Προβολάκια ομίχλης: Ουσία ή καγκουριά;

Διαβάστηκε από 22550 αναγνώστες

Βλέπουμε όλο και πιο συχνά μοτοσυκλέτες εξοπλισμένες με προβολείς ομίχλης, ενώ υπάρχουν και στον κατάλογο του έξτρα εξοπλισμού πολλών κατασκευαστών. Αξίζουν τελικά τα λεφτά τους ή είναι απλά για μόστρα; Διάβασέ τα όλα εδώ.

Η οδήγηση μοτοσυκλέτας σε αντίξοες καιρικές συνθήκες αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους και το ρίσκο που παίρνει ο αναβάτης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να παίρνει κανείς όλα τα απαραίτητα μέτρα και να εξοπλίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στα στοιχεία της φύσης. Ένας, λοιπόν, από τους μεγαλύτερους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν και μάλιστα ξαφνικά, είναι η ομίχλη, η οποία μπορεί να μειώσει κατά πολύ την ορατότητα του αναβάτη. Μια πολύ καλή λύση είναι οι προβολείς ομίχλης τεχνολογίας LED οι οποίοι πλέον υπάρχουν στον προαιρετικό εξοπλισμό αρκετών μοτοσυκλετών, ενώ στην αγορά των after market αξεσουάρ μπορεί κανείς να βρει μεγάλη ποικιλία.

Τα προβολάκια φωτίζουν καλύτερα τον δρόμο και κάνουν ορατή τη μοτοσυκλέτα



Οι προβολείς ομίχλης είναι σχεδιασμένοι ετσι ώστε να βελτιώνουν την ορατότητα όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Οι σύγχρονοι προβολείς τεχνολογίας LED παρέχουν πολύ καλό φωτισμό όχι μόνο στην ομίχλη, αλλά και στο χιόνι ή την έντονη βροχή. Το φώς τους διεισδύει πιο βαθιά μέσα στην ομίχλη και δεν αντανακλάται πίσω στον αναβάτη, ενώ ταυτόχρονα τον κάνει πιο ορατό στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Οι στάνταρ προβολείς μιας μοτοσυκλέτας δεν είναι σχεδιασμένοι ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα καιρικά φαινόμενα και έτσι δεν παρέχουν ορατότητα σε ικανοποιητική απόσταση εξαιτίας της αντανάκλασης από τα σωματίδια του νερού. Για το λόγο αυτό όταν οδηγείτε σε ομίχλη μόνο με τους στάνταρ προβολείς είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τη μικρή σκάλα, προκειμένου η δέσμη του φωτός να είναι καλύτερα εστιασμένη στον δρόμο μπροστά σας.

Πλεονεκτήματα



Τα προβολάκια ομίχλης τεχνολογίας LED διεισδύουν πολύ αποτελεσματικά στην ομίχλη και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε όσους χρησιμοποιούν τη μοτοσυκλέτα τους σε δρόμους με ανεπαρκή φωτισμό ή συναντούν συχνά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αφού αυξάνουν κατά πολύ τα επίπεδα ασφάλειας.
  • Φωτισμός και διασπορά
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι προβολείς ομίχλης βελτιώνουν την ορατότητα του αναβάτη και κάνουν τη μοτοσυκλέτα πιο ορατή. Αυξάνουν την απόσταση που μπορεί να δει ο αναβάτης και αντίθετα από τους προβολείς ομίχλης κίτρινου χρώματος, οι LED, παράγουν ένα λευκό φως που μοιάζει με το φυσικό φως της ημέρας και διαχέεται καλύτερα σε σχέση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες. Επίσης, ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει τη γωνία των προβολέων, ώστε η δέσμη τους να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του δρόμου.
  • Διάρκεια ζωής
Τα LED φώτα απαιτούν λιγότερη ενέργεια και δεν αναπτύσσουν τόσο μεγάλη θερμοκρασία, όσο οι παραδοσιακοί λαμπτήρες όταν λειτουργούν. Αυτό έχει αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής τους, η οποία κυμαίνεται περίπου στις 50.000 ώρες. Επίσης, είναι ανθεκτικά στα χτυπήματα και αποτελούν σε γενικές γραμμές μια αποδοτική επένδυση σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως.
  • Απόδοση
Οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED δεν καταναλώνουν απλά λιγότερο ρεύμα, αλλά έχουν και μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με την κατανάλωσή τους. Για παράδειγμα μια λάμπα LED 35 watt παράγει τρεις φορές περισσότερα lumens από μια λάμπα αλογόνου 55 watt, οπότε έχεις περισσότερο φώς και έχεις καταναλώσει λιγότερη ενέργεια, που στην περίπτωση της μοτοσυκλέτας μεταφράζεται σε μικρότερη καταπόνηση της μπαταρίας.

Μειονεκτήματα



Η τοποθέτηση προβολέων ομίχλης τις περισσότερες φορές προϋποθέτει την ύπαρξη κατάλληλων βάσεων. Η πιο συνηθισμένη τακτική είναι να στηρίζονται στα προστατευτικά κάγκελα της μοτοσυκλέτας. Βέβαια, το ποσό που πρέπει να καταβληθεί τόσο για τους προβολείς, όσο και για τα κάγκελα δεν είναι αμελητέο, αλλά είναι μια επένδυση που αξίζει. Επίσης, χρειάζεται ένας διακόπτης για τη λειτουργία τους και η απαραίτητη καλωδίωση, οπότε είναι προτιμότερο η εγκατάσταση να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει περίπτωση να είναι αρκετά εκτεθειμένοι, παρά το γεγονός ότι στηρίζονται σε κάγκελα, οπότε μια πτώση μπορεί να τους κάνει ζημιά ή να τους καταστρέψει τελείως.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός