Μπορεί στις ευρωπαϊκές χώρες το φρενάρισμα πανικού να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, στις ελληνικές συνθήκες ωστόσο είναι σύνηθες φαινόμενο. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και κατάλληλα εξασκημένοι.
· Αν οι συνθήκες απαιτούν άμεση ακινητοποίηση της μοτοσικλέτας χρησιμοποίησε και τα δύο φρένα. Αυτό βέβαια είναι κάτι που γίνεται και ενστικτωδώς. Το μπροστινό φρένο εξακολουθεί πάντως να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο φορτίο της επιβράδυνσης.
· Προσπάθησε να κρατήσεις τον κορμό σου σε όρθια θέση και τα πόδια σφιχτά στο «σώμα» της μοτοσικλέτας. Οι δυνάμεις που ασκούνται ωθούν το σώμα προς τα εμπρός, αλλά θα πρέπει να «αντισταθείς», ώστε να μην μετατοπισθεί το βάρος προς τα εμπρός, γιατί το έντο καραδοκεί…
· Κράτα το τιμόνι αρκετά σφιχτά ώστε να αποφύγεις κατά το δυνατόν ανεπιθύμητα «σπασίματα» δεξιά-αριστερά.
· Στόχος είναι το μπροστινό φρένο να πιεστεί στο όριό του, αλλά να μην μπλοκάρει. Η διαχωριστική γραμμή, βέβαια, ορισμένες φορές είναι δυσδιάκριτη. Αν νιώσεις να μπλοκάρει το μπροστινό, άφησε τη μανέτα στιγμιαία και ξαναπάτησέ την.
· Το πίσω φρένο είναι βέβαιο πως σε φρενάρισμα πανικού θα μπλοκάρει τον τροχό. Με τον πίσω τροχό μπλοκαρισμένο, μπορείς να κινηθείς αρκετά μέτρα και, αν καταφέρεις να ελέγξεις τις πλαγιολισθήσεις, μπορείς να μειώσεις την απόσταση φρεναρίσματος. Ένα γκαράζ με καλή άσφαλτο είναι μια καλή λύση για προπόνηση. Εξασκήσου μόνος σου. Πρόκειται για ένα από τα βασικά μαθήματα οδήγησης που θα σου χρειαστεί στο δρόμο.
· Αν απαιτείται να επιβραδύνεις λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της στροφής χρησιμοποίησε τα φρένα εξαιρετικά απαλά και προσπάθησε να μειώσεις ταχύτητα κατεβάζοντας σχέσεις στο κιβώτιο. Πρώτο μέλημα βέβαια (ειδικά μέσα στην στροφή) είναι η αποφυγή του εμποδίου με ελιγμό και όχι η ακινητοποίηση πριν από αυτό.
· Το ABS μπορεί να αποβεί σωτήριο σε καταστάσεις πανικού, ειδικά σε αναβάτες με μειωμένη εμπειρία. Αρκετοί είναι όμως αυτοί που κάνουν το λάθος να αφήνουν στιγμιαία τα φρένα όταν ενεργοποιείται το σύστημα. Όταν αισθανθείς το χαρακτηριστικό «κλώτσημα» στο πεντάλ ή τη μανέτα του φρένου, συνέχισε να ασκείς την ίδια πίεση. Καλό θα είναι να προπονηθείς στην αρχή, για να εξοικειωθείς με τη λειτουργία του ABS.
Γιατί το TAILG F55 θεωρείται κορυφαία επιλογή στα 25 χλμ./ώρα;
Τα 5 πιο προσιτά scooter με τροχό 16 ιντσών και επίπεδο πάτωμα
«Μηδενική ανοχή από την Τροχαία» - Οι νόμοι ισχύουν πραγματικά για όλους;
CFMOTO 800MT-ES: Η νέα ναυαρχίδα με ηλεκτρονικές αναρτήσεις και ραντάρ έφτασε στην Ελλάδα
Ένα Ténéré με εμφάνιση XT 500 – Μήπως να το σκεφτεί η Yamaha;
Yamaha MT-03: Γιατί είναι η ιδανική naked μοτοσυκλέτα Α2 για αναβάτες 18-25 ετών;
Kit με oversized δισκόπλακες από την Braking για Yamaha MT-09/Tracer 09(OKWK1)
ZONTES 703F: Έπεσε κατά 800 ευρώ και γίνεται μία από τις πιο δελεαστικές ADV προτάσεις
Harley-Davidson Super Glide: Επιστρέφει ένα από τα πιο ιστορικά μοντέλα της εταιρείας
CFMoto V4 SR-RR: Έσπασε το φράγμα των 315 χλμ./ώρα και έγραψε ιστορία για την Κίνα
mototriti.gr | Ταυτότητα
Επωνυμία Επιχείρησης: AUTO ΤΡΙΤΗ ΑΕ
Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Αμαρουσίου 14 - Νέο Ηράκλειο, Τ.Κ. 141 22
Νομική Μορφή: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Α.Φ.Μ.: 998384177
Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ
Στοιχεία Επικοινωνίας:
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 211 1085500
Ιστοσελίδα: www.mototriti.gr
Διοικητικά Στελέχη
Ιδιοκτήτες & Κύριοι Μέτοχοι: Δανάη Τριανταφύλλη Δάφνη Τριανταφύλλη
Νόμιμος εκπρόσωπος - Διευθυντής: Νίκος Καρανάσιος
Διευθυντής σύνταξης: Παναγιώτης Σιώπης
Διαχειριστής ονόματος τομέα: ΑUTO ΤΡΙΤΗ Α.Ε.