O Giacomo Agostini μπροστά σε μία από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του.

Agostini: Ο άνθρωπος που ούτε ο Rossi δεν θα φτάσει

15 πρωταθλήματα και 122 νίκες είναι αριθμοί…με τεράστια βαρύτητα. Αυτός είναι ο Giacomo Agostini, ο οποίος δύσκολα θα απειληθεί –από οποιονδήποτε-, ως ο μεγαλύτερος αγωνιζόμενος όλων των εποχών.

Μιλώντας για «τον μεγαλύτερο αγωνιζόμενο μοτοσυκλέτας όλων των εποχών», εύκολα οι περισσότεροι φαντάζονται τον Valentino Rossi. Λογικό, καθώς ο «Γιατρός» έχει αφήσει τεράστιο στίγμα στους αγώνες, τα τελευταία 22 χρόνια, με 9 πρωταθλήματα και ίσως τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς στο άθλημα. Τελευταίως, ο Marc Marquez επιδεικνύει την δύναμή του απειλώντας την αριθμητική κυριαρχία του Rossi…ωστόσο υπάρχει ένας άνθρωπος, τον οποίο μάλλον κανένας τους δεν θα ξεπεράσει ποτέ.

Αυτός φυσικά, δεν είναι άλλος από τον Giacomo Agostini, τον «θρύλο» τον ίδιο, τον απόλυτο Ιταλό superstar των αγώνων στην ιστορία. Πρόκειται για τον αγωνιζόμενο που ενέπνευσε πολλούς Ιταλούς να   ξεκινήσουν να αγωνίζονται ή και να οδηγούν μοτοσυκλέτα, έχοντας στην κατοχή του ένα άθραυστο ρεκόρ μέχρι τώρα: 15 τίτλους στα Grand Prix. O δεύτερος Valentino Rossi, έχει 9 τίτλους… Αλλωστε, και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει Giacomo ή Mike Hailwood»…Ποιος είναι λοιπόν ο Giacomo Agostini; Ας δούμε συνοπτικά…

Ο Agostini γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1942. Ξεκίνησε να αγωνίζεται σε ηλικία 22 ετών, το 1964 και αποσύρθηκε από τους αγώνες μόλις 13 χρόνια μετά, το 1977. Πως όμως πέτυχε αυτά τα εκπληκτικά ρεκόρ, σε τόσο λίγο χρόνο, την στιγμή που ο Rossi για παράδειγμα, τρέχει επί 20 χρόνια; Την εποχή εκείνη, οι αναβάτες συμμετείχαν σε πολλά πρωταθλήματα ταυτόχρονα. Ο Agostini για παράδειγμα, αγωνιζόταν την ίδια χρονιά, με μοτοσυκλέτες από όλες τις κατηγορίες κυβισμών των αγώνων! Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ιταλός έχει κατακτήσει 15 πρωταθλήματα και 122 νίκες μέσα σε μόλις τόσα χρόνια… Αν το αναλύσουμε ανά έτος, ο Agostini κέρδιζε σε 9,38 αγώνες τη χρονιά, παίρνοντας 1,15 πρωταθλήματα κάθε χρόνο! 

Το κατόρθωμά του γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν σκεφτούμε ότι ο Agostini έτρεχε σε εποχές με πολύ μικρότερα μέτρα ασφαλείας, πολύ κατώτερες από τις σημερινές μοτοσυκλέτες και ελαστικά-λωρίδες! Σήμερα, στην εποχή τα ης κυριαρχίας της ασφάλειας, κάποιος που θα έκανε ότι και ο Ago, θα θεωρείτο… τρελός!

Ο Agostini ήταν αστέρας και έξω από την πίστα. Ένας από τους ομορφότερους άνδρες στον χώρο την εποχή εκείνη, ο Ago ήταν ο απόλυτος superstar, κάτι σαν τον Rossi ή τον Marquez του σήμερα. Ο Ago έπαιξε μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση της εικόνας του «άσσου», όπως την ξέρουμε σήμερα.

Στα 75 του πλέον, ο Agostini δεν έχει σταματήσει να ασχολείται με τον  χώρο. Εκφράζει κάποιες από τις πιο ισχυρές απόψεις, όταν μιλά, ενώ δεν διστάζει να οδηγήσει ακόμα και αγωνιστικές μοτοσυκλέτες αν του δοθεί η ευκαιρία! Μπορείτε να  φανταστείτε τον εαυτό σας  στα χρόνια του Ago, να κάνετε ότι και αυτός;