Οι αλυσίδες των Moto GP δεν είναι τίποτα λιγότερο από κορυφαίες κατασκευές υψηλότατων απαιτήσεων.

Τεχνικό: Οι εξωπραγματικές αλυσίδες των Moto GP

Τι απαιτήσεις έχουν οι τερατώδεις μοτοσυκλέτες των Moto GP, από το μόνο εξάρτημα τους το οποίο αναλαμβάνει την μεταφορά της ισχύος στων πίσω τροχό; Τεράστιες!

Στις περισσότερες μοτοσυκλέτες παραγωγής, το εξάρτημα που αναλαμβάνει την μεταφορά της ισχύος από τον κινητήρα στον πίσω τροχό είναι η αλυσίδα. Ακόμη και στις πιο απλές εφαρμογές, η αλυσίδα καλείται να δουλέψει σκληρά, προκειμένου να μεταφέρει την δύναμη στον τροχό και να εξασφαλίσει την κίνηση της μοτοσυκλέτας. Όσο η ιπποδύναμη αυξάνεται, το έργο της αλυσίδας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, καθώς οι απαιτήσεις ανεβαίνουν!

Οι καλύτερες αλυσίδες για χρήση δρόμου είναι εξαρτήματα υψηλότατης τεχνολογίας, με υλικά κορυφαίας ποιότητας και διάρκεια ζωής χιλιάδων χιλιομέτρων! Τι γίνεται όμως στο χώρο των αγώνων, και πιο συγκεκριμένα στο Moto GP; Λιτά και απέριττα, οι απαιτήσεις από μία αλυσίδα στις κορυφαίες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του κόσμου, είναι απλά…στο Θεό! Ποιες αλυσίδες, λοιπόν, χρησιμοποιούνται στους αγώνες και πως λειτουργούν;

Σαν διάταξη, το σύστημα φυσικά δεν παρουσιάζει διαφορά σε σχέση με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Ωστόσο, τα ίδια του τα εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα και κατεργασμένα από υλικά εξαιρετικής ποιότητας, για ειδική χρήση. Μια αλυσίδα αγώνων αλλάζεται σε κάθε αγώνα, ενώ έχει προσδόκιμο ζωής… μόλις περίπου 500 χιλιόμετρα, καμία σχέση με τις απαιτήσεις για δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, μιας κοινής αλυσίδας!

Οι αλυσίδες είναι συνήθως διάστασης 520, η οποία χρησιμοποιείται σε μοτοσυκλέτες χαμηλής προς μέσης ισχύος, όταν μιλάμε για παραγωγή. Αυτός είναι ο λόγος που οι αλυσίδες καταστρέφονται τόσο σύντομα, ωστόσο το σημαντικό πλεονέκτημα του μικρότερου βάρους τους επισκιάζει την διάρκεια ζωής τους, μιας και ούτως ή άλλως, θα αλλαχθούν!

Αναρωτιέστε επίσης, τι λιπαντικό εφαρμόζουν οι μηχανικοί, σε μία τέτοια αλυσίδα; Η απάντηση ίσως και να σας εκπλήξει: Κανένα! Οι αλυσίδες των Moto GP χρησιμοποιούν X-Rings και λιπαίνονται από το χαρακτηριστικό εργοστασιακό, παχύρρευστο λιπαντικό τους! Δεν γίνεται καμία εξωτερική λίπανση, αφού ούτως ή άλλως, οι αλυσίδες είναι μίας χρήσεως!