LIVE: κίνηση στους δρόμους
Εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι - Συνεργάτες MotoΤρίτη

Αερόσακος που αγκαλιάζει τον αναβάτη: Η νέα τεχνολογία της Autoliv για scooter

(16/06/2026)
Αν το scooter είχε αερόσακο που σε ακολουθεί όταν πέσεις; Η νέα ιδέα στα σκαριά
2 Φωτογραφίες »

Αν το scooter είχε αερόσακο που σε ακολουθεί όταν πέσεις; Η νέα ιδέα στα σκαριά

Ο αερόσακος αποκολλάται από το scooter και ακολουθεί τον αναβάτη.
Πώς λειτουργεί ο νέος αποσπώμενος αερόσακος της Autoliv.
Προστασία κεφαλιού και κορμού σαν «αερόσακος-γιλέκο».
Εναλλακτική λύση απέναντι στα airbag γιλέκα.

mototriti Team

Ο αερόσακος αποκολλάται από το scooter και ακολουθεί τον αναβάτη

Μια νέα προσέγγιση στην ασφάλεια των δικύκλων παρουσίασε η Autoliv, η εταιρεία που προμηθεύει περίπου το 40% των αερόσακων και των ζωνών ασφαλείας που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως στα αυτοκίνητα. Η τελευταία της εξέλιξη αφορά έναν αποσπώμενο αερόσακο για scooter, ο οποίος δεν παραμένει πάνω στο όχημα κατά τη σύγκρουση, αλλά ακολουθεί τον αναβάτη ακόμη και αν εκτοξευθεί από τη σέλα.
Η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί κυρίως για αστικές μετακινήσεις, όπου τα scooter αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου στόλου δικύκλων και οι συγκρούσεις με αυτοκίνητα είναι συχνότερες. Στόχος είναι να προσφέρει επιπλέον προστασία χωρίς να απαιτείται από τον αναβάτη να φορά εξειδικευμένο εξοπλισμό.
 

Πώς λειτουργεί ο νέος αποσπώμενος αερόσακος της Autoliv

Το σύστημα αποτελείται από έναν διπλωμένο αερόσακο μοτοσυκλέτας, μια γεννήτρια αερίου και τον απαραίτητο μηχανισμό ενεργοποίησης, όλα τοποθετημένα σε μια μικρή κυλινδρική μονάδα που στερεώνεται διακριτικά στο τιμόνι.
Όταν οι αισθητήρες του συστήματος ανιχνεύσουν σύγκρουση, ενεργοποιείται ένας πυροτεχνικός μηχανισμός που φουσκώνει τον αερόσακο σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της λύσης της Autoliv είναι ότι την ίδια στιγμή καταστρέφεται ελεγχόμενα η βάση συγκράτησης της μονάδας, επιτρέποντας στον αερόσακο να αποκολληθεί από το scooter.
Έτσι, αντί να παραμένει συνδεδεμένος με το όχημα, ο αερόσακος μετακινείται μαζί με τον αναβάτη, συνεχίζοντας να τον προστατεύει ακόμη και μετά την αρχική σύγκρουση.

 

Προστασία κεφαλιού και κορμού σαν «αερόσακος-γιλέκο»

Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε η εταιρεία, ο αερόσακος αναπτύσσεται γύρω από το κεφάλι και τον κορμό του αναβάτη, περνώντας κάτω από τα χέρια και πάνω από τους ώμους.
Η διάταξη αυτή επιτρέπει στο σύστημα να παραμένει στη θέση του ακόμη και όταν ο αναβάτης απομακρυνθεί βίαια από το scooter. Το αποτέλεσμα θυμίζει ένα γιγαντιαίο προστατευτικό «μαξιλάρι» που αγκαλιάζει το σώμα και περιορίζει τις συνέπειες δευτερογενών προσκρούσεων.
Σε αντίθεση με τους συμβατικούς αερόσακους μοτοσυκλέτας που παραμένουν συνδεδεμένοι με το όχημα, η νέα λύση επιχειρεί να επεκτείνει την προστασία και μετά την πρώτη επαφή με το εμπόδιο.
 

Εναλλακτική λύση απέναντι στα airbag γιλέκα

Τα τελευταία χρόνια τα airbag γιλέκα και μπουφάν μοτοσυκλέτας έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή, όμως η χρήση τους προϋποθέτει ότι ο αναβάτης θα επιλέξει να τα φορά σε κάθε διαδρομή.
Η Autoliv εκτιμά ότι πολλοί χρήστες scooter, ιδιαίτερα στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις, δεν χρησιμοποιούν πάντα πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό. Για αυτούς τους αναβάτες, ένας ενσωματωμένος αερόσακος στο ίδιο το όχημα θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο πρακτική λύση.
Το σύστημα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο εξέλιξης και δεν έχουν ανακοινωθεί χρονοδιαγράμματα παραγωγής. Ωστόσο, η παρουσίασή του δείχνει ότι οι κατασκευαστές συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους ώστε η τεχνολογία ασφάλειας που γνωρίζουμε από τα αυτοκίνητα να περάσει και στα δίκυκλα του μέλλοντος.
 
 

Έρευνα & επιμέλεια άρθρου: Παναγιώτης Σιώπης | Δημήτρης Δουγέκος | Δημήτρης Ρενιέρης | Πάτροκλος Γκούσης
VITALIOTIS