AI κάμερες: Πότε ξεκινούν τα πρόστιμα, πού είναι τοποθετημένες και τι αλλάζει για τους οδηγούς

Έρχονται τα πρόστιμα από τις AI κάμερες – Πότε ξεκινάνε και τι αλλάζει
Εντός Ιανουαρίου ξεκινά η αποστολή προστίμων μέσω Gov.gr.
Αναγνωστόπουλος: Ήρθε το τέλος στο «σβήσιμο» των κλήσεων.
Τα 8 σημεία όπου λειτουργούν πιλοτικά οι κάμερες AI.
Τι αλλάζει στην πράξη για τους οδηγούς – 1.000 κάμερες το 2026.
Εντός Ιανουαρίου ξεκινά η αποστολή προστίμων μέσω Gov.gr
Από εντός Ιανουαρίου 2026 τίθενται σε πλήρη λειτουργία οι πρώτες 8 κάμερες τροχαίας με τεχνητή νοημοσύνη που έχουν εγκατασταθεί στην Αττική. Την αποκάλυψη έκανε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Κατά την πιλοτική λειτουργία των καμερών έχει ήδη καταγραφεί πολύ μεγάλος αριθμός παραβάσεων, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσταλεί πρόστιμα στους ιδιοκτήτες οχημάτων. Αυτό αλλάζει άμεσα, καθώς οι παραβάτες θα ενημερώνονται ψηφιακά μέσω της προσωπικής τους θυρίδας στο Gov.gr, αλλά και μέσω του Gov.gr Wallet και ειδοποίησης στο κινητό.
Αναγνωστόπουλος: Ήρθε το τέλος στο «σβήσιμο» των κλήσεων
Ο κ. Αναγνωστόπουλος ξεκαθάρισε ότι με το νέο σύστημα κανένας δεν μπορεί να παρέμβει στη διαδικασία αποστολής των προστίμων, βάζοντας οριστικό τέλος στο γνωστό φαινόμενο του «σβησίματος» κλήσεων του ΚΟΚ. Η αναγνώριση της παράβασης γίνεται αυτόματα από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η ενημέρωση του πολίτη περνά αποκλειστικά από τους μηχανισμούς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, διαφανής και κοινή με εκείνη που χρησιμοποιείται για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με οφειλές και άλλες διοικητικές πράξεις, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση σε κανένα στάδιο.
Τα 8 σημεία όπου λειτουργούν πιλοτικά οι κάμερες AI
Οι πρώτες κάμερες τεχνητής νοημοσύνης ανήκουν αποκλειστικά στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά και ιδιαίτερα επιβαρυμένα σημεία της Αττικής. Συγκεκριμένα λειτουργούν στα εξής σημεία:
Στον Δήμο Αθηναίων στις λεωφόρους Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας, στον Δήμο Αγίας Παρασκευής στη Μεσογείων και τη Χαλανδρίου, στη Ραφήνα-Πικέρμι στη Λεωφόρο Μαραθώνος και την οδό Φλέμινγκ, στην Καλλιθέα στη Λεωφόρο Συγγρού και την Αγίας Φωτεινής, στη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και την Ερμού, στον ¶λιμο στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και την Αλίμου, στο Ελληνικό-Αργυρούπολη στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και την Τήνου, καθώς και στη Φιλοθέη-Ψυχικό στη Λεωφόρο Κηφισίας και την Εθνικής Αντιστάσεως.
Τι αλλάζει στην πράξη για τους οδηγούς – 1.000 κάμερες το 2026
Το νέο πλαίσιο φέρνει ριζικές αλλαγές για τους οδηγούς, με αυτόματη αναγνώριση πινακίδων, ψηφιακή ταξινόμηση παραβάσεων, ηλεκτρονική ενημέρωση μέσω gov.gr ή SMS και δυνατότητα υποβολής ένστασης χωρίς φυσική παρουσία. Παράλληλα, προβλέπεται άμεση εφαρμογή κυρώσεων, ακόμη και με ψηφιακή αφαίρεση άδειας οδήγησης.
Οι κάμερες θα καταγράφουν σοβαρές παραβάσεις όπως παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης ή κράνους, χρήση κινητού τηλεφώνου, αλλά και κίνηση σε ΛΕΑ ή λεωφορειολωρίδες. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι εντός του 2026 θα τοποθετηθούν συνολικά 1.000 κάμερες AI σε όλη τη χώρα, με τις θέσεις εγκατάστασης να ανακοινώνονται δημόσια, ώστε – όπως τονίστηκε – να αποδειχθεί ότι ο στόχος είναι η οδική ασφάλεια και όχι η αύξηση των εσόδων.

.jpg)
