net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

ΜΤΧ: Piaggio MP3

Η ευστάθεια απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί όλους τους κατασκευαστές μοτοσικλετών. Η εταιρεία που κατάφερε να κατασκευάσει το όχημα που πλησιάζει περισσότερο από όλα τα άλλα το άγιο δισκοπότηρο της ευστάθειας, είναι η Piaggio, με το καινοτομικό MP3.

 
Όλα αυτά τα χρόνια, αν κάτι απασχολεί περισσότερο τους κατασκευαστές μοτοσικλετών, είναι πώς θα κάνουν τις μοτοσικλέτες τους να είναι και να φρενάρουν με ασφάλεια, όσο μεγάλη κλίση και να έχουν στη διάρκεια μιας στροφής ή σε βρεγμένο οδόστρωμα. Τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα που κατά καιρούς παρουσιάστηκαν βρίσκονταν σε πειραματικό στάδιο, ενώ αρκετά παρέμειναν για πάντα ένα φιλόδοξο project στα έγκατα του εκάστοτε εργοστασίου εξέλιξης. Η εταιρεία που έφτασε περισσότερο κοντά στην πηγή του όρου «μοτοσικλέτα που δεν πέφτει» και ήπιε μάλιστα και τις περισσότερες γουλιές νερού, είναι η Piaggio με το πρωτοποριακό MP3, το οποίο υπόσχεται να κάνει ό,τι τα υπόλοιπα scooter της κατηγορίας του, αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αισθητική: κάτι δεν πάει καλά…

Η αισθητική του MP3 δεν διαφέρει από εκείνη των υπολοίπων scooter της κατηγορίας του. Μάλιστα, αν το μάτι δεν πέσει πάνω στο δύο τροχών μπροστινό σύστημα, τίποτα άλλο δεν θα σταθεί αφορμή να αρχίσετε να αναρωτιέστε ότι κάτι δεν πάει καλά… Η αισθητική -κλασικά για οτιδήποτε σχεδιασμένο από ιταλικό χέρι- θα προκαλέσει, εκπέμποντας επιθετικότητα και πολυτέλεια. Η θέση οδήγησης είναι άνετη, μιας και το MP3 διαθέτει μια από τις καλύτερες σέλες της κατηγορίας του, ενώ και ο χώρος για τα πόδια είναι ικανοποιητικός. Στα θετικά του MP3 θα πρέπει να συγκαταλεχθούν ο μεγάλος χώρος κάτω από τη σέλα, αλλά και η ποιότητα κατασκευής που κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Σύστημα διεύθυνσης/φρένα: τρία στα τρία

Η όλη διαφορά του MP3 από τα υπόλοιπα scooter της κατηγορίας του έγκειται στην ύπαρξη δύο τροχών, αντί ενός, στο εμπρός σύστημα διεύθυνσης. Φυσικά, αυτό όσο απλό ακούγεται τόσο δύσκολο είναι. Η Piaggio σχεδίασε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σύστημα στήριξης-διεύθυνσης των εμπρός τροχών, ώστε οι τελευταίοι να αναρτούνται ανεξάρτητα μεταξύ τους και το MP3 να μπορεί να πάρει κλίση (όπως ένα κανονικό δίκυκλο) όταν διαγράφει την τροχιά μιας στροφής. Οι έξυπνες λύσεις που προσφέρει το MP3, επεκτείνονται και με την παρουσία του συστήματος λοκαρίσματος των αναρτήσεων, που με το πάτημα ενός κουμπιού και ενώ το scooter είναι σταματημένο, ισορροπεί, δίχως ο αναβάτης να πρέπει να κατεβάσει τα πόδια του περιμένοντας στο φανάρι. Το σύστημα πέδησης αποτελείται από τρεις συνολικά δίσκους, έναν για κάθε τροχό και όμοιας διαμέτρου στα 240 χιλ., οι οποίοι συνεργάζονται με δαγκάνες 2 εμβόλων.

Κινητήρας: γνωστή, επιτυχημένη συνταγή

Ο κινητήρας του MP3 250 είναι ο γνωστός της οικογένειας της Piaggio, Quasar. Ιδιαίτερα σύγχρονος στην κατασκευή του, καταφέρνει και υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές Euro 3, διαθέτοντας σύστημα ηλεκτρονικού ψεκασμού στην τροφοδοσία, που συνεργάζεται με αισθητήρα Λ. Με απόδοση 22,5 ίππους και 2,1 kgm ροπής, κάνει τα αδύνατα δυνατά να κινήσει το βαρύ MP3 με αξιώσεις.

Οδηγώντας: safety

Αν και κοιτώντας το MP3 δίνεται η εντύπωση ενός scooter με μεγαλύτερο πλάτος από το σύνηθες, όταν ο αναβάτης βρεθεί στη σέλα του θα διαπιστώσει ότι θα μπορέσει να χωρέσει όπου και ένα κανονικό scooter. Η αίσθηση που σου δίνει η οδήγηση του MP3, δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη ενός αυτόματου δικύκλου πόλης. Αυτό το κάτι παραπάνω που σου δίνει το MP3 σε σχέση με τα υπόλοιπα scooter της κατηγορίας του, είναι η στιβαρή αίσθηση του μπροστινού συστήματος που δύσκολα θα χάσει πρόσφυση και η ασφάλεια ότι ακόμα και να μπλοκάρουν οι τροχοί κατά τη διάρκεια έντονου φρεναρίσματος, το MP3 θα παραμείνει σταθερό στον κάθετο άξονα. Εκεί που υστερεί σε σχέση με τον υπόλοιπο δίκυκλο ανταγωνισμό του, είναι στον τομέα της ευελιξίας και στο επιπλέον βάρος που διαθέτει, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις να μην είναι το ατού του.

Συμπέρασμα: πρωτοπορία που κοστίζει

Το MP3 αποτελεί ένα πρωτοποριακό και ευέλικτο scooter, με ευαισθησίες στον τομέα της ασφάλειας. Η Piaggio κατάφερε να ξεχωρίσει, ενώ επιτυχία του MP3 πρέπει να θεωρείται και το γεγονός ότι αν εξαιρέσουμε την ύπαρξη των τριών τροχών, φέρει και αυτό την ευκολία, την πρακτικότητα και την άνεση που διακρίνει τα μοντέλα της κατηγορίας. Στο χώρο του μεταχειρισμένου δεν υπάρχει πλειάδα τέτοιων μοντέλων, μιας και η «τσουχτερή» του τιμή δεν του επέτρεψε να σημειώσει εμπορική επιτυχία. Ωστόσο, αξίζει τον επιπλέον κόπο να το εντοπίσετε…

Τι να προσέξετε

Στην περίπτωση αγοράς ενός μεταχειρισμένου, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά το ιδιαίτερα περίπλοκο μπροστινό σύστημα του MP3, με τις πολλές αρθρώσεις. Επίσης, μην παραλείψετε να τσεκάρετε την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος κλειδώματος των αναρτήσεων.

Τι να αλλάξετε

Το MP3 είναι ένα ιδιαίτερα ολοκληρωμένο scooter. Πιθανόν μια ψηλότερη ζελατίνα, από τη λίστα των προαιρετικών αξεσουάρ, να καταστήσει την προστασία από τον αέρα αποτελεσματικότερη.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας: 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ
Κυβισμός (κ.εκ.): 244,3
Ιπποδύναμη (ίπποι/σ.α.λ.): 22,5/8.250
Ροπή (kgm/σ.α.λ.): 2,1/6.750
Τροφοδοσία: Ηλ. ψεκασμός
Συμπίεση: 10,5:1
Ρεζερβουάρ (λίτρα): 12
Εκκίνηση: Μίζα
Μήκος (χλστ.): 2.130
Πλάτος (χλστ.): 745
Ύψος σέλας (χλστ.): 780
Μεταξόνιο (χλστ.): 1.490
Βάρος (κιλά): 204
Ελαστικό εμπρός : 120/70-12
Ελαστικό πίσω: 130/70-12
Φρένα εμπρός: 2Δ/240
Φρένα πίσω: Δ/240

 

PIAGGIO - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ