Ιάπωνες «Μεγάλοι 4»: Ιστορική συνάντηση!

Honda, Kawasaki, Yamaha και Suzuki κάθισαν σε στρογγυλή τράπεζα, στα πλαίσια μιας τεράστιας απόφασης και συνεργασίας για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στην μοτοσυκλέτα. Τι συζητήθηκε;

Εδώ… οπαδικά δε χωράνε, που θα έλεγαν και οι φίλαθλοι! Οι 4 μεγάλοι κατασκευαστές της Ιαπωνίας, δηλαδή οι Honda, Yamaha, Kawasaki και Suzuki μπορεί να είναι ανταγωνιστές και να χωρίζουν τους αναβάτες σε… στρατόπεδα, όμως στο «μεγάλο επίπεδο» πρόκειται για 4 εταιρείες με τεράστια τεχνογνωσία και –προφανώς- σεβασμό η μία προς τον άλλη. Καθώς η ηλεκτροκίνηση γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή υπόθεση για την βιομηχανία μοτοσυκλέτας, άνθρωποι από τις 4 εταιρείες πήραν μέρος σε ένα ιστορικής σημασίας συνέδριο.

Το αντικείμενο του συνεδρίου ήταν κάτι που μπορεί να αποτελέσει το επόμενο βήμα στην ηλεκτροκίνηση. Οι εκπρόσωποι των 4 εταιρειών, μίλησαν και ανέλυσαν τις δυνατότητες τυποποίηση των μπαταριών ηλεκτροκίνητων δικύκλων.

Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα. Μέσα από μια τυποποίηση μπαταριών, οι 4 εταιρείες συμφωνούν ότι οι μπαταρίες τους θα προέρχονται από έναν ενιαίο προμηθευτή, ενώ τα χαρακτηριστικά των μπαταριών αυτών (μέγεθος, σχήμα, τάση, χωρητικότητα) θα είναι ίδια. Σκεφτείτε μια εφαρμογή αντίστοιχη, με τα μεγέθη εμπορικών μπαταριών κοινής χρήσης όπως οι ΑΑ και οι ΑΑΑ. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους, αναθέτοντας την ανάπτυξη μπαταριών σε εταιρεία με την κατάλληλη τεχνογνωσία, ενώ οι ίδιες θα αναπτύσσουν τα μοντέλα τους.

Μια τέτοια κίνηση, μπορεί να κάνει ακόμη πιο εύκολη την δημιουργία και την διάδοση νέων ηλεκτροκίνητων μοντέλων, με μικρότερο κόστος και άρα τελική τιμή, ενώ οι μπαταρίες θα αναπτύσσονται από μια άλλη εταιρεία που ασχολείται αποκλειστικά. Παράλληλα, η συμφωνία ανοίγει την πόρτα για αποτελεσματικό «διαμοιρασμό μπαταριών», κάτι σαν το σύστημα Ionex της KYMCO: Σταθμοί εναλλαγής μπαταριών που θα φέρουν έναν ενιαίο τύπο, χωρίς να έχει σημασία η μάρκα του δικύκλου.

Η συμφωνία αυτή μπορεί να αλλάξει το σκηνικό της ηλεκτροκίνησης, ενώ φανερώνει αναμφισβήτητα την σημασία του ζητήματος στην εποχή που διανύουμε. Ας είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλα πράγματα.