Μία ανασκόπηση σε fast forward θα είναι αυτή του αμερικανικού grand prix, καθώς, όταν διεξήχθη, ο κόσμος της autotriti έφευγε για τις πολυαναμενόμενες διακοπές του! Ο Rossi, λοιπόν, μπορεί να είχε κερδίσει πάρα πολλά GP στην καριέρα του, όχι όμως και αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. Οπότε, όλα άλλαξαν εκείνο το Σάββατο με έναν από τους καλύτερους αγώνες της σεζόν.
Ευτυχώς o αγώνας scramble στην κατηφορική στροφή δε διήρκεσε πολύ για το Valentino Rossi.
Επρόκειτο για μία επική μάχη, με το “Γιατρό” να είναι καλύτερος από το Stoner, κατακτώντας την πρώτη του νίκη επί αμερικανικού εδάφους. Την 3η θέση στο βάθρο κατέκτησε ο αναβάτης της Rizla Suzuki, Chris Vermeulen.
Από τον τρίτο γύρο, κιόλας, ξεκίνησαν οι σκληρές μονομαχίες στις πρώτες θέσεις, καθώς οι δύο αναβάτες οδηγούσαν δίπλα – δίπλα σε πολλά σημεία της πίστας. Οι κοντινές αποστάσεις που είχαν παραλίγο να αποβούν μοιραίες στη γνωστή κατηφορική στροφή – corkscrew- αφού μετά από κάποιες εναλλαγές ο Rossi βγήκε για λίγο από την εσωτερική στο χώμα. Στη συνέχεια βρέθηκε και πάλι στο πλάι του Stoner, που πήρε για λίγο την πρωτιά, την οποία τελικά κατέκτησε ο Valentino.
Ο Αυστραλός συνέχισε να κυνηγάει την πίσω ρόδα του Rossi και για άλλη μία φορά, στην ευθεία, τον προσπέρασε. Όμως ο υπερβάλλων ζήλος του να πιέσει τον ανάγκασε να ανοίξει τη γραμμή του και να επιτρέψει και πάλι στο Rossi καταφέρνοντας να τον προσπεράσει…
Ο Vermeulen δούλεψε αρκετά για να εξασφαλίσει την 3η θέση, αφήνοντας πίσω τους Dovizioso και Hayden. Μέχρι τη μέση του αγώνα ο αναβάτης της Suzuki είχε ήδη κάνει μια καλή διαφορά από τους υπόλοιπους και συνέχισε μοναχικά απέχοντας πάνω από 10” από τους πρώτους και τουλάχιστον 7” από το Hayden στην 4η θέση.
Με 9 γύρους να απομένουν, ο Stoner, προκάλεσε και πάλι το Rossi, όμως ο δεύτερος αρνήθηκε να “παίξει”, με αποτέλεσμα άλλη μια στενή επαφή μεταξύ τους και μία έξοδο για το Stoner στην 11η στροφή. Ο αναβάτης της Ducati όμως είχε το χρόνο να σηκώσει τη μοτοσικλέτα του και να συνεχίσει έχοντας ακόμη να συμπληρώσει 8 γύρους αλλά και 16” απόσταση από το Rossi.
Πέντε γύρους πριν το τέλος ο Rossi είχε τη νίκη στο τσεπάκι του, ενώ τα λάθη του Stoner “σκότωσαν” τις ελπίδες του για την πρώτη θέση, ο οποίος παρέμεινε δεύτερος, με το Vermeulen να ακολουθεί. Ο Dovizioso υπερτέρησε του Hayden, ενώ στην 6η θέση τερμάτισε ο Randy de Puniet.