Αλλοι αερόσακοι απλά φουσκώνουν, το D-air προστατεύει.

Όλα τα εξαρτήματα του D-air είναι πλήρως ενσωματωμένα στα ενδύματα, οπότε είναι αόρατα και δεν εμποδίζουν τις κινήσεις του αναβάτη.

Το σύστημα αναγνωρίζει το είδος του ατυχήματος και ενεργοποιείται αναλόγως.

Μικροσκοπικά νήματα στο εσωτερικό του αερόσακου φροντίζουν για το ελεγχόμενο και ομοιόμορφο φούσκωμα.

Μόλις ενεργοποιηθεί ο αερόσακος περιορίζει την κίνηση του κεφαλιού και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού του αυχένα. Επίσης, προστατεύει ώμους, στήθος και πλάτη.

Η τεχνολογία D-air τοποθετήθηκε για πρώτη φορά φέτος και σε γυναικεία ενδύματα.

Dainese D-Air: Maximum προστασία για όλους

Δες τώρα πώς το σύστημα αερόσακου D-air της Dainese μπορεί να σου σώσει τη ζωή.

Η απόλυτη ασφάλεια του αναβάτη είναι ο λόγος που η Dainese κατασκευάζει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα κορυφαία είδη ένδυσης και προστασίας. Το 2019 αποτελεί μια χρονιά ορόσημο, καθώς η Ιταλική εταιρεία παρουσίασε την τρίτη γενιά του συστήματος D-air λανσάροντας έτσι μια νέα γκάμα προϊόντων με αερόσακο, που προσφέρουν βελτιωμένη εργονομία και αποτελεσματικότητα. Για να φτάσουμε βέβαια εδώ προηγήθηκαν 22 χρόνια συνεχούς έρευνας και εξέλιξης, αλλά και η ανάλυση περισσότερων από 2.000 περιπτώσεων ενεργοποίησης του αερόσακου, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα το μεγαλύτερο επίπεδο προστασίας ανεξάρτητα από τις συνθήκες οδήγησης. Ο Lino Dainese, ιδρυτής της εταιρείας είχε την ιδέα του να ενσωματώσει αερόσακο στα ρούχα μοτοσυκλέτας, ενώ έκανε καταδύσεις με μπουκάλες οξυγόνου. Όταν η Dainese ξεκίνησε την εξέλιξη του D-air, όλοι θεωρούσαν ότι είναι αδύνατο να προσαρμόσεις αερόσακο σε μπουφάν. Η Ιταλική εταιρεία όχι μόνο το κατάφερε στις αρχές της δεκαετίας του `90, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα αφού δεν αρκεί μόνο το να τοποθετήσεις και να φουσκώσεις τον αερόσακο, αλλά και να τον κάνεις να προσφέρει αποτελεσματική προστασία.

Το D-air έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει αυτόματα τις επικίνδυνες καταστάσεις και να ενεργοποιείται όταν χρειάζεται. Το λογισμικό και οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται είναι στην ουσία το μυαλό του συστήματος, αφού λαμβάνουν και επεξεργάζονται δεδομένα 1.000 φορές το δευτερόλεπτο! Εντυπωσιακοί είναι και οι αισθητήρες που παρέχουν αυτά τα δεδομένα, αφού το D-air διαθέτει 6 γυροσκόπια (3 μετρούν την επιτάχυνση και 3 την κλίση της μοτοσυκλέτας) και GPS. Το σύστημα εξελίσσεται αποκλειστικά για κάθε πεδίο χρήσης για το οποίο προορίζεται, ώστε να μπορεί να αντιδρά και να ενεργοποιείται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο χρησιμοποιείται. Είτε πρόκειται για οδήγηση σε πίστα, είτε σε ταξίδι, είτε μέσα στην πόλη, το D-air φέρνει νέα δεδομένα στην προστασία του αναβάτη, αφού μπορεί να αναγνωρίζει τον τύπο του ατυχήματος. Ο χρόνος αντίδρασης του συστήματος είναι μόλις 4 χιλιοστά του δευτερολέπτου, που σημαίνει ότι ο αναβάτης δεν έχει φύγει καν από τη σέλα, όταν άλλα συστήματα χρειάζονται υπερδιπλάσιο χρόνο. Το σύστημα «οπλίζει» αυτόματα μόλις η ταχύτητα ξεπεράσει τα 10 χιλιόμετρα (50 στην περίπτωση των προϊόντων που προορίζονται για αγωνιστική χρήση), αντιλαμβάνεται την μετωπική ή πλευρική σύγκρουση, το high side ή το low side και ενεργοποιείται αναλόγως προστατεύοντας τον αυχένα, τους ώμους, το στήθος και την πλάτη.

Η καρδιά του D-air δεν είναι άλλη από τον αερόσακο, ο οποίος διοχετεύει τον αέρα γύρω από το σώμα του αναβάτη δημιουργώντας μια αποτελεσματική «ασπίδα προστασίας». Το υλικό του είναι ειδικό για χρήση με μοτοσυκλέτα και δεν είναι ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται σε αερόσακους αυτοκινήτων, όπως βλέπουμε σε άλλα αντίστοιχα συστήματα. Στο εσωτερικό του υπάρχει μια πρωτοποριακή τεχνολογία μικροϊνών, η οποία μάλιστα προστατεύεται από 27(!) πατέντες. Ειδικά νήματα διασφαλίζουν ότι ο αέρας εισέρχεται και φουσκώνει τον αερόσακο ελεγχόμενα και ισορροπημένα. Ένας αερόσακος έχει να διαχειριστεί τεράστιες πιέσεις κατά το φούσκωμά του και χωρίς αυτό το πρωτοποριακό σύστημα με τα μικροσκοπικά νήματα, μπορεί να παραμορφωθεί σε κάποια σημεία προσφέροντας περιορισμένη προστασία. Όμως, στο σύστημα της Dainese ο αέρας διανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του αερόσακου. Έτσι, επιτυγχάνεται 90% μείωση των κραδασμών, κάτι πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι ο τραυματισμός στο στήθος είναι ο πιο συνηθισμένος μετά το κεφάλι για τους αναβάτες.



Ο αερόσακος και όλα τα περιφερειακά του είναι αόρατα και πλήρως ενσωματωμένα στα ενδύματα και μάλιστα η τρίτη γενιά του συστήματος είναι 37% ελαφρύτερη από την προηγούμενη. Η ενεργοποίηση του συστήματος γίνεται από μια ασύρματη ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου οπότε δεν απαιτείται καμία απολύτως σύνδεση με τη μοτοσυκλέτα, όπως σπιράλ, το οποίο όχι μόνο δεν είναι πρακτικό, αλλά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αποδειχθεί και αναποτελεσματικό. Η πλήρη φόρτιση της μπαταρίας παίρνει μόλις 6 ώρες και επαρκεί για 25 ώρες σε αναμονή και 8 ώρες χρήσης, ενώ ο αναβάτης ενημερώνεται για την κατάσταση λειτουργίας του συστήματος από μια μικρή λυχνία LED. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ενεργοποίησή του, ο αερόσακος μπορεί να αντικατασταθεί σε οποιονδήποτε εξουσιοδοτημένο έμπορο Dainese.   



Η Dainese ήθελε το σύστημα D-air να γίνει προσιτό στο ευρύ κοινό και να μη χρησιμοποιείται μόνο από αγωνιζόμενους. Για το λόγο αυτό όχι μόνο το τοποθέτησε σε περισσότερα ενδύματα, αλλά κράτησε και την τιμή τους σε χαμηλά επίπεδα. Εκτός από την ολόσωμη αγωνιστική φόρμα Misano 2, η τρίτη γενιά του D-air τοποθετήθηκε και στα δερμάτινα μπουφάν Avro, Tuono και Racing 3, δίνοντας την δυνατότητα στους αναβάτες να δημιουργήσουν μια διαιρούμενη φόρμα σε συνδυασμό με κάποιο από τα υπάρχοντα δερμάτινα παντελόνια. Η γκάμα των D-air όμως επεκτείνεται και στα τουριστικά μπουφάν, αφού περιλαμβάνει πλέον και το best seller, Carve Master 2. Τα καλά νέα όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς για πρώτη φορά το συγκεκριμένο σύστημα τοποθετείται σε γυναικεία ρούχα και πιο συγκεκριμένα στην αγωνιστική φόρμα Misano 2 Lady και τα δερμάτινα μπουφάν Avro Lady και Racing 3 Lady. Αυτά διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά του συστήματος D-air, αλλά είναι ανατομικά σχεδιασμένα, ώστε να ταιριάζουν στον γυναικείο σωματότυπο.



Η Dainese κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της ασφάλειας αλλά δεν επαναπαύεται. Συνεχίζει την έρευνα και την εξέλιξη επαναστατικών προϊόντων που επεκτείνουν συνεχώς τα τεχνολογικά σύνορα και ανοίγουν νέους δρόμους στην προστασία του αναβάτη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα προϊόντα της είναι η πρώτη επιλογή κορυφαίων ονομάτων του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όπως Valentino Rossi, Andrea Iannone, Pol Espargaro, Jack Miller και περισσότερων από 30 αναβατών σε MotoGP, Moto2 και Moto3.

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.dainese.com