Προετοιμάσου σωστά!

5 Tips για να αντιμετωπίσεις τον χειμώνα

Διαβάστηκε από 18901 αναγνώστες

Το κρύο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του. Δες εδώ τι πρέπει να κάνεις ώστε εσύ και η μοτοσυκλέτα σου να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Η οδήγηση το χειμώνα κρύβει περισσότερους κινδύνους, αφού η κατάσταση των δρόμων, αλλά και οι καιρικές συνθήκες κάνουν πιο δύσκολη τη «δουλειά» του αναβάτη. Ακλουθώντας όμως μερικές απλές συμβουλές, θα αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το κρύο και την ολισθηρότητα των δρόμων. Δεν χρειάζεται να αφήσεις τη μοτοσυκλέτα στο γκαράζ, απλά να την προετοιμάσεις σωστά και να προσαρμόσεις τον τρόπο οδήγησής σου. Δες τι πρέπει να κάνεις.

1. Είναι «φρέσκα» τα ελαστικά σου;



Αν θέλεις να αποφύγεις μια στενή επαφή με την άσφαλτο θα πρέπει τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας σου να μην είναι πολυκαιρισμένα και να έχουν αρκετή γόμα ακόμα. Τσέκαρε τον τετραψήφιο αριθμό DOT που δείχνει πότε κατασκευάστηκαν. Τα δυο πρώτα ψηφία αντιστοιχούν στην εβδομάδα και τα δυο τελευταία στη χρονιά κατασκευής, π.χ ο αριθμός 1917 σημαίνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την 19η εβδομάδα του 2017. Οι ειδικοί του χώρου προτείνουν αλλαγή ελαστικών κάθε δυο χρόνια, ακόμα κι αν η μοτοσυκλέτα δεν έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα.

2. Τσέκαρε την πίεση των ελαστικών



Όταν η θερμοκρασία πέφτει, είναι σημαντικό να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στην πίεση των ελαστικών. Το κρύο κάνει την πίεση να πέφτει και μπορεί εύκολα να μειωθεί κατά 1 με 2 PSI. Συμβουλέψου το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή για την προτεινόμενη πίεση και αν ταξιδέψεις δικάβαλο ή με τη μοτοσυκλέτα φορτωμένη προσάρμοσε αναλόγως τις πιέσεις των ελαστικών.    
  
3. Δώσε χρόνο στα ελαστικά να ζεσταθούν



Όταν τα ελαστικά είναι κρύα, είναι πιο εύκολο να χάσουν την πρόσφυσή τους και πρέπει να θυμάσαι ότι τον χειμώνα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να έρθουν σε θερμοκρασία λειτουργίας. Η επιτάχυνση και το φρενάρισμα βοηθούν στο να ανέβει η θερμοκρασία, αφού κάμπτεται ο σκελετός του ελαστικού και δημιουργείται τριβή στο εσωτερικό του. Απέφυγε τις απότομες κινήσεις, όσο τα ελαστικά είναι κρύα και οδήγησε αμυντικά, χωρίς να δίνεις μεγάλες κλίσεις στη μοτοσυκλέτα.

4. Ντύσου κατάλληλα



Αν κρυώνεις κατά τη διάρκεια της οδήγησης, η προσοχή σου αποσπάται και είναι πιο εύκολα να κάνεις κάποιο λάθος. Ένας αποτελεσματικός τρόπος να κρατήσεις το κρύο μακριά από το σώμα σου είναι να ντυθείς με πολλές στρώσεις ρούχων, τα ισοθερμικά είναι πολύ αποτελεσματικά στο να διατηρούν το σώμα σου ζεστό, ενώ είναι λεπτά και ελαφριά. Είναι αυτονόητο ότι ένα ποιοτικό χειμερινό μπουφάν και παντελόνι μοτοσυκλέτας με θερμική και αντιανεμική επένδυση, όχι μόνο θα σε κρατήσει ζεστό, αλλά θα σε προστατέψει σε περίπτωση πτώσης, χάρη στα προστατευτικά του. Τα γάντια, δεν πρέπει να λείπουν από τον εξοπλισμό σου και ιδανικά θα πρέπει να συνδυάζουν την αποτελεσματική προστασία από το κρύο με την άνεση και την ευκολία χειρισμού της μοτοσυκλέτας. Για να μην φτάνει ο αέρας στον λαιμό σου μπορείς να προμηθευτείς κάποια μπαλακλάβα ή περιλαίμιο.

5. Ο δρόμος κρύβει εκπλήξεις



Και οι δρόμοι έρχονται αντιμέτωποι με την οργή του χειμώνα και στην επιφάνειάς τους μπορεί να συναντήσεις νερό, χιόνι, πάγο, χαλίκια, φύλα και λακκούβες. Μείνε συγκεντρωμένος στον δρόμο και κοίτα μακριά. Μόνο αν είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο θα μπορέσεις να αντιδράσεις έγκαιρα. Αν δεν είσαι σίγουρος για την κατάσταση του δρόμου, κόψε ταχύτητα, φρέναρε νωρίτερα πριν τη στροφή, μην κάνεις απότομες κινήσεις και μη διστάσεις να κάνεις συχνά διαλείμματα όταν ταξιδεύεις για να ζεσταθείς και να ξεκουραστείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός