net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος
Share

Aποστολή

Aποστολή
Ach mein Got! (Ω Θεέ μου!)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ BMW S 1000 RR
Διαβάστηκε από 7263 αναγνώστες
Δύο ολόκληρα χρόνια πριν εισέλθουμε στο Σκοτεινό Ρήγμα του 2012 -σύμφωνα με τα ημερολόγια των Μάγια- η BMW περνάει στον επόμενο κύκλο της Δημιουργίας, ανατρέποντας κοσμοθεωρίες και εδραιωμένα Status Quo. Ιδού! Η sport μοτοσικλέτα της δεκαετίας.
Τους περασμένους μήνες, οι Γερμανοί ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακοί στις ανακοινώσεις που έκαναν στον Τύπο για τις δυνατότητες του νέου S 1000 RR. Η καμπάνια τους ήταν εκρηκτική. Το σύνθημα τους: «Welcome to planet power»! Και στο τέλος Νοεμβρίου, η BMW μάς φιλοξένησε στην απίθανη νέα πίστα της Πορτογαλίας, κοντά στην πόλη του Portimao, δίνοντάς μας την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι, την πρωτόγνωρη για μοτοσικλέτα παραγωγής δύναμη των 193 αλόγων και τα πιο προηγμένα ηλεκτρονικά υπερ-συστήματα ασφάλειας του κόσμου, χαρίζοντάς μας μια ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής στη σέλα μιας συγκλονιστικής μοτοσικλέτας. Πιστέψτε το! Η πρώτη μόλις απόπειρα της BMW στην κατασκευή ενός superbike παραγωγής έφερε στον κόσμο ένα πραγματικό διαμάντι που θα καθορίσει από την αρχή τις δυνατότητες, τα όρια και τις επιδόσεις των μοτοσικλετών παραγωγής. Brave new world!

Η νέα φωνή της Γερμανίας
Τεράστια εμπιστοσύνη και ηλεκτρονικά βοηθήματα που δουλεύουν άψογα.
Χρόνια τώρα, ένα από τα αγαπημένα και όχι ιδιαίτερα ευγενικά παιχνίδια των απανταχού της Γης μοτοσικλετιστών, ήταν να κάνουν πλάκα με τις γερμανικές μοτοσικλέτες. Λίγο οι περίεργοι διακόπτες, λίγο τα εναλλακτικά συστήματα telelever και paralever, βάλε και το ABS που δεν ήταν όσο εξελιγμένο το θέλαμε για σπορ οδήγηση και τελευταία το Traction Control που μπορούσε να γίνει ενοχλητικό σε κάποιες περιπτώσεις… ο κατάλογος ήταν μακρύς. Ενώ στα αυτοκίνητα οι Γερμανοί παρήγαγαν το «απόλυτο μηχάνημα οδήγησης», στις μοτοσικλέτες η δύναμή τους τελείωνε κάπου στο σπορ τουρισμό. Και μετά ήρθε το S 1000 RR. Ίσως ο εμπνευστής του project να είχε βαρεθεί τα ειρωνικά σχόλια των παραπάνω αναβατών και ήθελε να κλείσει στόματα και να ανοίξει μύτες, φτιάχνοντας ένα νέο μυθικό Εξκάλιμπερ, ένα Χατόρι Χάνζο, ένα σπαθί που θα γινόταν θρύλος. Αν τα κατάφερε; Εμφατικά ναι, καθώς μετά από αυτή τη μοτοσικλέτα, το image της BMW Motorrad δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιο.
Οι ουρανοί άνοιξαν
Ρεζερβουάρ από πολύ λεπτό φύλλο αλουμινίου. Αποδεικνύεται ελαφρύτερο από ατσάλινα ή πλαστικά ρεζερβουάρ. ¶ψογη ποιότητα παντού, άριστη συναρμογή μερών.
Και δεν έλεγαν να κλείσουν. Μαύρα σύννεφα και μαύρες σκέψεις μάς συντρόφευαν εκείνο το πρωινό, στο δρόμο για την πίστα του Portimao. Μα είναι δυνατόν; Να είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις τέτοια μοτοσικλέτα, σε τέτοια πίστα και… να ρίχνει καρέκλες; Στα pits, ο πάντα ευγενικός και πρόσχαρος Βασίλης (Ρώσος είναι ο άνθρωπος, Vasily τον λένε), υπεύθυνος της Metzeler, μας ενημερώνει πως τα ελαστικά που φοράει το S 1000 RR της δοκιμής δεν είναι αγωνιστικά βρόχινα, όπως ονειρευόμασταν. Είναι sport ελαστικά… δρόμου. «Ωχ», λέω από μέσα μου, «καήκαμε». Το μικρόφωνο παίρνουν οι άνθρωποι της BMW υπενθυμίζοντας σε όλους πως ναι μεν τα συστήματα ασφαλείας τους είναι φανταστικά, όμως… «δεν αλλάζουν τους νόμους της φυσικής», οπότε καλό είναι να οδηγήσουμε προσεκτικά στη βροχή.
Ευτυχώς, η ένταση της βροχής έχει μειωθεί, αλλά παρόλα αυτά η πίστα είναι γεμάτη νερά, με ποταμάκια να την διασχίζουν κάθετα, γεμάτα θράσος. Το χρυσοπράσινο χρώμα της μοτοσικλέτας που έχουμε για δοκιμή μου αρέσει λιγότερο από τα υπόλοιπα, δεν αρνούμαι όμως πως κάνει «μπαμ» από μακριά. Τα φώτα της πίστας γίνονται πράσινα και ο εκπαιδευτής μας (που έχει πέντε άτομα υπ’ ευθύνη του), μας εξηγεί πως μπορούμε να επιλέξουμε χάρτη ανάφλεξης και μας συστήνει να αρχίσουμε με τον χάρτη στο RAIN, αλλά και με τα Race ABS και DTC (το Traction Control) ενεργά. Καμία απολύτως αντίρρηση. Στο αριστερό γκριπ υπάρχουν τα κουμπιά του DTC και του ABS, ενώ στο δεξί το κουμπί MODE, με το οποίο πολύ απλά, εν κινήσει ή εν στάση, αλλάζεις χάρτη. Ανεβαίνω πάνω στη μοτοσικλέτα, που δείχνει ιδιαίτερα compact και μικρή, ενώ παράλληλα μπορεί να φιλοξενήσει άνετα και ιδιαίτερα ψηλούς αναβάτες.
Για προθέρμανση, δίνω μερικές ξερογκαζιές με νεκρά. Ωραίος, μπάσος, βαθύς και χορταστικός ο ήχος. Πατάμε και την κόρνα. Λες και κόρναρε φορτηγό! Τέλεια. Οι διακόπτες είναι όπως τους έχουμε συνηθίσει σε όλες τις υπόλοιπες μοτοσικλέτες του κόσμου. Οι μανέτες μεγάλες και λίγο… ασχημούτσικες (ε, θα βάλεις τις άλλες, από τα επίσημα αξεσουάρ, μικρό το κακό), ενώ ο συμπλέκτης είναι κάπως σκληρός. Φύγαμε, με σφιγμένη καρδιά, ελπίζοντας να μην μας πετάξει το κτήνος από την πλάτη του, στο βρεγμένο. ¶δικος φόβος, άσκοπα χαμένη αδρεναλίνη. Από τις πρώτες κιόλας στροφές, το S 1000 RR με κερδίζει ολοκληρωτικά. Εύκολο(!), προβλέψιμο, ασφαλές, με εκμεταλλεύσιμη δύναμη. Και τα ηλεκτρονικά συστήματα; Υπερ-εξελιγμένα. Το ABS δεν το καταλαβαίνεις όπως στο παρελθόν με κραδασμούς σε μανέτα και λεβιέ, μπαίνει αθόρυβα και διακριτικά σε λειτουργία, όπως το C-ABS της Honda. Το ηλεκτρονικό γκάζι κάνει αυτό που του λες και όχι αυτό που θέλει, ενώ ο ψεκασμός είναι άψογος.
Κάποιοι παραπονέθηκαν για μια ελαφρά ξύλινη αίσθηση στα φρένα, όμως nothing to write home about. Τίποτα το σπουδαίο. Και το Traction Control με έσωσε στον τρίτο κιόλας γύρο. Συνέβη, όταν είχα αρχίσει να μαθαίνω κάπως τη διαδρομή της πίστας, ανεβάζοντας ελαφρά το ρυθμό. Μετά την ευθεία εκκίνησης, ακολουθεί μια γρήγορη δεξιά, που συνεχίζει με ένα ακόμα δεξί σπάσιμο, οδηγώντας σε μια -πάλι δεξιά- φουρκέτα. Επιταχύνοντας από τη φουρκέτα, ο δρόμος ανηφορίζει απότομα, καταλήγοντας στην πρώτη αριστερή τυφλή στροφή, με ανάποδη κλίση. Τρόμος. Το γκάζι ανοίγει με σεβασμό, αλλά ακόμα και με τους… λίγους(!) 150 ίππους του RAIN, ο πίσω τροχός γλιστράει και… και τίποτα! Το DTC επεμβαίνει, χωρίς να κόψει απότομα την ισχύ (γεγονός που θα οδηγούσε σε πιθανό high-side), αλλά εξομαλύνοντας την καμπύλη, με συνέπεια ο πίσω τροχός να βρίσκει γλυκά πάλι πρόσφυση!
Κόψε λίγο ενθουσιασμό!
Στο αριστερό γκριπ έχουμε το κουμπί του Race ABS και του DTC. Εύκολο και απλό στη λειτουργία. Πιέζεις όσες φορές θέλεις, ώστε να έχεις το συνδυασμό που επιθυμείς.
Μου είναι δύσκολο. Πολύ δύσκολο. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, όλα κύλησαν ρολόι. Μετά το μουντό πρωινό, άρχισε να φυσάει ένας δυνατός αέρας, τα σύννεφα άνοιξαν και η πίστα σιγά-σιγά στέγνωσε. Τα χιλιόμετρα που έβλεπα στο τέλος της ευθείας, από 200 ανέβηκαν στα 220, μετά στα 230, στα 240, στα 250, μέχρι και 258 πρόλαβα να δω. Οι αγωνιζόμενοι έβλεπαν μέχρι και 280.
Τα όργανα ευκρινή, με ρυθμιζόμενο σε στροφές αλλά και ένταση shift light και λυχνία που σε ενημερώνει όποτε το ABS μπαίνει σε λειτουργία. Και μετά; ¶γριο φρενάρισμα, οι ακτινικές δαγκάνες μπροστά δαγκώνουν χωρίς αύριο τους δίσκους (τα φρένα είναι συνδυασμένα(!), έτσι ώστε με τη μανέτα να πιάνει ελαφρά και ο πίσω δίσκος), τα μεταλλικά σωληνάκια στέκονται στο ύψος τους, τρεις ταχύτητες κάτω, το σώμα βγαίνει από το φέρινγκ για να λειτουργήσει ως αλεξίπτωτο... Εκεί να δείτε ενθουσιασμός. Ούτε μία φορά δεν «αμόλησε» το ABS του S 1000 RR. Και μαζί με τον άψογο μονόδρομο συμπλέκτη, η μοτοσικλέτα βυθιζόταν, κόβοντας αστραπιαία ταχύτητα, με το πίσω μέρος της να κρατάει απόλυτα τη γραμμή του. Ούτε πόντο δεν έκανε να γλιστρήσει, αριστερά ή δεξιά. Και όταν στέγνωσε η πίστα, αρχίσαμε να δοκιμάζουμε κι άλλα modes στους χάρτες. Δεν είχα το χρόνο και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ώστε να δοκιμάσω το SLICK ή το RACE. Έτσι περιορίστηκα στο SPORT. Η δύναμη; Ατελείωτη! Πάνω από τις 7.000 σ.α.λ., το S 1000 RR ξεχύνεται ασυγκράτητο, κάνοντας το σταμπιλιζατέρ στο τιμόνι να δουλεύει υπερωρίες. Το τιμόνι ελαφραίνει και ο πίσω τροχός αρχίζει να αφήνει μαύρες γραμμές στην καλή άσφαλτο.
Οι μοτοσικλέτες δοκιμής είχαν τοποθετημένο το quick-shifter που ανήκει στον έξτρα εξοπλισμό και σου επιτρέπει να ανεβάζεις ταχύτητες με το γκάζι τέρμα ανοιχτό! Μπροστά μου, στην ευθεία, ένας από τους εκπαιδευτές της BMW ανοίγει το γκάζι την ώρα που φτάνει στο ανηφορικό κομμάτι της αρχής, τραβάει το τιμόνι προς το μέρος του και η μοτοσικλέτα σηκώνεται «καντήλι». Συνεχίζει τη σούζα χωρίς κόπο μέχρι το τέλος της ευθείας. Μετά θα μας πει πως το κοντέρ έγραφε 240 όταν το έριξε…
H BMW δηλώνει 193 ίππους στο στρόφαλο και… 181 στον τροχό! Και μέχρι τώρα, οι Γερμανοί βγαίνουν πάντα αληθινοί στα νούμερά τους. Η πίστα είναι δύσκολη, είναι τεχνική, είναι απαιτητική και απολαυστική -είναι όμως και τρομακτική. Παρόλα αυτά, ούτε μία μοτοσικλέτα δεν πέφτει, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης, όλες τις μέρες. Στις στροφές το S 1000 RR βουτάει χωρίς κόπο, επιβεβαιώνοντας τους Γερμανούς, που περηφανεύονται για το χαμηλό κέντρο βάρους της μοτοσικλέτας. Ένα πραγματικό τέρας σε ιπποδύναμη (λόγος κιλών ανά ίππο που φτάνει το 1.05 για το μοντέλο χωρίς ABS και το 1.06 για το μοντέλο με ABS), με δυνατότητες μεταμόρφωσης σε πειθήνιο «παπί», που θα σε πάρει από το χέρι και θα σου προσφέρει τη σωστότερη και ασφαλέστερη εκμάθηση σε οδήγηση πίστας. Κι όσο ξεθαρρεύεις και βρίσκεις τα όρια, τόσο θα αφαιρείς ένα-ένα τα προστατευτικά συστήματα. Οι συνδυασμοί DTC, Race ABS και χαρτών είναι πάμπολλοι, και εγγυημένα, θα ξοδέψετε άπειρες ώρες παίζοντας.
Να σουζάρει ή να μη σουζάρει; Να σουζάρει λίγο ή να σουζάρει πολύ; Να γλιστράει λίγο; Να γλιστράει πολύ; You name it, you got it! Όταν ρώτησα τον product manager του S 1000 RR Josef Machler αν σκέφτονται να βγάλουν ένα S600RR, μου απάντησε «το 1000, στο χάρτη RAIN, και με τα συστήματά του… είναι το καλύτερο 600»! Και στην απορία μου για το αν έχουν σκεφτεί να βάλουν το απίθανο Race ABS και το DTC σε άλλα μοντέλα της εταιρείας, η απάντηση ήταν καταφατική. Λες;
Στον πλανήτη της δύναμης
Ίσως είναι πολύ νωρίς για να τοποθετήσουμε το S 1000 RR στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και θα πρέπει να περιμένουμε ίσως ένα συγκριτικό τεστ για να διαπιστώσουμε αν όλος αυτός ο ενθουσιασμός μας μεταφράζεται στον απόλυτο χρόνο στην πίστα. Όμως… είναι τόσο καλό, τόσο μα τόσο καλό, που δύσκολα κρατιόμαστε να μην του δώσουμε το στέμμα, τη βασίλισσα, τη στρογγυλή τράπεζα, τα κτήματα και τους κολίγους, υποκλινόμενοι μπροστά του και αναφωνώντας «my king»!
Στις ατελείωτες κουβέντες που ακολούθησαν με τους τεχνικούς, αλλά και με τους αγωνιζόμενους της εταιρείας, φάνηκε πως η δουλειά που έκαναν οι Βαυαροί είναι απίστευτη, τόσο σε θεωρητικές όσο και σε πρακτικές μελέτες, με απίστευτες εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα σε πίστες και πολλές-πολλές νίκες του S 1000 RR σε στάνταρ μορφή, σε διάφορους αγώνες. Από club-racing, έως 24ωρους αγώνες αντοχής, το S 1000 RR έπιανε πάντα την κορυφή. Και στην πίστα του Portimao, ο Jurgen Fuchs έκανε χρόνο μόλις 5 δευτερόλεπτα πάνω από τον καλύτερο χρόνο των WSBK, πάνω στο S 1000 RR με ελαστικά δρόμου! Χορτάσαμε χαμόγελα, εντυπωσιακές οδηγικές στιγμές και μοτοσικλέτα. Στα 15.950 ευρώ της βασικής έκδοσης, το S 1000 RR αποτελεί μια μαγική μοτοσικλέτα, που σηματοδοτεί μια δραματική στροφή της εταιρείας προς τον πλανήτη της δύναμης με τον καλύτερο τρόπο. Αν έχετε την ευκαιρία, ζητήστε την για ένα test-ride. Ίσως αλλάξει και τη δική σας κοσμοθεωρία.
Κινητήρας
Και τι δεν έχει αυτός ο κινητήρας, που ζυγίζει μόλις 59,8 κιλά, με τους κυλίνδρους του να έχουν κλίση 32ο προς τα εμπρός, βοηθώντας να χαμηλώσει το κέντρο βάρους. Βαλβίδες τιτανίου και ελαφριά κινούμενα μέρη, στα πρότυπα των κινητήρων της F1. Μεταβλητούς αυλούς εισαγωγής και τρόμπα βενζίνης μεταβλητής πίεσης (3-5 bar)! Εξάτμιση που βγαίνει κάτω από τον κινητήρα, με ιδιαίτερα μικρό τελικό, και βοηθάει επιπλέον με την τοποθέτησή της στο χαμηλό κέντρο βάρους. Και Ram-Air, αλλά και E-Gas (ride-by-wire σύστημα στο γκάζι), σύστημα μεταβολής του όγκου της εξάτμισης -τύπου EXUP, που ελέγχεται ηλεκτρονικά για να προσφέρει πάντα τη βέλτιστη απόδοση. Μονόδρομο συμπλέκτη, τέσσερις χάρτες ανάφλεξης (Rain, Sport, Race, Slick), Dynamic Traction Control με τη βοήθεια… γυροσκοπίων. Έχουμε κι άλλα. BMS-KP (BMW Engine Management για να μπορεί να δουλεύει άνετα και με απλή αμόλυβδη 95 οκτανίων), ηλεκτρικά CAN-BUS για μονή καλωδίωση, μικρότερο βάρος και ευκολότερη διάγνωση βλαβών και φυσικά… εδώ υπάρχουν και 193 άλογα!
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κινητήρας	            4Κ, 4T, Υ/Ψ, 16βάλβ.
Κυβισμός (κ.εκ.)     999
Συμπίεση	            13:1
Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) 193/13.000
Ροπή (kgm/σ.α.λ.)    11,4/9.750
Τροφοδοσία	   Ψεκασμός 48 χλστ., διπλές πεταλούδες, ride by wire
Εκκίνηση	            Μίζα
Πλαίσιο	
Τύπος	            Αλουμινένιο τύπου διαμάντι, αλουμινένιο ψαλίδι
Αναρτήσεις	
Εμπρός	            USD, 46 χλστ., ΑΕ, ΑΣ, ΠΕ
Διαδρομή (χλστ.)     120
Πίσω	            Αμορτισέρ με μοχλικό, ΑΕ, ΑΣ, ΠΕ
Διαδρομή (χλστ.)     130
Φρένα	
Εμπρός	            2Δ, 320 χλστ., συνδυασμένη πέδηση, Race ABS (έξτρα)
Πίσω	            Δ, 220 χλστ., συνδυασμένη πέδηση, Race ABS (έξτρα) 
Τροχοί-Ελαστικά	
Εμπρός	            120/70-17"
Πίσω	            190/55-17"
Διαστάσεις	
Μήκος (χλστ.)	   2.056
Πλάτος (χλστ.)	   826
Ύψος σέλας (χλστ.)   820
Μεταξόνιο (χλστ.)    1.432
Βάρος (κιλά)	   204 γεμάτο, 206,5 η έκδοση ABS 
Ρεζερβουάρ (λίτρα)   17,5
 
Όμορφα και ευανάγνωστα τα όργανα. Ελαφριά, με χρονόμετρο και με πολύ καλό lap-timer. Ρυθμιζόμενο shift light τόσο για τις στροφές όσο και για την έντασή του.
Πανέμορφο και κτηνώδες πιρούνι 46 χιλιοστών, παρέα με τα πιο εξελιγμένα φρένα του κόσμου! Ακτινικές δαγκάνες Brembo, Race-ABS, συνδυασμένη πέδηση, μεταλλικά σωληνάκια…
Τέσσερις χάρτες ανάφλεξης
Οι χάρτες ανάφλεξης είναι τέσσερις, ενώ στις μοτοσικλέτες που είναι εξοπλισμένες με το DTC, το τελευταίο είναι ρυθμισμένο να αποδίδει διαφορετικά ανάλογα με τον επιλεγμένο χάρτη (ενώ μπορείς και να το απενεργοποιήσεις εντελώς). Rain, Sport, Race και Slick. Τα τρία πρώτα ρυθμίζονται από ένα κουμπί στο δεξί γκριπ, το τέταρτο θέλει ξεκλείδωμα και ψαχούλεμα κάτω από τη σέλα, όπου τοποθετείς ένα πλαστικό «κλειδί» που σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις το mode. Στο Rain, οι ίπποι πέφτουν στους 150, με προοδευτική καμπύλη ιπποδύναμης, που δείχνουν περισσότεροι, αλλά και πιο… υγιείς (το μοτέρ δεν φωνάζει «κουτσουρεμένο» από μακριά) από ό,τι στα αντίστοιχα προγράμματα του ανταγωνισμού. Στο Sport, οι ίπποι είναι 193. Στο Race, πάμε σε οδήγηση πίστας με road-legal λάστιχα, με πιο άμεση απόδοση. Και στο Slick, οι ρυθμίσεις του Traction Control και του ABS επιτρέπουν σούζες έως και πέντε δευτερολέπτων, καθώς και πλαγιολισθήσεις όταν η μοτοσικλέτα βρίσκεται σε κλίση μέχρι και 20ο από τον κατακόρυφο άξονα! Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει η μοτοσικλέτα ακόμη είναι η… ανίχνευση της κλίσης του οδοστρώματος! Αυτό απαιτεί GPS και θα πρέπει να περιμένουμε… λίγο ακόμα για να το δούμε σε μια μοτοσικλέτα δρόμου.
Race ABS & DTC
Μπορεί η Honda να έκανε την αρχή με το C-ABS, όμως η BMW προχώρησε ένα βήμα παραπέρα με το δικό της σύστημα, που ζυγίζει μόλις 2,5 κιλά, αντί για τα 10 κιλά του C-ABS! Με τέσσερις αισθητήρες το σύστημα συνεργάζεται αρμονικά και με διαφορετικές ρυθμίσεις, με τους τέσσερις χάρτες ανάφλεξης του S 1000 RR. Επίσης, με το (για πρώτη φορά σε μοτοσικλέτα παραγωγής) DTC μειώνονται οι σούζες και τα γλιστρήματα, για καλύτερη πρόσφυση, με διάφορους τρόπους που επιλέγει ο αναβάτης. Τέλος, αν είστε αντίθετος με τους ηλεκτρονικούς αστυνόμους, απλά… απενεργοποιήστε τους!
Πλαίσιο
Αλουμινένιο, τύπου διαμάντι, με βάρος 11,98 κιλά. Ο κινητήρας είναι φερόμενο μέρος του πλαισίου, ενώ οι Βαυαροί επιδίωξαν να έχει το S 1000 RR λεπτή μέση, αλλά και φάρδος στο μέρος που «φωλιάζει» το φίλτρο αέρα, για αυξημένη χωρητικότητα και απόδοση. Το ρεζερβουάρ καυσίμου είναι φτιαγμένο από πολύ λεπτό αλουμίνιο, ώστε να μειωθεί το βάρος του και είναι πιο ελαφρύ ακόμα και από πλαστικό.
Αναρτήσεις
Το απολύτως μεγαλύτερης διαμέτρου ανάποδο πιρούνι της κατηγορίας, στα 46mm. Ξεχάστε τις πολύπλοκες ρυθμίσεις στα συμβατικά Superbikes. Εδώ, όπως και στο αμορτισέρ πίσω, βρίσκουμε 10 θέσεις ρύθμισης των αποσβέσεων, ξεκάθαρα αριθμημένες! Βάζεις την απόσβεση συμπίεσης και την απόσβεση επαναφοράς στο 3 και η μοτοσικλέτα είναι μαλακή, κατάλληλη για βρόχινες συνθήκες. Βάζεις τις ρυθμίσεις στο 6 και το S 1000 RR μεταμορφώνεται, γίνεται σφιχτό και ακλόνητο στο στεγνό. Το μακρύ ψαλίδι παρέα με το κοντό μεταξόνιο, αποτελούν την πλέον σύγχρονη λύση για τη βέλτιστη συμπεριφορά και τον καλύτερο έλεγχο σε ακραίες σπορ συνθήκες. Το αλουμινένιο ψαλίδι του S 1000 RR ζυγίζει 6,22 κιλά και με το μήκος του μειώνει τις αναπηδήσεις του πίσω τροχού, βοηθώντας ταυτόχρονα τις δυνάμεις που ασκούνται στον πίσω τροχό να εκτονωθούν ανώδυνα.
Αγωνιστικό προσόν, η δυνατότητα ρύθμισης του μεταξονίου, από τα 1.414 χιλιοστά μέχρι και τα 1459,5 χιλιοστά. Τέλος, με έναν έξυπνο τρόπο, απλά ξεβιδώνεις ένα εξάρτημα στο πίσω αμορτισέρ και βιδώνοντάς το ανάποδα, αλλάζεις το ύψος της πίσω ανάρτησης κατά 10mm!
Ασύμμετρη σχεδίαση
Αν αναρωτιέστε για τη σχεδίαση του S 1000 RR, που διαθέτει ένα προβολέα fox-eye και ένα στρογγυλό, ενώ από τη μία μεριά το φέρινγκ έχει… βράγχια, και από την άλλη δεν έχει, δεν είστε οι μόνοι. Κι εμείς την ίδια απορία είχαμε και όταν την εκφράσαμε στο γρήγορο Αμερικανό δοκιμαστή της BMW Nate Kern, η απάντησή του ήταν αποστομωτική. Οι διαφορετικοί προβολείς, εκτός από την αισθητική διαφοροποίηση και την endurance θωριά τους, αποσκοπούν στη μείωση του βάρους! Αυτό γιατί ανακάλυψαν πως με αυτό τον τρόπο έχουν και δυνατή δέσμη στον προβολέα με τον fox-eye και άριστα φώτα μεσαίας σκάλας με τον στρογγυλό. Ο στρογγυλός τούς επέτρεψε έτσι να γλιτώσουν αρκετά γραμμάρια από το συνολικό βάρος. Οι εντυπωσιακές δηλώσεις είχαν συνέχεια, μιας και η BMW διατείνεται πως επιπλέον, κατάφεραν με αυτή τη διάταξη να κάνουν τη δέσμη των φώτων να μην χρειάζεται ρύθμιση σε χώρες όπως η Αγγλία ή η Μαλαισία, με την… ανάποδη οδήγηση! Όσον αφορά στο ασύμμετρο design του φέρινγκ, ο Kern, μαζί με τον Machler, μας πληροφόρησαν πως έτσι δημιουργείται ευεργετικό ρεύμα αέρα που μπαίνει από τη μία μεριά και εξέρχεται από την άλλη. Κατά συνέπεια, η θερμοκρασία του κινητήρα πέφτει κατά 10 βαθμούς Κελσίου και το S 1000 RR κερδίζει 2 ίππους!



ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ