net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Η R90S δημιούργησε επί της ουσίας την κατηγορία των sport touring μοτοσικλετών. Γρήγορη, σταθερή και προσφέροντας καλή κάλυψη στον αναβάτη, “καθάριζε” για πλάκα τις αούτομπαν που οδηγούσαν σε στροφιλίκια, χωρίς να δυσκολεύεται καθόλου στριφογυρίζοντας σε αυτά. Φυισκά boxer κινητήρας, σε άλλη μια από τις δεκάδες εφαρμογές του σε μοντέλα όλων των κατηγοριών. Η R Nine T, είναι ότι πιο κοντινό έχει να επιδείξει η BMW στις μέρες μας, όταν το ζητούμενο είναι αυθεντική boxer αίσθηση.

Γερμανία – Boxer Uber Alles!

Aν και η Γερμανία έχει να επιδείξει πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές κατασκευάστριες μοτοσικλέτων στην σύγχρονη ιστορία της, η “βασίλισσα”, η πιο επιτυχημένη εξ αυτών και αυτή που συνεχίζει την πορεία της με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο σήμερα, είναι αδιαμφισβήτητα η BMW. Και αν υπάρχει κάτι που να αποτελεί το σήμα κατατεθέν της BMW, πέρα από τον κυανόλευκο έλικα, είναι ο boxer κινητήρας! 

Μηχανικό “τέκνο” του εμπνευσμένου Max Fritz, o boxer ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 σαν universal βιομηχανικός κινητήρας ελαφριάς κατηγορίας για... σχεδόν όλες τις χρήσεις και στις πρώτες του μοτο-εφαρμογές, ήταν τοποθετημένος με τους κυλίνδρους στον διαμήκη άξονα! Το 1923 η ΒΜW παρουσίασε την R32, την πρώτη μοτοσικλέτα με boxer κινητήρα εγκάρσια τοποθετημένο, ο οποίος είχε “ενσωματωμένo” και το κιβώτιο σε μια ενιαία, σχεδόν “μονομπλόκ”μονάδα. Ο θρύλος της BMW μόλις είχε γεννηθεί, ο boxer κινητήρας δοκιμάστηκε σε πολέμους, έτρεξε σε αγώνες ταχύτητας, enudrance αλλά και στο Paris – Dakar και στελέχωσε δεκάδες μοντέλα της Βαυαρικής εταιρείας, από naked μέχρι sport touring και από mega on-off μέχρι cruisers. 

Μπορεί η BMW να έχει δοκιμάσει πολλές επίσης διατάξεις και αριθμούς κυλίνδρων στην ιστορία της, αλλά στην συνείδηση του κόσμου, ο επίπεδος κινητήρας είναι αυτός που την χαρακτηρίζει και θα την χαρακτηρίζει. Για αυτό άλλωστε και έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες ώστε παρά τις ολοένα αυστηρότερες προδιαγραφές και νόρμες, ο boxer, έστω και με μερική υγρόψυξη πλέον, να παραμείνει στην παραγωγή.

 

?????????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ