ΖΑΝΤΕΣ

Ζάντες απο ανθρακονήματα

Όταν το βάρος μετράει

Οι ζάντες, είναι ένας τομέας, με τον οποίο οι περισσότεροι ασχολούνται στο τελευταίο στάδιο μιας συνολική βελτίωσης. Μεγάλο λάθος, καθώς μια αλλαγή ζαντών, μπορεί να αλλάξει αρκετά την συμπεριφορά της μοτοσικλέτας μας προς το καλύτερο.

 

Οι ζάντες αποτελούν μέρος της «μη αναρτώμενης μάζας», που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την δυναμική συμπεριφορά μιας μοτοσικλέτας. Στην περίπτωση των ζαντών, ισχύει το «όσο πιο ελαφριές, τόσο πιο καλά», αφού το μικρότερο βάρος δημιουργεί και αντιστοίχως μικρότερες αδρανειακές δυνάμεις, με ότι θετικό μπορεί να συνεπάγεται αυτό στην ευελιξία και στην ευκολία αλλαγής κατεύθυνσης της μοτοσικλέτας.

Στον κυνήγι της εξοικονόμησης βάρους όμως, δεν πρέπει να γίνεται καμία έκπτωση στην ακαμψία και στην στιβαρότητα των ζαντών, αυτός είναι απαράβατος κανόνας! Οι περισσότερες εργοστασιακές ζάντες είναι χυτές, κατασκευασμένες από αλουμίνιο ενώ οι after market που τοποθετούνται στα πλαίσια της βελτίωσης, είναι κατασκευασμένες από ειδικά κράματα αλουμινίου, από μαγνήσιο ή ακόμα και από ανθρακονήματα.  

Οι τιμές τους, είναι αντιστρόφως ανάλογες του βάρους τους… όσο μειώνονται τα γραμμάρια, τόσο αυξάνονται τα ευρώ… δεν είναι μια οικονομική βελτίωση αλλά το οφέλη της μπορεί να είναι πολύ μεγάλα. Αυτά αφορούν κυρίως της steet / superbike μοτοσικλέτες όπου η ακαμψία είναι τα ζητούμενo.

Στην περίπτωση των Οn-Off και Off Road μοτοσικλετών όμως, θέλουμε ένα ελεγχόμενο ποσοστό ελαστικότητας ώστε να αποσβένεται ένα μέρος των κραδασμών από την κίνησε εκτός δρόμου, για αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία των μοτοσικλετών αυτών, φέρει ακτινωτούς τροχούς. Επίσης όμως και εδώ, μας ενδιαφέρει η μείωση του βάρους οπότε υπάρχουν αντίστοιχες επιλογές, ακτινωτών τροχών κατασκευασμένων από ελαφριά κράματα αλουμινίου. 

Αυτό που είναι απαράβατος κανόνας επίσης, ανεξαρτήτως κατηγορίας, είναι ότι δεν πειραματιζόμαστε με τις διαστάσεις των ζαντών σε περίπτωση αντικατάστασης τους.  Διάμετρος και πλάτος πρέπει να είναι ακριβώς στις ίδιες τιμές με αυτές των εργοστασιακών ζαντών. Μια άλλη κατεύθυνση, που αφορά καθαρά την αισθητική βελτίωση, είναι το βάψιμο των ζαντών… σε αυτή την περίπτωση κανόνες δεν υπάρχουν, όσο οι επεμβάσεις δεν επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά των ζαντών, δημιουργείστε ελεύθερα! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός