net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Τα πρωτοβρόχια δεν θέλουν...πανικό, αλλά ψυχραιμία και μεθοδική αντιμετώπιση.

7+1 tips για να προσέξετε!

Τα πρωτοβρόχια είναι ένα σύνηθες καιρικό φαινόμενο κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Φυσικά, οι ξαφνικές, τις περισσότερες φορές μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης βροχές, δεν θα πρέπει να σας τρομάζουν, αλλά να σας βρίσκουν σωστά ενημερωμένους και κατάλληλα εξοπλισμένους.

 
Περνώντας από την εποχή του καλοκαιριού σε εκείνη του φθινοπώρου, με τις απότομες εναλλαγές του καιρού και τη χαμηλότερη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, πολλοί από εσάς ενδέχεται με αφορμή τις νέες καιρικές συνθήκες να κλειδώσετε την "αγαπημένη" σας στο γκαράζ του σπιτιού σας. Λάθος… Το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να προσαρμόσετε ανάλογα την ένδυσή σας και τον τρόπο που οδηγείτε, ώστε τα πρωτοβρόχια να μην σταθούν εμπόδιο στη χρήση του δίτροχού σας. Διαβάστε με προσοχή τα tips που ακολουθούν και οι πρώτες βροχές του χρόνου θα αποτελέσουν μια ασφαλή, ρομαντική διαδρομή.

1. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν ο καιρός τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας δείχνει ηλιόλουστος, δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι και για το υπόλοιπο αυτής. Συνεπώς, έχετε μαζί σας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την πιθανότητα βροχής.

2. Επειδή η θερμοκρασία παρουσιάζει πτώση, φροντίστε να ανεβάσετε λίγο την πίεση των ελαστικών. Αυτό θα τους επιτρέπει να φτάνουν στην πίεση λειτουργίας γρηγορότερα.

3. Τα πρώτα λεπτά βροχής μετά από έντονη περίοδο ξηρασίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμα. Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι όλες οι βρωμιές του δρόμου (λάδια, χώμα) που έχουν συσσωρευτεί τους προηγούμενους μήνες, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα γλιστερό φιλμ μεταξύ των ελαστικών της μοτοσικλέτας και του δρόμου. Για να έχετε ένα κριτήριο για την πρόσφυση του δρόμου, δοκιμάστε με χαμηλή ταχύτητα να πατήσετε το πίσω φρένο. Η ευκολία που θα μπλοκάρει, θα σας δείξει και το ποσοστό που τα ελαστικά σας "κρατάνε".

4. Θα πρέπει να προσαρμόσετε τις αντιδράσεις σας, που θα πρέπει να είναι πιο αργές και ήρεμες. Τόσο στο άνοιγμα του γκαζιού όσο και κατά τη διάρκεια φρεναρίσματος, η πρόσφυση των ελαστικών είναι ιδιαίτερα μειωμένη. Επίσης, η κλίση της μοτοσικλέτας θα πρέπει να είναι λιγοστή.

5. Οφείλετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν οι τροχοί της μοτοσικλέτας σας πατούν στις λευκές διαχωριστικές γραμμές του δρόμου ή όταν αναρριχείστε σε πεζοδρόμια, μιας και έχει παρατηρηθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις, κατά τις πρώτες βροχές του χρόνου, ο, ούτως ή άλλως, μικρός συντελεστής τριβής που διαθέτουν, μειώνεται δραστικά.

6. Μέσα στην πόλη και επιχειρώντας διελεύσεις ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα, θα πρέπει να αποφεύγετε τα μεταλλικά φρεάτια και να μην οδηγείτε τους τροχούς στα αυλάκια που υπάρχουν δεξιά του δρόμου, καθώς εκεί παρατηρείται συγκέντρωση μικροαντικειμένων, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν αστάθεια στην ισορροπία της μοτοσικλέτας σας.

7. Κατά τα πρωτοβρόχια, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι δρόμοι να μεταμορφώνονται σε μικρές λίμνες, που ουκ ολίγες φορές θα πρέπει να διασχίσετε για να φτάσετε στον προορισμό σας. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό θα ήταν να αφήσετε κάποιο αυτοκίνητο να περάσει πρώτο, προκειμένου να διαπιστώσετε ότι τα "πατήματα" που θα ακολουθήσετε, δεν κρύβουν κάποια παγίδα. Κινηθείτε με λίγα χιλιόμετρα και με πρώτη ταχύτητα στο κιβώτιο, φροντίζοντας ταυτόχρονα οι στροφές του κινητήρα να μένουν ψηλά ώστε να μη σβήσει η μοτοσικλέτα.

8. Αν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είχατε τοποθετήσει φιμέ ζελατίνα στο κράνος σας, αντικαταστήστε την με τη διάφανη και χρησιμοποιήστε για την προστασία από τον ήλιο γυαλιά ηλίου, τα οποία θα μπορείτε να αφαιρείτε, όποτε χρειαστεί, γρήγορα. Για το θάμπωμα της ζελατίνας υπάρχουν ειδικά σπρέι που πωλούνται στο εμπόριο, ενώ επίσης καλό είναι να αφήνετε τον αεραγωγό που υπάρχει κάτω από τη ζελατίνα πάντα ανοικτό.

 

??????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ