Ασχημη εικόνα παρουσιάζει η έρευνα της Eurostat για τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτες στην Ελλάδα.

Eurostat: «Μαύρη» πρωτιά στην Ελλάδα για τις μοτοσυκλέτες

Τις περισσότερες απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό, σε ατυχήματα με μοτοσυκλέτες, καταγράφει η Ελλάδα απεικονίζοντας την σοβαρότητα ενός προβλήματος που διαιωνίζεται. Δείτε περισσότερα.

Η οδηγική μας πραγματικότητα είναι στην καλύτερη περίπτωση, «δύσκολη» θα λέγαμε, καθώς τα δεδομένα της Eurostat καταδεικνύουν ξανά ότι υπάρχει ακόμα πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία στατιστικής αποκάλυψε ότι  η Ελλάδα είναι πρώτη στα θανατηφόρα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα, στην Ευρωπαϊκή ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταγράφει 20,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων τον χρόνο, λόγω δυστυχημάτων με μοτοσυκλέτες. Έτσι λαμβάνουμε την πρώτη θέση αυτού του «μαύρου» πίνακα, ενώ μας ακολουθούν η Μάλτα (20 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκων) και η Ιταλία μαζί με την Σλοβενία, με 12,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Ναι, προφανώς τα νέα ΔΕΝ είναι καλά για την ελληνική πραγματικότητα, αξίζει φυσικά να σημειώσουμε ότι, προφανώς, η κυκλοφορία μοτοσυκλετών είναι αυξημένη στην χώρα μας σε σχέση πρακτικά με την πλειοψηφία της Ευρώπης. Συνεπώς η στατιστική λειτουργεί «εναντίον» μας στην προκειμένη περίπτωση απεικονίζοντας μια κατάσταση με φαινομενικά μεγαλύτερη έμφαση.

Παρά αυτό το γεγονός, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση του ποσοστού ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα σε σχέση με το σύνολο, με 29,5%, το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερο από έναν στους 4 ανθρώπους-θύματα. (Την πρωτιά σε αυτό το δεδομένο κατέχει η Μάλτα, με 39,1% ατυχήματα μοτοσυκλετών επί του συνόλου).

Με αφορμή αυτά τα δεδομένα, είναι σημαντικό να θυμηθούμε για άλλη μια φορά, πόσο μεγάλη σημασία έχει η ασφαλής οδήγηση, αλλά και η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, πάντα και παντού. Στην Ελλάδα, ούτως ή άλλως, αγαπάμε τις μοτοσυκλέτες και όχι μόνο σαν μεταφορικό μέσο, αλλά και σαν όχημα ελεύθερου χρόνου, διασκέδασης αλλά και έκφρασης της ταυτότητας μας. Ας κάνουμε ότι μπορούμε, για να αποφύγουμε να πλασαριστούμε ξανά σε μία τόσο δυσάρεστη στατιστική.
 

  • Παναγιώτης Ρις

    Ολα ειναι θέμα παιδείας..... ειναι η αρχη και το τέλος της κοινωνίας μας(οικογένεια-Σχολείο).

      4