Έλεγχος φρένων: Όσα πρέπει να ξέρεις

Διαβάστηκε από 22669 αναγνώστες

Δες εδώ πώς θα τσεκάρεις τα φρένα της μοτοσυκλέτας, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να περιμένεις μέχρι να έρθει η στιγμή του service προκειμένου να δει ο μηχανικός αν τα φρένα της μοτοσυκλέτας είναι σε καλή κατάσταση. Το σύστημα των φρένων είναι ίσως το σημαντικότερο σύστημα ασφάλειας και πρέπει πάντα να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είσαι 100% σίγουρος για την αποτελεσματικότητά τους, ώστε να μη βρεθείς εκτεθειμένος σε κίνδυνο και φυσικά να μην θέσεις άλλους σε κίνδυνο.



Ευτυχώς, ο έλεγχος του συστήματος των φρένων είναι σχετικά εύκολος σε μια μοτοσυκλέτα, αφού τα περισσότερα εξαρτήματα είναι σε κοινή θέα, ενώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες μηχανικές γνώσεις προκειμένου να κάνεις ένα προληπτικό check up. Ξεκίνα τσεκάροντας τη στάθμη των υγρών του εμπρός και του πίσω φρένου. Αυτά αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τη δύναμη που ασκείς σε μανέτα και πεντάλ στα τακάκια και τους δίσκους. Το δοχείο των εμπρός φρένων θα έχει ένα «τζαμάκι» από όπου μπορείς να ελέγξεις τη στάθμη. Αυτή θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των δυο σημείων “Low” και “Hi”. Το δοχείο του πίσω φρένου είναι συνήθως διάφανο. Και σε αυτή την περίπτωση, η στάθμη θα πρέπει να είναι μεταξύ των επιτρεπτών ορίων.



Ρίξε μια ματιά στα σωληνάκια των φρένων και ψάξε για τυχών ρωγμές ή υγρασία. Αν εντοπίσεις κάτι τέτοιο, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσεις σε αντικατάσταση του φθαρμένου σωλήνα. Η πιο συνηθισμένη βέβαια φθορά στο σύστημα πέδησης αφορά τα τακάκια. Το υλικό τριβής τους έχει πάχος περίπου 1 εκατοστό όταν αυτά είναι καινούργια και με τη χρήση μειώνεται. Μπορείς εύκολα να κάνεις οπτικό έλεγχο στην κατάσταση του υλικού τριβής μιας και δεν χρειάζεται να βγουν οι τροχοί, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του αυτοκινήτου. Ένα ακόμα σημείο του συστήματος φρένων που παρουσιάζει φθορά είναι οι δίσκοι πάνω στους οποίους τρίβονται τα τακάκια. Ψηλάφισε τους δίσκους και ψάξε για κάποιο «σκαλοπάτι» στην επιφάνειά τους. Αν αυτό είναι έντονο, έχει έρθει η ώρα για αντικατάσταση.



Ψάχνεις είδη φρένων;
Βρες εύκολα περισσότερα από 6.500 προϊόντα στη μηχανή αναζήτησης του moto accessories με 1 κλικ εδώ. 
  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός