«Χρυσή» επιλογή η αναμονή για αγορά ή όχι;

«Χρυσή» επιλογή η αναμονή για αγορά ή όχι;

Θα περιμένεις 5 μήνες για να οδηγήσεις την καινούργια σου μοτοσυκλέτα, θα αγοράσεις το πρώτο ετοιμοπαράδοτο που θα βρεις ή θα στραφείς στην αγορά των μεταχειρισμένων;

Όταν κάποιος πάρει την απόφαση για αγορά καινούργιας μοτοσυκλέτας συνήθως δεν βλέπει την ώρα να ξεκινήσει τις βόλτες μαζί της. Το τελευταίο διάστημα όμως για να το κάνει αυτό θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή, καθώς η λέξη ετοιμοπαράδοτο τείνει να εκλείψει. Δεν ακούγεται καθόλου παράξενο αν κάποιος χρειαστεί να περιμένει 5 ή και παραπάνω μήνες μέχρι να έρθει η μοτοσυκλέτα στα χέρια του, μιας και ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί το μεγάλο κενό που έφερε η παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ (δεν είναι απαραίτητα μόνο στον εγκέφαλο της μοτοσυκλέτας αλλά και σε άλλα μέρη όπως η μονάδα ABS κ.λπ) που μαστίζει την παραγωγική διαδικασία της βιομηχανίας αλλά και η έλλειψη κοντέινερ με την οποία έρχονται αντιμέτωπες οι εισαγωγικές εταιρίες.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Από την άλλη, η αγορά της μοτοσυκλέτας παγκοσμίως παρουσιάζει τεράστια αύξηση σε ζήτηση, μία αύξηση που δεν την περίμεναν ούτε και οι ίδιες οι εταιρίες, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να ανταποκριθούν οι γραμμές παραγωγής των εργοστασίων. Στην Ελλάδα πολλά  καταστήματα άδειασαν, περιμένοντας να ξαναγεμίσουν προσωρινά με μοντέλα που ήδη είχαν πουληθεί από προπαραγγελίες.

Η Ευρώπη έχει συμφιλιωθεί με την αναμονή

Ένα συνήθειο των Ελλήνων είναι να τα κάνουμε όλα την τελευταία στιγμή, πλέον όμως χρειάζεται προγραμματισμός, ακριβώς όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα πράγματα είναι απλά. Αν γνωρίζεις από πριν ότι θα περιμένεις πρέπει να οργανωθείς καταλλήλως και να μη βιαστείς αγοράζοντας το πρώτο μοντέλο που βρήκες ετοιμοπαράδοτο, καθώς έτσι θα έχεις κάνει μια επιπόλαιη επιλογή που μπορεί να ¨κουβαλάς¨ για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια εκτός του ότι  δεν θα έχεις αποκτήσει τη μοτοσυκλέτα ή το scooter που πραγματικά ήθελες. Επιπλέον, παρότι μπορεί να περιμένεις αρκετά, κάνοντας από νωρίς την παραγγελία σε πολλές περιπτώσεις η τιμή ¨κλειδώνει¨  ανεξάρτητα αν ανέβει τους επόμενους μήνες. Βεβαίως υπάρχει πάντα και η επιλογή του μεταχειρισμένου, είναι όμως η κατάλληλη στιγμή αυτή την περίοδο;

Αυξημένες οι τιμές των μεταχειρισμένων ως και 20%

Τα μεταχειρισμένα δίκυκλα έχουν πάρει από 10 ως και 20% αύξηση στην τιμή τους, λόγω της έλλειψης καινούριων. Βέβαια αυτός είναι και ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης.  Αυτό συμβαίνει κυρίως στα μεσαία και μικρά μοντέλα της αγοράς (scooter, παπιά και μοτοσυκλέτες), καθώς στις μεγαλύτερες κατηγορίες ο κόσμος είναι διατεθειμένος να περιμένει περισσότερο προκειμένου να παραλάβει τη μοτοσυκλέτα του όπως ακριβώς την επιθυμεί. Αν επιλέξεις μεταχειρισμένο τώρα,  πολύ πιθανόν να το πληρώσεις κοντά στην τιμή του καινούργιου παίρνοντας επιπλέον και όλα τα γνωστά ρίσκα μιας τέτοιας αγοράς.
 
Εσύ προτιμάς να περιμένεις ή να χρυσοπληρώσεις ένα μεταχειρισμένο;