net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Ο Σίμος με πλήρη εξοπλισμό, έτοιμος για μάχη. Α, και φυσικά, πάντα με χαμόγελο

Από όλα είχε το φετινό Dakar. Σπασμένη πέτρα, ποτάμια και παχιά άμμο, δυσκολίες που κατάφεραν να βγάλουν νοκ-άουτ τους μισούς αναβάτες

Το Dakar έχει τελειώσει, ο Σίμος έχει τερματίσει με επιτυχία στην 86η θέση, στην πρώτη του συμμετοχή. Και το διασκεδάζει, χορεύοντας με στιλ!

Αποκλειστικό: συνέντευξη με τον Σ. Ταμπαξή

Η μεγάλη έκπληξη για εμάς ήρθε με τη δεύτερη ελληνική συμμετοχή του Dakar για το 2011. Η πρώτη ήταν του Βασίλη Ορφανού, και ήταν αναμενόμενη. Όμως, ποιος ήταν ο Simon Tampaxis ή κατ εμάς, Σίμος Ταμπαξής; Ποιος ήταν ο ομογενής αυτός αναβάτης που κατάφερε μάλιστα να τερματίσει στο πιο δύσκολο ράλλυ του κόσμου για το 2011, στην πρώτη του συμμετοχή;

 
Το όνομα του Σίμου (σε ξένες διοργανώσεις το Σίμος γίνεται φυσικά Simon) του Ταμπαξή το είχα ακούσει για πρώτη φορά από τον Άλκη το Συνιώρη. Κι αυτό γιατί το 2002, οι δυο τους, μαζί και με τον τρίτο της ομάδας Σταύρο Σταυρουλάκη, είχαν καταφέρει να γράψουν ιστορία, κερδίζοντας αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Endurance με ένα Suzuki GSX-R 750, στην κατηγορία Superbike. Κι αυτό τον άθλο τον είχαν καταφέρει παλεύοντας ενάντια σε 55 συμμετοχές, οδηγώντας εναλλάξ για 24 ώρες στην πίστα του Oschersleben στη Γερμανία. Από τα Superbikes, λοιπόν, ο Σίμος είπε να περάσει στο Dakar, καταφέρνοντας μάλιστα να τερματίσει στην 86η θέση της γενικής κατάταξης, στους 94 τερματίσαντες που απέμειναν από τους… 186 αναβάτες που πήραν εκκίνηση. Υπ όψιν ότι και ο έτερος Έλληνας αναβάτης, ο Βασίλης Ορφανός, πάλεψε γενναία, αλλά εγκατέλειψε από βλάβη στα ηλεκτρικά.
Αυτό που καταλάβαμε για το Σίμο, είναι ότι έχει ψυχή. Και όχι μόνο. Έχει και χιούμορ, έχει και καλή διάθεση και όρεξη να απαντήσει όλες μας τις ερωτήσεις, ακόμα και αν αυτό γίνεται μέσω… email. Εμείς του ευχόμαστε επιτυχίες παντού και να είναι πάντα καλά. Για περισσότερες πληροφορίες, τσεκάρετε και το επίσημο site του, στο www.simon-tampaxis.com.

Moto Τρίτη: Πόσο χρονών είσαι;
Σίμος Ταμπαξής: Είμαι 43.

M.T.: Πού γεννήθηκες, πού μεγάλωσες και πού ζεις τώρα;
Σίμος Ταμπαξής: Βρυξέλλες, Βρυξέλλες, Βρυξέλλες.

M.T.: Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου και ποια τα χόμπι σου;
Σίμος Ταμπαξής: Mountain bike, enduro, σκι.

M.T.: Απ ό,τι γνωρίζω, έχεις ασχοληθεί με πολλά αθλήματα στο παρελθόν. Ποια είναι αυτά;
Σίμος Ταμπαξής: Bmx, ταχύτητα (παγκόσμιο), enduro, σκι και rally.

M.T.: Πώς σου ήρθε να αγωνιστείς στο Dakar; Είχες κάποια εμπλοκή με τους αγώνες στο χώμα πριν από το Dakar;
Σίμος Ταμπαξής: Είναι ένας αγώνας που παρακολουθούσα κάθε χρόνο στην τηλεόραση και έλεγα μέσα μου ότι μια μέρα θα συμμετάσχω! Και φέτος ήταν αυτή η χρονιά.

M.T.: Ποια ήταν η προετοιμασία σου για να τρέξεις στο Dakar (οδήγηση, προπονήσεις, διατροφή, κάτι άλλο);
Σίμος Ταμπαξής: Τίποτα το ιδιαίτερο. Ήμουν ψυχολογικά έτοιμος και αυτό είναι το παν. Όσον αφορά στη σωματική προπόνηση, τρέξιμο τρεις φορές την εβδομάδα ή mountain bike και όσο μπορούσα enduro -μία η δύο φορές κάθε 15 μέρες.
Διατροφή, ε; Έτρωγα όπως κάθε μέρα, δεν άλλαξα τίποτα, αλλά δεν είμαι και πολύ φαγάς. Ζυγίζω μόνο 71 κιλά.
Στον αγώνα έπινα πολύ νερό με μείγμα ηλεκτρολυτών και κατά τη διάρκεια αυτού δεν έτρωγα τίποτα(!), παρά μόνο ένα ή δύο energy bar. Ωστόσο, το βράδυ και το πρωί έτρωγα καλά!

M.T.: Γιατί διάλεξες τη Sherco ως τη μοτοσικλέτα σου για το ράλλυ; Και ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου από τη μοτοσικλέτα μετά το Dakar;
Σίμος Ταμπαξής: Γιατί ήθελα ένα challenge (μια πρόκληση) και η ομάδα και η υποστήριξη που μου παρείχε, ήταν τέλεια για μένα.

M.T.: Ήσουν στην επίσημη ομάδα της Sherco. Σωστά; Τι υποστήριξη είχες από την ομάδα;
Σίμος Ταμπαξής: Μηχανή, ανταλλακτικά, μηχανικό. Πολύ σημαντική και η φιλία που υπήρχε!

M.T.: Πες μας λίγα λόγια για τον αγώνα, stage by stage. Σου φαινόταν ότι δυσκόλευαν τα πράγματα όσο πέρναγαν οι μέρες ή αντίθετα έβρισκες το ρυθμό σου;
Σίμος Ταμπαξής: Μου έλεγαν όλοι ότι όσο περνούσαν οι μέρες όλο και πιο δύσκολες θα γίνονταν οι ειδικές! Και είχαν δίκιο. Μέχρι το τέλος κάθε ειδικής, ακόμα και το τελευταίο χιλιόμετρο ήταν δύσκολο σε τεχνική, αλλά και το κάθε stage απαιτούσε μεγάλη αντοχή για πολλά χιλιόμετρα. Αυτό σε «σκοτώνει», αλλά δεν κοιτούσα το τέλος, παρά ακολουθούσα τη διαδρομή και κατάπινα έτσι πιο εύκολα τα χιλιόμετρα, χωρίς άγχος.
Έλεγα στον εαυτό μου ότι δεν θα σταματήσω παρά μόνο στον τερματισμό!

M.T.: Αντιμετώπισες κάποια τεχνικά προβλήματα; Και αν ναι, ποια;
Σίμος Ταμπαξής: Την πρώτη μέρα, μέσα στην ειδική στο χιλιόμετρο 20, αντιμετώπισα πρόβλημα με το κιβώτιο -δεν μπορούσα να βάλω ούτε τη δευτέρα- και προχωρούσα λοιπόν με πρώτη για 5 χιλιόμετρα.
Κάπου εκεί σταμάτησα για να ελέγξω τι συμβαίνει και πήρα χαμπάρι ότι το λεβιέ ταχυτήτων ήταν λίγο φαγωμένο. Μέχρι να βγάλω κάποια εργαλεία μαζεύτηκαν πολλά άτομα γύρω μου για να με βοηθήσουν και για να βγάλουν αναμνηστικές φωτό. Τελικά, μετά από 10 λεπτά ξεκίνησα και όλα συνέχισαν καλά. Οι Αργεντινοί αποδείχτηκαν πολύ φιλόξενοι και με ξάφνιασαν με τη βοήθεια που ήθελαν να προσφέρουν όποτε υπήρχε πρόβλημα.

M.T.: Υπήρξαν στιγμές που έφτασες κοντά στην εγκατάλειψη;
Σίμος Ταμπαξής: Έπεσα σε μια ειδική και χτύπησα στον αριστερό ώμο και στο αριστερό πόδι, μέσα στο «fesh fesh» (σ.σ.: fesh fesh αποκαλούν την πολύ ψιλή άμμο, ουσιαστικά μια πούδρα, σαν σκόνη). Και χτύπησα άσχημα. Επιπλέον, έσπασα το δεξί μαρσπιέ, το τιμόνι είχε στραβώσει και τα όργανα βγήκαν off.
Και είχα άλλα 200 χιλιόμετρα(!) ειδική για τον τερματισμό τη μέρα που είχαμε τη μεγάλη κατηφορική διαδρομή. Με εξέτασε ένας γιατρός που βρισκόταν 5 χιλιόμετρα πριν την πτώση και μου είπε ότι δεν είχα κανένα σπάσιμο. Κι έτσι, χωρίς όργανα και φυσικά χωρίς road book(!), πήρα την απόφαση να συνεχίσω σαν τους Ινδιάνους ιχνηλάτες. Ακολουθώντας κάθε ίχνος που έβρισκα στο έδαφος για να φτάσω στο τέρμα. Μια μέρα αξέχαστη, χάρη στην οποία με πονούσε ο ώμος όλον τον υπόλοιπο αγώνα. Dakar, Dakar…

M.T.: Μοιράσου μαζί μας μια εικόνα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ από το ράλλυ.
Σίμος Ταμπαξής: Τον κόσμο στην άκρη, παντού.

M.T.: Πώς αισθάνθηκες στον τερματισμό; Ευτυχισμένος; Εξαντλημένος;
Σίμος Ταμπαξής: Χόρεψα από τη χαρά μου. Έτσι μου ήρθε, έστω και κουρασμένος.

M.T.: Αν είχες μία μόνο συμβουλή να δώσεις σε κάποιον που σκέφτεται να κάνει αυτό που έκανες εσύ, ποια θα ήταν αυτή;
Σίμος Ταμπαξής: Να το θέλει πραγματικά για τον εαυτό του, όχι για τους άλλους. Και να το έχει πάρει απόφαση, να είναι καλά με τον εαυτό του, γιατί είναι πολλές οι μέρες.

M.T.: Τι έκανες αμέσως μετά το ράλλυ; Διακοπές;
Σίμος Ταμπαξής: Ύπνο, είκοσι τεσσάρων ωρών!

M.T.: Μετά τον τερματισμό, τι; Ποια είναι τα σχέδιά σου; Πάλι ράλλυ του χρόνου ή κάποιο άλλο event, κάποιος άλλος στόχος;
Σίμος Ταμπαξής: Δεν ξέρω. Τώρα… απολαμβάνω. Μετά δεν ξέρω!

M.T.: Θα σε δούμε κάποια στιγμή και στην Ελλάδα να τα πούμε από κοντά;
Σίμος Ταμπαξής: Ναι, μόλις με καλέσετε (σ.σ.: εδώ έχει και smiley).

 

??????? ????????????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ