Μεγάλη προσοχή και μέτρο στην χρήση των infotainment, κυρίες και κύριοι οδηγοί!

Έρευνα: Τα Infotainment πιο επικίνδυνα και από το αλκοόλ!

Η κατάχρηση των συστημάτων infotainment στα σύγχρονα αυτοκίνητα αυξάνει τον χρόνο αντίδρασης πιο πολύ από το να οδηγεί κανείς υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ακόμα και… κάνναβης! Δείτε τι έδειξε μια Βρετανική έρευνα…

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι κατά πολύ διαφορετικά σε σχέση με τα παλιότερα: Αδιαμφισβήτητα πολύ ασφαλέστερα, πολύ πιο εξελιγμένα και πολύ πιο εύχρηστα, ειδικά χάρη στην τεχνολογία. Όμως, τα πάντα στην ζωή μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι και μια αγγλική έρευνα, δείχνει ότι… αν ο οδηγός έχει τάσεις να αποσπά την προσοχή του από το δρόμο, τα συστήματα infotainment κάνουν την κατάσταση πολύ χειρότερη!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό IAM Roadsmart της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος εκπαιδεύει οδηγούς στα θέματα οδικής ασφάλειας και κάνει αντίστοιχες έρευνες εξετάζοντας και τους τομείς του Risk Management για επιχειρήσεις. Η έρευνα ήταν «καταπέλτης» καθώς καταδεικνύει ότι όσοι οδηγοί κάνουν εκτεταμένη χρήση των συστημάτων infotainment στο δρόμο, παίρνουν τα μάτια τους ακόμη και για 16 ολόκληρα δευτερόλεπτα από την οδό!

Πιο συγκεκριμένα, η IAM Roadsmart κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: Κάνοντας υπερβολική χρήση της άκρατης τεχνολογίας των σύγχρονων αυτοκινήτων, ο οδηγός ίσως αυξήσει την απόσταση ακινητοποίησης του σε περίπτωση ανάγκης, ακόμη και κατά 5 φορές το μήκος του αυτοκινήτου του, ενώ η ικανότητα ελέγχου της θέσης και της ταχύτητας του οχήματος υπέφερε σε κάθε περίπτωση. Ακόμα, υπογράμμισε ότι οι οδηγοί είχαν εσφαλμένη αντίληψη του χρόνου απόσπασης της προσοχής τους: Έχοντας πάρει τα μάτια τους από το δρόμο για 12 δευτερόλεπτα, οι οδηγοί πίστευαν ότι το έχουν κάνει μόλις για 5! Η IAM υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της απόσπασης προσοχής ήταν 5 φορές χειρότερα από ότι ο οδηγός να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ακριβώς στο όριο του νόμου και χειρότερα ακόμη και από την περίπτωση χρήσης κάνναβης! Η IAM Roadsmart καταλήγει βέβαια και σε κάποια θετικά συμπεράσματα: Αν οι οδηγοί χρησιμοποιούν τις φωνητικές εντολές στο εκάστοτε σύστημα, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα.

Φυσικά δεν λέμε ότι τα σύγχρονα συστήματα infotainment πρέπει να… ξηλωθούν από τα αυτοκίνητα: Πολλές δυνατότητες τους όπως για παράδειγμα η πλοήγηση, είναι ευλογία. Ωστόσο, αυτή η έρευνα ας χρησιμεύσει ως μια ακόμα υπενθύμιση για την προσοχή μας όταν οδηγούμε. Ποτέ μην ξεχνάτε ότι, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ άλλο κάνετε ταυτόχρονα με την οδήγηση, σας απασχολεί πόρους της εγκεφαλικής σας ισχύος. Η προσοχή στο δρόμο είναι το Α και το Ω! Και βέβαια για εμάς τους μοτοσυκλετιστές η κατάσταση αυτή μας ζημιώνει, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ατυχήματα έχουν προκληθεί, μεταξύ αυτοκινήτου και δικύκλου, λόγω χρήσης κινητού ή απόσπασης της προσοχής του οδηγού, κάτι που δεν συμβαίνει ή συμβαίνει σε πολύ μικρότερο βαθμό με τους αναβάτες μοτοσυκλέτας. 

  • Στάθης

    Το λέω εδώ και καιρό ότι τα συστήματα αυτά είναι άκρως επικίνδυνα, όπως και τα κινητά τηλέφωνα. Προβλέπω ότι όταν το αντιληφθούν οι αρμόδιοι, θα απαγορεύσουν τη χρήση τους, τουλάχιστον όταν κινείται το αυτοκίνητο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει, ή να τα καταργήσουν, ή να τα κάνουν να μην λειτουργούν, όταν κινείται το αυτοκίνητο.

      2