Έλεγχος φρένων: Ρίξε άγκυρα!

Διαβάστηκε από 5570 αναγνώστες

Δες εδώ τους ελέγχους που πρέπει να κάνεις στο σύστημα των φρένων για να μη βρεθείς εκτεθειμένος στον κίνδυνο.

Το σύστημα φρένων της μοτοσυκλέτας είναι ίσως το σπουδαιότερο σύστημα ασφάλειας και θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι σε θέση να ακινητοποιήσει άμεσα τη μοτοσυκλέτα και να σε γλιτώσει από τις δύσκολες καταστάσεις. Το κάλο είναι ότι μπορείς να κάνεις μόνος σου εύκολα και γρήγορα έλεγχο του συστήματος φρένων χωρίς να χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις ή εργαλεία. Ας δούμε πώς θα στεκάρεις τη στάθμη των υγρών φρένων και την φθορά σε δίσκους και τακάκια.

Υγρά φρένων

Στις περισσότερες μοτοσυκλέτες και scooter τα φρένα είναι υδραυλικά, που σημαίνει ότι όταν ασκείς πίεση στη μανέτα ή το πεντάλ, το υγρό φρένων σπρώχνει τα έμβολα της δαγκάνας και τα τακάκια πιέζουν τους δίσκους. Τόσο το εμπρός όσο και το πίσω φρένο έχουν ένα μικρό ρεζερβουάρ για το υγρό φρένων. Το εμπρός συνήθως έχει ένα μικρό «παραθυράκι» από το οποίο μπορείς να τσεκάρεις τη στάθμη, ενώ το πίσω είναι συνήθως εντελώς διάφανο, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη τη διαδικασία. Τα δυο δοχεία έχουν δυο γραμμές, μια για την ελάχιστη και μια για τη μέγιστη οπότε η στάθμη των υγρών θα πρέπει να είναι ανάμεσα στις δυο γραμμές. Αν η ποσότητα των υγρών είναι κάτω των επιτρεπτών ορίων θα πρέπει να συμπληρώσεις, αλλά πριν το κάνεις είναι καλό να ψάξεις όλο το κύκλωμα για διαρροές.

Δίσκοι - Τακάκια  


   
Η πιο συνηθισμένη φθορά στο σύστημα πέδησης αφορά τα τακάκια. Το υλικό τριβής τους έχει πάχος περίπου 1 εκατοστό όταν αυτά είναι καινούργια και με τη χρήση μειώνεται. Μπορείς εύκολα να κάνεις οπτικό έλεγχο στην κατάσταση του υλικού τριβής μιας και δεν χρειάζεται να βγουν οι τροχοί, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του αυτοκινήτου. Ένα ακόμα σημείο του συστήματος φρένων που παρουσιάζει φθορά είναι οι δίσκοι πάνω στους οποίους τρίβονται τα τακάκια. Ψηλάφισε τους δίσκους και ψάξε για κάποιο «σκαλοπάτι» στην επιφάνειά τους. Αν αυτό είναι έντονο, έχει έρθει η ώρα για αντικατάσταση.

Αν παρατηρήσεις κάτι ασυνήθιστο στο κύκλωμα των φρένων ή υπέρμετρη φθορά που δεν είναι φυσιολογική, μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και όπως είπαμε στη αρχή τίθεται θέμα ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός