Αλλαγές έρχονται στον κανονισμό λειτουργίας των ηλεκτρικών πατινιών.

Ηλεκτρικά πατίνια: Στο στόχαστρο της νομοθεσίας

Την εισαγωγή νόμων και κανονισμών για την λειτουργία των ηλεκτρικών πατινιών σχεδιάζει το υπουργείο μεταφορών. Δείτε περισσότερα.

Το φαινόμενο των ηλεκτρικών πατινιών και της πρακτικά απόλυτα ελεύθερης κυκλοφορίας τους στα αστικά κέντρα της Ελλάδας, προτίθεται να εξετάσει το Υπουργείο Μεταφορών που κατέθεσε εισήγηση για πλαίσιο κανόνων λειτουργίας τους.

Σημειώνεται ότι οι βασικές ανησυχίες που συνοδεύουν την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών έχουν να κάνουν με θέματα ασφαλείας κυκλοφορίας τους, καθώς πολλές είναι οι περιπτώσεις ατυχημάτων ή επικίνδυνων καταστάσεων που έχουν ήδη αναφερθεί.

Πιο συγκεκριμένα, τα πατίνια αυτά ορίζονται ως Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ) και ο κανονισμός που έχει προταθεί είναι επιγραμματικά ο εξής:
  • Απαγόρευση μεταφοράς επιβατών στα οχήματα αυτά (πέραν του οδηγού-αναβάτη), ελάχιστη ηλικία αναβάτη τα 15 έτη ή τα 12 σε περίπτωση συνοδείας από ενήλικα.
  • Υποχρεωτική χρήση κράνους (δεμένου) κατά την οδήγηση ενός ΕΠΗΟ.
  • Κατηγοριοποίηση των ΕΠΗΟ σε κατηγορίες ταχύτητας: Αν το όχημα αναπτύσσει μέχρι 6 χλμ/ώρα, θεωρείται «πεζός» και έχει ελεύθερη πρόσβαση παντού, για ταχύτητες από 6 έως 25 χιλιόμετρα την ώρα, λογίζεται ως «ποδήλατο». Όσα ΕΠΗΟ μπορούν να ξεπεράσουν τα 25 χιλιόμετρα την ώρα θα θεωρούνται οχήματα «δρόμου» και θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τους σε χώρους διέλευσης πεζών και ποδηλάτων.
  • Κατοχύρωση ειδικής σήμανσης για τα ΕΠΗΟ, η οποία θα ταυτοποιεί τον οικονομικό φορέα που το εκδίδει και στο οποίο θα αναφέρεται η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος μεταξύ άλλων, ενώ η ίδια η σήμανση θα είναι μόνιμη επί του οχήματος χαρακτηρίζοντας το με μοναδικό τρόπο.
Φυσικά έπεται και συνέχεια καθώς αυτή είναι η πρώτη πρόταση, που κατατέθηκε προς το παρόν.