Εσύ βάζεις βενζίνη όπου βρεις;

Εσύ πως προστατεύεσαι από πρατήρια που μας προμηθεύουν νοθευμένα καύσιμα και μας χρεώνουν περισσότερα λίτρα από όσα παίρνουμε;

Η βενζίνη και ο ρόλος της είναι κατανοητός από την στιγμή που είναι το καύσιμο το οποίο χρειάζεται η μοτοσυκλέτα  μας για να κινηθεί. Βεβαίως, χρειάζεται να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα ο ελάχιστος αριθμός οκτανίων. Αυτό σημαίνει ότι το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι αν θα βάλουμε απλή ή ΅Ά100αραΆΆ και σε ποιο πρατήριο θα βρούμε τη φθηνότερη ή ποιο μας εξυπηρετεί καλύτερα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Δεν ευθύνονται μόνο τα πρατήρια για τα νοθευμένα καύσιμα. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις νοθείας. Η πρώτη αφορά την τιμιότητα του ίδιου του πρατηρίου. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε νοθεία καυσίμων και γι αυτό το λόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιοποιούνται στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα πρατήρια στις δεξαμενές των οποίων βρέθηκαν νοθευμένα καύσιμα και τα οποία τιμωρήθηκαν. Η νοθεία μπορεί να είναι ηθελημένη ή εκούσια.  Είτε ένα ακριβό καύσιμό όπως η 100άρα νοθεύεται σε κάποιο ποσοστό με φθηνότερη απλή αμόλυβδη με σκοπό το κέρδος. Είτε η νοθεία προκύπτει από λάθος κατά τον ανεφοδιασμό του πρατηρίου με καύσιμα που ανακατεύονται με άλλα. Είναι όμως απορίας άξιο, πως τα εκουσίως νοθευμένα καύσιμα τυχαίνει και είναι τα πιο ακριβά; 

Η δεύτερη περίπτωση δεν εξαντλείται στην καθαρότητα των καυσίμων, αλλά αφορά και την ακρίβεια του μετρητή της αντλίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που για κάθε λίτρο που γράφει η ένδειξη της αντλίας και εμείς πληρώνουμε, στο τέλος έχουμε παραλάβει λιγότερο καύσιμο από αυτό που πρέπει. Μπορούμε να το διαπιστώσουμε ζητώντας να μας γεμίσουν ένα άδειο μπιτόνι με βενζίνη αλλά δεν είναι εύκολο να γίνεται σε κάθε ανεφοδιασμό το ίδιο. Απλώς ελέγχουμε αν η αντλία είναι πειραγμένη. Ο ρόλος του πρατηρίου για το τι αγοράζουμε είναι καθοριστικός.

Μεγάλο μπέρδεμα επικρατεί και με την μάρκα των καυσίμων. Με το μάρκετινγκ των εταιριών σε πλήρη ισχύ, οι οδηγοί τείνουν να πιστεύουν ότι οι βενζίνες διαφέρουν μεταξύ τους. Σύμφωνα με δηλώσεις πρώην προέδρου των πρατηριούχων , όλα τα καύσιμα είναι ίδια.  Η διαφορά που κάποιες εταιρίας επικαλούνται πως υπάρχουν, οφείλονται σε πρόσθετα καθαριστικά αμφιλεγόμενης αξίας και αποτελεσματικότητας. Με τον τρόπο αυτό οι εν λόγω εταιρίες κερδίζουν σημαντικά έως και 10 λεπτά το λίτρο επιπλέον της αξίας της τιμής. Ο αντίλογος λέει ότι ίσως μια εταιρία είναι πιο καθαρή, αλλά όπως είδαμε,  όλα είναι θέμα πρατηρίου ανεξάρτητα της μάρκας.

Πως όμως πρέπει να επιλέξουμε το πρατήριο; Με τη μάρκα, την τιμή ή την τιμιότητα; Η μάρκα θα πρέπει να μας απασχολεί μόνο στην περίπτωση που, αφού έχουμε συμβουλευτεί ειδικό, δούμε οφέλη από τα πρόσθετα των καυσίμων. Για την τιμή χρειάζεται μια μικρή έρευνα αγοράς.  Υπάρχουν και ορισμένες εφαρμογές που από το κινητό μας μπορούμε να δούμε ανά πάσα στιγμή τα φθηνότερα πρατήρια που βρίσκονται πλησιέστερα του προορισμού μας. Για την καθαρότητα των καυσίμων ο μόνος τρόπος να προφυλαχθούμε είναι να ελέγξουμε αν το συγκεκριμένο πρατήριο έχει βρεθεί στη λίστα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το πιο ασφαλές βέβαια είναι ο συνδυασμός των παραπάνω.

Εσείς τι λέτε; Που βάζετε βενζίνη, πόσο την πληρώνετε, και με ποιο κριτήριο τη διαλέγετε; Βάζετε καύσιμα από σταθερό σημείο ή απλά όπου βρεθείτε;
 

  • Τακης

    Συνήθως χρησιμοποιώ εταιρικά πρατήρια. Είναι λίγο ακριβότερα αλλά δεν κάνουν νοθεία. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Επίσης, επειδή βλέπω και διαφορά στην απόδοση βάζω 100αρα. Απ ότι έχω μάθει μέσα από τις εταιρείες θα δείτε ότι σε BP και Shell που προτιμώ, οι τιμές στις premium βενζίνες είναι σχεδόν σταθερή σε όλη την Ελλάδα εφόσον είναι εταιρικό πρατήριο.

      2
  • Στέφανος

    Πράγματι, δεν παίζει κανένα ρόλο η μάρκα, τουλάχιστον αναφορικά με την "απλή" βενζίνη (ή πετρέλαιο). Σημασία έχει να ξεχωρίζουμε τα πρατήρια ανάλογα με τον ιδιοκτήτη τους. Δεν είναι σωστό να αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα ιδιοκτητών που διασφαλίζουν εγγυημένη ποιότητα (όχι όμως απαραίτητα και ποσότητα) καυσίμων, διότι αυτό θα είναι διαφήμιση. Είναι εύκολο όμως ο κάθε ενδιαφερόμενος να μάθει αν κάποιο συγκεκριμένο πρατήριο εφοδιάζεται με καύσιμα από εταιρικά βυτιοφόρα ή όχι. Επίσης ένας τρόπος που κάνει πιο πιθανή την επιλογή σωστού πρατηρίου, είναι να δούμε αν μεταξύ των καυσίμων που διαθέτει το πρατήριο υπάρχει και η "100άρα", χωρίς με αυτό να προτρέπω σε χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος.

      4
  • Γιαννης

    Το θεμα ειναι οτι αν ηθελε το κρατος θα ειχε σταματησει αυτο!!! Γιατι λοιπον ολο συμβαινουν στην Ελλαδα ?/ Μπας και ειναι απο πισω και πολιτικοι??? Εδω βλεπουμε οτι δεν μπορουν να διωξουν τους προσφυγες ! Εμας θα κοιταξουν για νοθεια ?? οτι οικονομησουμε !! Ετσι θα ειναι για παντα εως την καταστροφη μας!!! ολα τα αλλα ειναι απλως οδοντοκρεμες!!!

      51