net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Με την ματιά του Kiska

Θεωρείτε ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μοτοσικλετών παγκοσμίως και έχει συνεργαστεί με εταιρείες όπως η KTM, η Aprilia, η Piaggio και η Moto Guzzi. Τα σχέδια του είναι ρηξικέλευθα και δεν τον έχουν χαρακτηρίσει άδικα, «μετρ» των τεθλασμένων γραμμών. Ποιος είναι τελικά ο Gerad Kiska;

 
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέλησε να δώσει το ιταλικό Motociclismo που εξασφάλισε μια συνέντευξη με τον πολύ σημαντικό για την σύγχρονη μοτο - βιομηχανία σχεδιαστή.

Σχετικά με την «αιχμηρή» σχεδίαση των KTM:
(Ο Kiska έχει σχεδιάσει το RC8 και το Super Duke)
H συγκεκριμένη, γωνιώδης σχεδιαστική φόρμα, επιλέχθηκε γιατί πιστεύω ότι μετουσιώνει με τον καλύτερο τρόπο την φιλοσοφία της KTM. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και στο μέλλον, αφού η ανταπόκριση από το κοινό ήταν σίγουρα θετική. Από ότι φαίνεται μάλιστα, δεν είναι μόνο οι μοτοσικλετιστές που αρέσκονται στις γωνίες, αλλά και οι κατασκευαστές. H Ηonda, η Yamaha, η Kawasaki και η Aprilia, «ρέπουν» προς αυτή την σχεδιαστική σχολή τα τελευταία χρόνια και κάτι τέτοιο είναι εμφανές αν συγκρίνει κανείς π.χ. την πρώτη γενιά των RSV Mille με την τελευταία.

Για το «μυστικό» της επιτυχίας του:

Ομάδα! Η ομάδα των συνεργατών μου αποτελείται από εξαιρετικούς σχεδιαστές που πραγματικά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Η αισθητική ποιότητα είναι το Α και το Ω στο design και το design είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς, ανταγωνιστικούς και δύσκολους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας. Παρομοιάζοντας το επάγγελμα μας, θα έλεγα ότι είναι σαν να συμμετέχεις στην F1. Όλοι θέλουν να κερδίσουν και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται όχι μόνο να είσαι ο καλύτερος οδηγός, αλλά να έχεις και το καλύτερο μονοθέσιο.

Για την συνεργασία του με την KTM:

Ήταν οι πρώτοι με τους οποίους συνεργάστηκα. Η εταιρεία μου δεν περιορίστηκε μόνο στην σχεδίαση των μοτοσικλετών, αλλά είχαμε επίσης την εποπτεία των αξεσουάρ και της διαφημιστικής καμπάνιας. Το Super Duke πιστεύω ότι αποτελεί την μοτοσικλέτα μέσω της οποίας εκτιμήθηκε, αναγνωρίστηκε και έγινε ευρύτερα γνωστή η δουλειά μου.

Ποιο είναι το «έργο» άλλων σχεδιαστών που θαυμάζει;

Η Ducati 916 είναι ένα μοναδικό και αξεπέραστο σχεδιαστικό ορόσημο, μου αρέσει επίσης και η Benelli TNT.

Για την σχεδίαση των Ducati:

Θεωρώ ότι η θητεία των τριών μεγάλων σχεδιαστών που έχουν περάσει από την Ducati, έχει αποτυπωθεί από ισάριθμες μοτοσικλέτες «σταθμούς» στην ιστορία της εταιρείας. Από το Monster (Galluzzi), την 916 (Tamburini) και το Ηypermoto (Terblanche). Είναι εντυπωσιακό το πώς αυτές οι φαινομενικά διαφορετικές μοτοσικλέτες «συνδέονται» μεταξύ τους, διατηρώντας αναλλοίωτα τα στοιχεία της «Ducati φιλοσοφίας». Μετά την αποχώρηση του Terblanche ωστόσο, πιστεύω ότι η Ducati παρουσιάζει μια σχεδιαστική σταθερότητα και «συνέχεια». Ίσως αυτό να ήταν και το «λάθος» του Terblanche, το ότι δεν σεβάστηκε την σχεδιαστική «συνέχεια» της εταιρείας και η δουλειά του ήταν κατά κάποιο τρόπο εγωκεντρική.

Για τα μελλοντικά KTM

Εξετάζουμε ήδη πολλά μελλοντικά «σενάρια». Για παράδειγμα, δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για το αν πραγματικά οι μοτοσικλετιστές χρειάζονται μια naked μοτοσικλέτα με απόδοση 160 ίππων. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα υπάρξει μια διακριτή διαφοροποίηση σε δύο κύριες κατηγορίες. Στις καθαρά χρηστικές μοτοσικλέτες που θα εξυπηρετούν στην μετακίνηση και σε πιο εξειδικευμένες και απόλυτες μοτοσικλέτες που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για διασκέδαση.

Για την σχεδίαση του RC8

Η κύρια έμπνευση μας, ήταν το Stealth, το πιο προηγμένα τεχνολογικά αεροσκάφος αυτή την στιγμή. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τις γραμμές από το κέντρο με σκοπό να προσδώσουμε αυτή την γωνιώδη αισθητική σε όλη την μοτοσικλέτα. Η ουρά βάφτηκε μαύρη έτσι ώστε να «εξαφανίζεται» οπτικά, σαν το Stealth. To ευχάριστο στην συνεργασία μου με την KTM είναι ότι έχεις το δικαίωμα να δουλεύεις με πιο ακραία σχέδια, χωρίς τους περιορισμούς της καθολικής αποδοχής. Δεν υπάρχει η ανάγκη το σχέδιο σου να είναι αρεστό σε όλους, γιατί και οι μοτοσικλέτες της KTM δεν απευθύνονται σε όλους.

 

???????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ