Τα σχέδια του συστήματος της Honda και οι δύο διαφορετικές λύσεις για αερόσακους σε πρώτο πλάνο.

Τα σχέδια του συστήματος της Honda και οι δύο διαφορετικές λύσεις για αερόσακους σε πρώτο πλάνο.

Τα σχέδια του συστήματος της Honda και οι δύο διαφορετικές λύσεις για αερόσακους σε πρώτο πλάνο.

Honda: Πατέντα για εξωτερικούς αερόσακους

Μια ιδέα που ίσως αποδειχθεί πολύ σημαντική για την παθητική ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών, ακόμη και αν αφορά το… αυτοκίνητο: Δείτε τι φαίνεται να μελετά η Big-H…

Μπορεί η ενεργητική ασφάλεια των μοτοσυκλετών και η εξέλιξη του προστατευτικού εξοπλισμού να έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, όμως κακά τα ψέμματα, αν η… στραβή γίνει, ο δικυκλιστής βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση.  Ωστόσο η Honda σχεδιάζει ένα σύστημα, το οποίο ίσως να αυξήσει την προστασία δικυκλιστών ή πεζών, σε περίπτωση που η σύγκρουση με το αυτοκίνητο είναι αναπόφευκτη.
 
Τα σχέδια που κατατέθηκαν, φανερώνουν ένα σύστημα εξωτερικών αερόσακων που θα τοποθετούνται στο αυτοκίνητο, στην περιοχή του καπό και του προφυλακτήρα. Το σύστημα θα περιλαμβάνει βέβαια σωρεία αισθητήρων, που θα διαβάζουν το περιβάλλον και θα υπολογίζουν όλες τις παραμέτρους σε περίπτωση σύγκρουσης: Την ταχύτητα με την οποία έγινε, το μέγεθος του αντικειμένου που χτυπήθηκε και πολλά άλλα. Κατά την ενεργοποίηση του συστήματος αυτού, αερόσακοι θα ανοίγουν στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου, απορροφώντας μέρος της ενέργειας που θα μεταφερόταν στο άλλο όχημα ή τον πεζό.
 
To σύστημα της Honda μάλιστα έχει και μια άλλη ιδέα: έναν διπλό αερόσακο, ο οποίος θα ανοίγει στο καπό και θα… αγκαλιάζει το «θύμα» της σύγκρουσης, συγκρατώντας το εκεί! Η χρησιμότητα αυτής της λειτουργίας είναι η εξής: Με την ενδεχόμενη συγκράτηση του πεζού ή του αναβάτη, στο καπό από τους αερόσακους, αποφεύγεται η εκτροπή του εκτός του οχήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους τραυματισμούς.
 
Η Honda έχει καταστήσει σαφές ότι «την ψάχνει» σε πολλαπλές διαφορετικές λύσεις και η παθητική ασφάλεια δείχνει ότι συνεχίζει να εξελίσσεται. Πως σας φαίνεται αυτή η τελευταία ιδέα;