Μικρά πράγματα που κάνουν τη διαφορά

5 απλές εργασίες συντήρησης για να είναι «σε φόρμα»

Διαβάστηκε από 22064 αναγνώστες

Δες τώρα μερικές πανεύκολες εργασίες συντήρησης που μπορείς να κάνεις μόνος σου, για να είναι πάντα η μοτοσυκλέτα σου ετοιμοπόλεμη.


Μικρά πράγματα που κάνουν τη διαφορά

Μικρά πράγματα που κάνουν τη διαφορά

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »


Η σωστή συντήρηση είναι το κλειδί προκειμένου η μοτοσυκλέτα σου να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Έτσι όχι μόνο μειώνονται οι πιθανότητες να μείνεις στη μέση του δρόμου, αλλά αυξάνεται και η ενεργητική ασφάλεια, καθώς είναι πιο δύσκολο να παρουσιαστεί κάποια βλάβη που θα θέσει σε κίνδυνο τον αναβάτη ή τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Αυτές είναι οι 5 απλές εργασίες που μπορεί και πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης.

1. Υπό πίεση



Η πίεση των ελαστικών είναι μέγιστης σημασίας και επηρεάζει τον τρόπο που η μοτοσυκλέτα επιταχύνει, φρενάρει και στρίβει. Ελαστικά με μεγαλύτερη ή μικρότερη πίεση από την προβλεπόμενη μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλειά σου. Αν είναι δυνατόν, κάνε έλεγχο των πιέσεων μια φορά την εβδομάδα και συμπλήρωσε αέρα όποτε χρειάζεται. Αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις με δεύτερο άτομο ή τη μοτοσυκλέτα φορτωμένη, ίσως χρειαστεί να προσθέσεις αέρα. Συμβουλέψου το εγχειρίδιο χρήσης. Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης σου δίνει την ευκαιρία να ελέγχεις ταυτόχρονα τη φθορά των ελαστικών. Το βάθος του πέλματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5 χιλιοστό σε όλο το πλάτος.   
 
2. Ζωτικά υγρά



Προκειμένου να διασφαλίζεται η καλή απόδοση και η μακροζωία του κινητήρα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος και αντικατάσταση του λαδιού και του ψυκτικού υγρού. Το βιβλίο συντήρησης αναφέρει ξεκάθαρα τι τύπο λαδιού πρέπει να χρησιμοποιείς ανάλογα με τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος που επικρατούν. Η αλλαγή λαδιού και αντιψυκτικού δεν είναι δύσκολη διαδικασία και μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε με κάποιες βασικές γνώσεις και απλά εργαλεία. Σιγουρέψου ότι ο κινητήρας δεν είναι πολύ ζεστός πριν κάνεις τέτοιες εργασίες, καθώς κινδυνεύεις από έγκαυμα.

3. Αλυσιδωτή αντίδραση



Τσέκαρε ότι η αλυσίδα έχει το σωστό τζόγο, όπως αυτός ορίζεται από τον κατασκευαστή. Μια πολύ τεντωμένη αλυσίδα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα ρουλεμάν του τροχού και του κιβωτίου ταχυτήτων. Κράτα την αλυσίδα καθαρή και μην ξεχνάς να κάνεις τακτική λίπανση. Είναι προτιμότερο αυτή να γίνεται μετά τη βόλτα, που η αλυσίδα είναι ζεστή και μπορεί να απορροφήσει καλύτερα το λιπαντικό.

4. Για να βλέπεις και να σε βλέπουν



Ο τακτικός έλεγχος των λαμπτήρων της μοτοσυκλέτας είναι απαραίτητος για την ασφάλειά σου. Ο εμπρός προβολέας είναι απαραίτητος όχι μόνο για να βλέπεις το δρόμο το βράδυ, αλλά και για να γίνεσαι άμεσα αντιληπτός από τους άλλους οδηγούς. Τα φλας και το πίσω φωτιστικό σώμα ενημερώνουν τους άλλους χρήστες του δρόμου για το τί κάνει ή τι πρόκειται να κάνει η μοτοσυκλέτα, ώστε να ειδοποιηθούν έγκαιρα και να κινηθούν αναλόγως. Επίσης, μην ξεχνάς να διατηρείς όλα τα φωτιστικά σώματα καθαρά, ώστε να μην μειώνεται η φωτεινότητα και άρα η αποτελεσματικότητά τους.

5. Μπαταρία



Για να αποφύγεις μη μείνεις από ρεύμα, είναι καλό να ελέγχεις την κατάσταση της μπαταρίας και να φροντίζεις τους πόλους. Καθάρισέ τους με ειδικό καθαριστικό και βούρτσα. Όταν στεγνώσουν εντελώς ψέκασε λίγο αντιδιαβρωτικό σπρέι σε κάθε πόλο για να αποτρέψεις τη διάβρωσή τους στο μέλλον. Οι τακτικές βόλτες είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείς τη μπαταρία φορτισμένη.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός