Οδηγείς με βροχή ή είσαι από τους άλλους;

Οδηγείς με βροχή ή είσαι από τους άλλους;

Ο καιρός αλλάζει και οι βροχές κάνουν την εμφάνισή τους. Εσύ εξαφανίζεις τη μοτοσυκλέτα σου στο γκαράζ ή συνεχίζεις να την οδηγείς;

Η αλήθεια είναι ότι ο χειμώνας είναι μια εποχή δύσκολη για τον μοτοσικλετιστή. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο άστατος καιρός οδηγούν πολλούς αναβάτες να κλείσουν την αγαπημένη τους στο γκαράζ, μέχρι την βελτίωση του. Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που την κρατούν σαν θησαυρό, πιστεύοντας ότι το νερό θα της κάνει κακό. Πόσες φορές έχουμε δει αγγελίες του στιλ δεν έχει βγει ποτέ στη βροχή, από ¨μερακλήδες¨ ιδιοκτήτες; Υπάρχουν όμως και πολλοί αναβάτες που δεν πτοούνται από την μεταβολή της εποχής και συνεχίζουν ακάθεκτοι, αφού σε μια τέτοια μέρα η οδήγηση μοτοσυκλέτας δεν έχει μόνο αρνητικά, όπως πολλοί φαντάζονται βλέποντας αναβάτες χωρίς εξοπλισμό να είναι βρεγμένοι από την κορυφή ως  τα νύχια.

Όταν βρέχει η κίνηση αλλά και τα νεύρα αυξάνονται κατακόρυφα

Με την κίνηση στους δρόμους να έχει αυξηθεί τα τελευταία έτη, όταν βρέχει απλώς γίνεται το αδιαχώρητο. Οι κόρνες, οι καθυστερήσεις και οι βρισιές δίνουν και παίρνουν, αφού αρκούν μερικές σταγόνες για να μποτιλιαριστεί και το πιο μικρό στενό, κάνοντας την καθημερινή μετακίνηση σκέτη κόλαση. Το αυτοκίνητο μπορεί να σου παρέχει μια θαλπωρή σε αυτές τις συνθήκες, αξίζει όμως για να χάσεις τη μισή σου μέρα στην καθιερωμένη διαδρομή δουλειά-σπίτι ; Με βροχή, το κέρδος σε χρόνο που ούτως η άλλως είναι μεγάλο όταν οδηγείς μοτοσυκλέτα, απλώς πολλαπλασιάζεται, αποδεικνύοντας πως δεν είναι ένα μέσο μεταφοράς μόνο για το καλοκαίρι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι σωστά προετοιμασμένος.

Με τον σωστό εξοπλισμό δεν περνά ούτε σταγόνα

Aκόμη και σε μικρή ένταση, το νερό μπορεί να περάσει από τα ρούχα και να σου κάνει τη ζωή δύσκολη, αφού όταν βραχείς η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να πέφτει γρήγορα, ειδικά σε συνδυασμό με τον αέρα που σε χτυπά πάνω στη μοτοσυκλέτα. Ο χρόνος αντίδρασης μειώνεται και αποσπάται η προσοχή σου, στοιχεία που μπορεί να αποδειχτούν πολύ επικίνδυνα σε βρεγμένο δρόμο. Τα περισσότερα μοτοσυκλετιστικά μπουφάν έχουν κάποια μεμβράνη αδιαβροχοποίησης, αλλά μετά από έντονη βροχόπτωση η αποτελεσματικότητά της μπορεί να μειωθεί. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τα πόδια, καθώς δεν είναι εφικτό να κυκλοφορείς συνεχώς με κάποιο παντελόνι μοτοσυκλέτας, ιδιαίτερα σε μικρές αστικές διαδρομές. Για να έχεις λοιπόν ολοκληρωμένη προστασία, χρειάζεσαι ένα σετ από καλό αδιάβροχο παντελόνι-μπουφάν (καλό θα είναι να έχουν και αντανακλαστικά) , αδιάβροχα γάντια αλλά και γκέτες, καθώς όλα τα παραπάνω θα σε κρατήσουν στεγνό ακόμη και όταν ρίχνει καρέκλες…
 

Με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα οδηγείς με ασφάλεια


Πλέον όλες οι νέες μοτοσυκλέτες και τα scooter πάνω από 125 κυβικά εξοπλίζονται με ABS, κάτι που κάνει ασφαλές το φρενάρισμα ακόμη και σε υγρές συνθήκες, χωρίς να αυξάνεται σημαντικά η απόσταση φρεναρίσματος. Οι μοτοσυκλέτες μεγαλύτερων ιπποδυνάμεων διαθέτουν ακόμη και ειδικές  χαρτογραφήσεις για τη βροχή οι οποίες συνδυάζονται με εξελιγμένα traction control με αποτέλεσμα να οδηγείς χωρίς φόβο, ακόμη και στους δρόμους της Ελλάδας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η οδήγηση στη βροχή είναι απαγορευτική για τα παλαιότερα μοντέλα. Απλώς πρέπει η μοτοσυκλέτα-scooter όπως και τα ελαστικά να είσαι πάντα σε καλή κατάσταση και φυσικά να μην ξεχνάς ποτέ τους βασικούς κανόνες. Ελάττωσε ταχύτητα, εκμεταλλεύσου το φρένο του κινητήρα, επιτάχυνε ομαλά, μην παίρνεις μεγάλες κλίσεις και απέφυγε τις διαγραμμίσεις αλλά και τα σημεία με μαζεμένο νερό. Περιττό να πούμε ότι θα πρέπει να τηρείς και μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.

Συνέχεια του άρθρου >>>