net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Ο κινητήρας του SportTouring, διαθέτει ικανή ισχύ για να κάνει έναν επαρχιακό δρόμο να δείχνει ενδιαφέρων. Πολιτισμένος, δυνατός και με πολύ καλή απόκριση.

Κινητήρας: Αξιόπιστος, δυνατός, πολιτισμένος

Ο ολοκαίνουριος κινητήρας των 330 κ.εκ. και 33 ίππων δεν ξεφεύγει αρχιτεκτονικά από τα πρότυπα της κατηγορίας αλλά εισάγει κάποια νέα στοιχεία στο χώρο των scooter. Διαθέτει έναν εκκεντροφόρο στην τετραβάλβιδη κεφαλή και ψεκασμό για την τροφοδοσία του, φέρει ξηρό κάρτερ για τη μείωση των διαστάσεών του και ρουλεμάν για τα κοκοράκια των βαλβίδων με στόχο τη μείωση των μηχανικών θορύβων. Σημαντικές καινοτομίες στο χώρο των scooter βλέπουμε στο CVT κιβώτιο το οποίο είναι το πρώτο στην κατηγορία με υγρό συμπλέκτη και δικό του κλειστό κύκλωμα λίπανσης. Αυτό έχει σημαντικά οφέλη όσον αφορά στα επίπεδα πολιτισμένης λειτουργίας αλλά και στην αξιοπιστία του. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η επόμενη αλλαγή λαδιού μετά τα πρώτα 1.000 χλμ. πραγματοποιείται στα 60.000!
Όπως μας πληροφόρησαν οι άνθρωποι της Piaggio το συγκεκριμένο μοτέρ δεν μοιράζεται ούτε βίδα τόσο με τον 300άρη όσο και με τους 400/500 που θα αντικαταστήσει. Κατά το σχεδιασμό του, πέρα από την μεγάλη αποδιδόμενη ισχύ, η Piaggio κατέβαλλε προσπάθεια στη μείωση των τριβών στα μηχανικά μέρη τα διαστήματα περιοδικής συντήρησης αραίωσαν (λάδια κάθε 10.000 και σέρβις κάθε 20.000 χλμ.) ενώ βελτιώθηκε συνολικά οι ποιότητα λειτουργίας.

Περί Downsizing και Optimizing
Η Piaggio, αρχής γενόμενης από το SportTouring, στρέφεται σε μία διαφορετική προσέγγιση, όσον αφορά τη σχεδίαση των κινητήρων της. Πέρα από το downsizing (λιγότερα κυβικά ίδια απόδοση με μεγαλύτερο κινητήρα), μία τακτική που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια οι Ιταλοί αφήνουν στην άκρη το concept του κινητήρα που με μικρές και εύστοχες αλλαγές μπορεί να παραχθεί σε πολλούς διαφορετικούς κυβισμούς και προχωρούν στην εποχή του optimizing. Αυτό σημαίνει πως αφού οριστεί η χωρητικότητα του κινητήρα από τους σχεδιαστές όλα τα μηχανικά του μέρη σχεδιάζονται με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης σε αυτή τη χωρητικότητα και μόνο. Το οφέλη από αυτή την κίνηση είναι πολλά τόσο σε βάρος όσο και λειτουργία. Για παράδειγμα ο κινητήρας του SportTouring αποδίδει σχεδόν την ίδια ισχύ με τον 400άρη που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα από λιγότερα κυβικά, είναι συνολικά 10 κιλά ελαφρύτερος, σαφώς πιο εύστροφος και πιο πολιτισμένος.

 

PIAGGIO - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ