O Declan McEvoy

Αποψη τμήματος της λίμνης Βαϊκάλης

Declan McEvoy: Για ρεκόρ Γκίνες στην Σιβηρία

Ένα μοτοσυκλετιστικό κατόρθωμα σε θερμοκρασίες μέχρι και -30 βαθμών θέλει να κάνει ο έμπειρος αναβάτης, στην Σιβηρία. Δείτε τι σχεδιάζει…

Ο Ιρλανδός Declan McEvoy είναι ένας adventurer, εξαιρετικά έμπειρος αναβάτης και εμψυχωτικός ομιλητής (ή όπως είναι πιο γνωστό, motivational speaker) ετοιμάζει ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που θα του εξασφαλίσει καταχώρηση στο βιβλίο Γκίνες. Ο McEvoy θέλει να οδηγήσει μια απόσταση 634 χιλιομέτρων στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης Βαϊκάλης στην Σιβηρία, της μεγαλύτερης λίμνης γλυκού νερού στον κόσμο. Αν τα καταφέρει, θα γίνει ο άνθρωπος που οδήγησε την μεγαλύτερη απόσταση με μοτοσυκλέτα, σε πάγο. 

Το εγχείρημα σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο Μάρτιο, μια εποχή στην οποία ο Σιβηρικός χειμώνας είναι για τα καλά παρών στην περιοχή της λίμνης Βαϊκάλης, με θερμοκρασίες της τάξης των -20 βαθμών Κελσίου την ημέρα, που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τους -30 την νύχτα… Είναι προφανές ότι το εγχείρημα θέτει ακόμη και ζήτημα επιβίωσης, ωστόσο ο McEvoy όχι απλά είναι αποφασισμένος, αλλά έχει ξεκινήσει και τον κατάλληλο σχεδιασμό. Ο ίδιος δηλώνει: «Φοβάμαι πάρα πολύ, η αλήθεια είναι. Αλλά, αν τα όνειρά σου δεν σε φοβίζουν, ίσως να μην είναι αρκετά μεγάλα».



Οι δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλές. Αρχικά, υπό κίνηση στην μοτοσυκλέτα, η αισθητή θερμοκρασία που ο McEvoy θα νιώθει μπορεί να φτάσει ακόμη και τους -60 βαθμούς στα 80 χιλιόμετρα την ώρα! Επιπλέον, οι ηλεκτρονικές συσκευές και οι μπαταρίες γίνονται πολύ αναξιόπιστες σε τόσο ακραίο περιβάλλον, ενώ η ίδια η επιφάνεια της Βαϊκάλης είναι απρόβλεπτη: Τα μεγάλα κομμάτια πάγου που την αποτελούν κινούνται διαρκώς σαν τεκτονικές πλάκες, ενώ μπορεί να δημιουργήσουν χάσματα ακόμη και 3 μέτρων! Φυσικά, μέσα στους κινδύνους αυτούς περιλαμβάνεται και η περίπτωση απώλειας προσανατολισμού και αδυναμία εύρεσης καυσίμων ή καταφυγίου, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο ακόμη και για την ζωή του Ιρλανδού.

Ο McEvoy, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων του, βρίσκεται σε επαφές με εταιρείες μοτοσυκλετών προκειμένου να εξασφαλίσει υποστήριξη, αναζητά κατάλληλο ρουχισμό και βαλίτσες και φυσικά, βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο συζητήσεων με τους ανθρώπους του βιβλίου Guinness. Εμείς να του ευχηθούμε καλή επιτυχία σε αυτό τον άθλο που επιθυμεί να κάνει.