, και
  • Πιστοποιητική πράξη του ΚΤΕΟ περίπτωσης καταβολής αχρεωστήτος του πρόσθετου ειδικού τέλους εκπρόθεσμης προσέλευσης.
2.     Το ΚΤΕΟ αφού επαληθεύσει τα στοιχεία και τα δεδομένα ελέγχου του οχήματος οφείλει να παραδώσει τα παραπάνω στον ενδιαφερόμενο πολίτη.  

3.     Ο πολίτης προσκομίζει  στη συνέχεια τα ανωτέρω δικαιολογητικά και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος στην οικία Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας η οποία:
  • διαπιστώνει την ορθότητα της Πιστοποίησης του ΙΚΤΕΟ και
  • συμπληρώνει, σφραγίζει και υπογράφει την πράξη επιστροφής στην οπίσθια πλευρά του παραβόλου.
4.     Έχοντας λάβει ο πολίτης τα παραπάνω δικαιολογητικά πηγαίνει στην αρμόδια ΔΟΥ (ΠΡΟΣΟΧΗ: στην ΔΟΥ που προμηθεύτηκε τα εν λόγω παράβολα το ΚΤΕΟ),  η οποία αναγράφεται στο έντυπο της Πιστοποίησης του ΚΤΕΟ,  προκειμένου να του επιστραφεί το αντίστοιχο ποσό.   

Σημείωση Moto-Τρίτη. Ορθό το μέτρο της επιστροφής του προστίμου στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά από ότι φαίνεται όποιος την επιδιώξει θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή, και να αρχίσει τα δρομολόγια μεταξύ ΚΤΕΟ, Διεύθυνσης Επικοινωνιών, και ΔΟΥ. Καλό κουράγιο!!!

Οι επίμαχες ημερομηνίες που αφορούν σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΜΟΤΟ στις μεγαλύτερες περιφέρειες είναι οι εξής:

- 8 και 9 Απριλίου για την περιφέρεια Αττικής,
- 8 , 9, 10 Απριλίου για την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη).

Ο σύλλογος ιδιωτικών ΚΤΕΟ αισθάνεται ευτυχής, καθώς διαπιστώνεται για ακόμη μια φορά ότι μέσω της πρωτοβουλίας των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ αναδεικνύονται κρίσιμα ζητήματα ΚΤΕΟ και ωφέλιμα αποτελέσματα για όλους τους έλληνες πολίτες.

Ο σύλλογος αισθάνεται επίσης την ανάγκη να συγχαρεί δημοσίως την πολιτική ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. για την ανταπόκριση τους στα ζητήματα που δημιουργήθηκαν και αναδείξαμε.

 

?????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ