net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Μ τις απλές συμβουλές που ακολουθούν οι ικανότητές σας στην οδήγηση θα βελτιωθούν πολύ γρήγορα όπως φυσικά και η εμπειρία σας.

Οδηγίες προς αρχάριους

Πήρες επιτέλους το πολυπόθητο δίπλωμα και ψάχνεσαι για να πάρεις τους δρόμους αλλά και το πρώτο σου δίκυκλο. Τι πρέπει να προσέξεις, όμως, ως αρχάριος στον κόσμο των δύο τροχών;

 
Σαφώς, κανείς μας δε γεννήθηκε έμπειρος αναβάτης και μόνο η τριβή με την οδήγηση (και όχι με την άσφαλτο – μακριά από εμάς!) μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη εμπειρία, η οποία θα βελτιώσει τις ικανότητές μας. ‘Αλλωστε, όσα μαθήματα κι αν κάναμε, ουσιαστικά μάθαμε λίγο τον ΚΟΚ, πώς να χειριζόμαστε ένα δίκυκλο και πώς να περάσουμε τις εξετάσεις. Όχι όμως πώς να οδηγούμε το δίκυκλό μας σε κανονικές συνθήκες.

Οι παρακάτω απλές συμβουλές, θα φροντίσουν ώστε να βγεις αλώβητος από αυτά τα πρώτα χιλιόμετρα και να θέσεις τις βάσεις για να βελτιωθείς ως αναβάτης.

Η επιλογή του πρώτου σου δικύκλου θα παίξει μεγάλο ρόλο στο πόσο γρήγορα θα εξελιχθείς ως αναβάτης. Σου προτείνουμε να επιλέξεις ένα που θα καλύπτει τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σου το οποίο όμως θα είναι όσο πιο εύκολο γίνεται στην οδήγησή του. Όσο πιο ελαφρύ τόσο το καλύτερο. Για αυτό ακριβώς το λόγο οι μοτοσικλέτες μικρού κυβισμού (street ή on-off) θεωρούνται ιδανικές για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στους δύο τροχούς. Τα μικρά και μεσαία scooter είναι επίσης ιδανικά αλλά θα σου προτείναμε για αρχή ένα δίκυκλο με συμπλέκτη, ώστε η μετάβαση σου αργότερα στις μοτοσικλέτες να είναι πιο ομαλή.

Μετά σχολή το…σχολείο! Ναι, καλά διάβασες. Αφού έμαθες τα βασικά για τον χειρισμό του δικύκλου σου, τώρα πρέπει να μάθεις και να οδηγείς παρακολουθώντας τα μαθήματα ενός πραγματικού σχολείου οδήγησης. Όσο νωρίτερα παρακολουθήσεις ένα τόσο πιο γρήγορα θα μάθεις αυτά που πρέπει λύνοντας παράλληλα απορίες που μπορεί να σε βασάνιζαν διαφορετικά για μια ζωή! Στην Ελλάδα λειτουργούν σχολεία για οδήγηση στην άσφαλτο αλλά και στο χώμα. Εμείς θα σου προτείναμε σιγά-σιγά να τα κάνεις όλα, αφού είναι μια πραγματική επένδυση στη ζωή αλλά και στη σχέση σου με τη μοτοσικλέτα.

Στον προϋπολογισμό σου για την αγορά δικύκλου θα πρέπει να συμπεριλάβεις και την απόκτηση εξοπλισμού. Πρόκειται για έναν αδιαπραγμάτευτο τομέα! Κράνος, μπουφάν, γάντια και ένα ζευγάρι μποτάκια είναι απαραίτητα. Να τα βάλεις από την αρχή στο budget σου για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων.

Μην υπερεκτιμάς τις ικανότητές σου. Η ώρα που θα «πιεις το αίμα» του δικύκλου σου αργεί ακόμη και θα πρέπει να είσαι μετρημένος και εξαιρετικά προσεκτικός στην αρχή και γενικά όταν κυκλοφορείς σε δημόσιο δρόμο.

Οδήγησε αμυντικά. Πρόκειται για μια συμβουλή που ισχύει για κάθε αναβάτη, ανεξαρτήτως εμπειρίας. Ειδικά τους πρώτους μήνες όταν οι αντιδράσεις σου δε είναι όσο γρήγορες ή όσο συντονισμένες πρέπει.

Τον πρώτο καιρό καλύτερα να αποφεύγεις τις μεγάλες διαδρομές με βροχή. Το βρεγμένο οδόστρωμα δυσκολεύει περαιτέρω την οδήγηση και η παρουσία της βροχής σε αγχώνει αφού μπορείς να ανοίξεις ακόμη λιγότερο το γκάζι, να πιέσεις σαφώς λιγότερο τα φρένα και να πάρεις μικρότερες κλίσεις. Πρέπει επίσης να ανησυχείς περισσότερο και για τους άλλους χρήστες του δρόμου και όλα αυτά μαζί σε κουράζουν γρηγορότερα. Ωστόσο καλό θα ήταν να κάνεις μικρές ολιγόλεπτες διαδρομές περνώντας από δρόμους που ξέρεις πολύ καλά.

Απέφυγε τον πρώτο καιρό να μεταφέρεις συνεπιβάτη. Δεύτερο άτομο στη σέλα σημαίνει μεγαλύτερο βάρος και αλλαγή της συμπεριφοράς του δικύκλου, λόγω μετατόπισης του κέντρου βάρους. Καλό είναι για τις πρώτες δύο-τρεις εβδομάδες να μετακινείσαι μόνος/η σου.

Μη σταματάς να εξασκείσαι! Η συνεχής εξάσκηση όσων έχεις μάθει ή μαθαίνεις είναι αυτό που θα σε βελτιώσει ως αναβάτη και σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα θα σε φέρει σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Ένας κλειστός σε κυκλοφορία χώρος, χωρίς εμπόδια είναι ιδανικός για να προπονηθείς αλλά και να εξοικειωθείς όσο περισσότερο μπορείς με το δίκυκλό σου. Πάντα με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό δοκίμασε να ξεκινήσεις, να φρενάρεις, να στρίψεις με το δίκυκλό σου κάνοντας οχτάρια, πολύ αργά, αργά και πιο σβέλτα. Καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί συνδυαστικά. Καλή διασκέδαση!

 

??????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ