R.I.P. Giancarlo Morbidelli

Ο θρυλικός κατασκευαστής αγωνιστικών μοτοσυκλετών πέθανε σε ηλικία 86 ετών αφήνοντας πίσω του πολύτιμη κληρονομιά στον χώρο της μοτοσυκλέτας.

Ο Morbidelli ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του `50 μια εταιρεία κατασκευής και επιδιόρθωσης ξυλουργικών μηχανημάτων, η οποία έφτασε να απασχολεί 300 εργαζόμενους. Η αγάπη του όμως για τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε στη δημιουργία ενός μικρού συνεργείου μοτοσυκλετών το οποίο το 1968 μετατράπηκε σε ολόκληρο αγωνιστικό τμήμα που κατασκεύαζε και εξέλισσε τις δικές του μοτοσυκλέτες. Πολλοί Ιταλοί αναβάτες μεταξύ των οποίων και ο Graziano Rossi (ο πατέρας του Valentino) αγωνίστηκαν με μοτοσυκλέτες του Morbidelli και μεταξύ 1969 και 1981 κατάφεραν να κερδίσουν 4 παγκόσμιους τίτλους.

Επίσης, ο ιδιοφυής μηχανικός κατασκεύασε τη διάσημη V8 μοτοσυκλέτα, η οποία ήταν η ακριβότερη μοτοσυκλέτα παραγωγής στην εποχή της, ενώ η συλλεκτική της αξία παραμένει πολύ υψηλή ακόμα και σήμερα, ενώ ο ρυθμός παραγωγής της ήταν μόλις 12 μονάδες το χρόνο. Ο Morbidelli ήταν επίσης συλλέκτης μοτοσυκλετών και το 1999 δημιούργησε ένα μουσείο που φιλοξενούσε περίπου 350 σπάνιες μοτοσυκλέτες. Το μουσείο δυστυχώς σταμάτησε να λειτουργεί το 2019, λόγω έλλειψης πόρων. Ο ίδιος μπήκε στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας και η οικογένειά του αναγκάστηκε να πουλήσει τα εκθέματα.