Ενώ συνεχίζεται η μεγάλη έρευνα του Μοto Τρίτη και mototriti.gr με θέμα τη γνώμη των καταναλωτών για την πολιτική τιμών στην Ελλάδα από τις εταιρίες καυσίμων τα πρώτα στοιχεία είναι περισσότερο από εντυπωσιακά. Το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων θεωρεί θετική την επιβολή πλαφόν στην τιμή της αμόλυβδης.
Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά, καθώς έχουν ήδη συμμετάσχει χιλιάδες αναγνώστες:
· 70,5% θεωρεί ότι πρέπει να μπει πλαφόν στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης
· 18,1% υποστηρίζει την επιβολή πλαφόν σε ορισμένους νομούς με ιδιαίτερα υψηλές τιμές
· 8,3% θεωρεί ότι η αγορά θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ελεύθερα
· 3,1% δεν απάντησαν
Οι τιμές των καυσίμων με την ανηφόρα που έχουν πάρει ξανά τον τελευταίο καιρό αυξάνουν σημαντικά το κόστος χρήσης της μοτοσικλέτας ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης. Μάλιστα η άνοδος της τιμής της αμόλυβδης μπορεί να χαρακτηρισθεί αδικαιολόγητη καθώς από την αρχή του χρόνου αγγίζει το 25%.
Και ναι μεν η τιμή του πετρελαίου (βαρέλι Brent) φθάνει σήμερα τα 70 ευρώ σε σχέση με τα 37 ευρώ του Ιανουαρίου θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη η μικρή σχετικά επιρροή της τιμής του αργού στην τιμή πώλησης στα πρατήρια. Ως γνωστόν μεσολαβεί τόσο η φορολογία στην βενζίνη που φθάνει το 50% της τελικής τιμής όσο και τα ποσοστά του διυλιστηρίου, των εταιρειών πετρελαιοειδών και των πρατηρίων.
Επιπλέον θα πρέπει να επισημάνουμε την αλλαγή στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου με το αμερικανικό νόμισμα, βάσει του οποίου γίνονται όλες οι συναλλαγές, να χάνει συνεχώς έδαφος σε σχέση με το κοινό ευρωπαϊκό. Με σκοπό λοιπόν την συγκράτηση των τιμών σε λογικά πλαίσια, κινούνται και οι πρόσφατες προτάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για την θέσπιση πλαφόν στην τιμή της αμόλυβδης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλωστε το μέτρο εφαρμόσθηκε και πέρυσι, με σχετική βέβαια επιτυχία, σε τουριστικές περιοχές.
Τέλος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία των πρατηρίων που θα εξυγιάνει περισσότερο την αγορά καυσίμων.