Συνθετικό ή ημισυνθετικό; Τι λάδι να βάλω τελικά;

Διαβάστηκε από 54645 αναγνώστες

Ένα θέμα που συζητιέται πολύ στα πηγαδάκια των μοτοσυκλετιστών είναι αυτό των λαδιών του κινητήρα. Ποια είναι καλύτερα; Τα συνθετικά ή τα ημισυνθετικά; Διάβασε εδώ τις διαφορές τους για να έχεις την πιο σωστή άποψη.


Είναι γνωστό το πόσο απαραίτητο είναι το λάδι για έναν κινητήρα. Επιτρέπει στα κινούμενα μέρη του κινητήρα να δουλεύουν ομαλά, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη φθορά, μειώνοντας ταυτόχρονα τους μηχανικούς θορύβους. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να αποφορά τη θερμότητα, μειώνοντας τη θερμοκρασία του κινητήρα, κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη δουλειά του συστήματος ψύξης και τέλος, καθαρίζει τον κινητήρα από τις επικαθίσεις και τα μικροσωματίδια και βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λάδι συμβάλει στη μακροζωία και την καλή λειτουργία του κινητήρα. Υπάρχουν όμως, διάφορα είδη λαδιού με τα ορυκτέλαια, τα πλήρως συνθετικά και τα ημισυνθετικά να είναι τα πιο διαδεδομένα. Τι διαφορές έχουν όμως και ποιο είναι τελικά καλύτερο.

Το ορυκτέλαιο είναι φυσικό προϊόν, ενώ το συνθετικό λάδι είναι προϊόν χημικής κατεργασίας.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το ορυκτέλαιο είναι μια φυσική μορφή λαδιού που παράγεται από τη διύλιση αργού πετρελαίου. Η διαδικασία αυτή παράγει πετρέλαιο, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε λάδι μηχανής, μέσα από διαδικασίες φιλτραρίσματος και ραφιναρίσματος. Το πλήρως συνθετικό λάδι από την άλλη πλευρά, δημιουργείται από την επεξεργασία χημικών ουσιών, οπότε μπορεί να έχει διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με τις επιθυμίες του κατασκευαστή. Για τον λόγο αυτό δημιουργείται ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά στις υψηλές θερμοκρασίες και να μην πέφτει η απόδοσή του με το πέρασμα του χρόνου. Σε γενικές γραμμές, ένα πλήρως συνθετικό λάδι «δουλεύει» καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάποιο ορυκτέλαιο γιατί αυτό ακριβώς έχει σχεδιαστεί να κάνει.



Ημισυνθετικό: Η μέση λύση

Το κόστος των πλήρως συνθετικών λαδιών είναι σημαντικά υψηλότερο, έως και διπλάσιο σε σχέση με τα ορυκτέλαια. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν τα ημισυνθετικά λάδια, τα οποία δημιουργούνται με τη μίξη ορυκτέλαιου και συνθετικού λαδιού. Στόχος είναι να έχουν όλα τα πλεονεκτήματα ενός πλήρως συνθετικού λαδιού, χωρίς όμως να είναι τόσο ακριβά. Τα ορυκτέλαια όμως αποτελούν τη βάση των ημισυνθετικών λαδιών, αφού αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της σύστασής τους, οπότε έχουν κάποια από τα μειονεκτήματά τους. Πάντως, αποτελούν τη χρυσή τομή σε επίπεδο απόδοσης, αντοχής, ποιότητας και τιμής.



Συνθετικό VS Ημισυνθετικό

Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι από πλευράς επιδόσεων και αντοχής στο χρόνο, ένα πλήρως συνθετικό λάδι είναι καλύτερο από ένα ημισυνθετικό, όμως πριν αποφασίσεις τι λάδι θα χρησιμοποιήσεις, υπάρχουν μερικά πράγματα ακόμα που πρέπει να σκεφτείς. Πληρώνοντας το έξτρα κόστος κι επιλέγοντας ένα συνθετικό λάδι προσφέρεις στον κινητήρα σου την καλύτερη δυνατή προστασία και μπορείς να παρατείνεις τα διαστήματα αλλαγής λαδιού. Όμως, αν αλλάζεις συχνά τα λάδια σου επειδή για παράδειγμα κάνεις συχνά track days, τότε χάνεις το πλεονέκτημα των αυξημένων διαστημάτων αλλαγής και τα έξτρα χρήματα που έχεις δώσει πάνε χαμένα.

Αν ο κινητήρας σου έχει δεχθεί βελτιώσεις, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις ένα πλήρως συνθετικό λάδι, το οποίο θα ανταπεξέλθει καλύτερα στις αυξημένες απαιτήσεις του κινητήρα. Αν όμως ο κινητήρας είναι στην εργοστασιακή του μορφή, δεν είναι απαραίτητη η χρήση συνθετικού λαδιού.



Συμπέρασμα: Σημειώσατε «Χ»

Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν δεδομένα από πραγματικές δοκιμές των διαφόρων τύπων λαδιών, οπότε η επιλογή εξαρτάται πιο πολύ από το προσωπικό γούστο του καθενός. Αν δεν σε προβληματίζει το έξτρα κόστος μπορείς να επιλέξεις ένα πλήρως συνθετικό, όμως τα σύγχρονα ημισυνθετικά είναι περισσότερο από ικανά στο να προστατεύουν τον κινητήρα και με τακτικές αλλαγές δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είναι καλό να επιλέγεις λάδια από καταξιωμένες εταιρείες του κλάδου με βάση τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής της μοτοσυκλέτας σου    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός