net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Ποιος και πόσο

Το πρόγραμμα Τεχνικού Ελέγχου Δικύκλων που είναι σε ισχύ αυτή τη στιγμή αφορά όλα τα δίκυκλα άνω των 50 κ.εκ. που είναι ταξινομημένα στην Ελλάδα.
Πέραν των παλαιότερων μοντέλων που κλήθηκαν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες να περάσουν από έλεγχο, πλέον κάθε δίκυκλο είναι υποχρεωμένο να περάσει ΚΤΕΟ τέσσερα χρόνια από την ημέρα έκδοσης της πρώτης του άδειας. Στη συνέχεια θα πρέπει να περνά από επανέλεγχο ανά διετία.

Προς το παρόν το πρόγραμμα ελέγχου δεν έχει πρόβλεψη για τρίκυκλα ή τετράκυκλα ATV/UTV/buggy οχήματα που θεωρούνται μοτοσικλέτες, κυρίως λόγω ελλιπούς υποδομής. Οι γραμμές ελέγχου είναι στημένες σε διαστάσεις αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, οπότε δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός για να ελέγξει τη λειτουργία των φρένων ενός ATV.

Το αντίτιμο για το ΚΤΕΟ, δημόσιο ή ιδιωτικό, είναι 25 ευρώ. Αρχικά το κόστος αυτό ήταν ελεύθερο και κάθε αλυσίδα έκανε τις δικές της προσφορές, ωστόσο από τον Φεβρουάριο του 2015 η κυβέρνηση όρισε πλαφόν 25 ευρώ σε όλες τις εταιρείες. Πέραν του παγίου αυτού κόστους, σε περίπτωση που κάποιος πάει για έλεγχο μετά τις καθορισμένες ημερομηνίες, προβλέπονται τα παρακάτω πρόστιμα:

- Εκπρόθεσμο ως 1 μήνα: 10 ευρώ
- Εκπρόθεσμο από 1 ως 6 μήνες: 21 ευρώ
- Εκπρόθεσμο από 6 μήνες και πάνω: 44 ευρώ

Αυτά τα πρόστιμα πληρώνονται στο ΚΤΕΟ όταν τελικά το δίκυκλο θα πάει για τον απαραίτητο έλεγχο και προστίθενται στα 25 που είναι το σταθερό κόστος.

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ