Δεν γίνεται να προβλέψεις ένα κλατάρισμα, αλλά με σωστή προετοιμασία μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Έπαθες λάστιχο; Έτσι θα τη γλιτώσεις...

Διαβάστηκε από 43365 αναγνώστες

Μην αφήσεις ένα κλαταρισμένο ελαστικό να σε σταματήσει. Διάβασε πώς θα μπορέσεις να συνεχίσεις τον δρόμο σου αν είσαι σωστά προετοιμασμένος.


Η τεχνολογία των ελαστικών έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, όμως το ενδεχόμενο ενός κλαταρίσματος είναι ακόμα πιθανό και αν είσαι λάτρης της περιπέτειας, απειλεί να σε αφήσει ακινητοποιημένο μακριά από τον πολιτισμό σε μέρος που δεν έχει σήμα το κινητό. Για να μην βρεθείς λοιπόν σε δύσκολες καταστάσεις, δες τι πρέπει να έχεις μαζί σου και πώς θα μπορέσεις να συνεχίσεις τον δρόμο σου.

Κόψε σταδιακά ταχύτητα και βγες από τον δρόμο

Αν είσαι σε δρόμο όπου κινούνται κι άλλα οχήματα δώσε προσοχή στο πώς θα βγεις από αυτόν χωρίς να κινδυνέψεις εσύ ή οι γύρω σου. Αν πατήσεις απότομα φρένο ή κατεβάσεις ταχύτητα ενώ η μοτοσυκλέτα έχει αρκετή φόρα υπάρχει περίπτωση να χάσεις τον έλεγχο. Απέφυγε τις απότομες κινήσεις και άσε τη μοτοσυκλέτα να «ξεθυμάνει». Αν γνωρίζεις σε ποιόν τροχό είναι το κλαταρισμένο ελαστικό, χρησιμοποίησε μόνο το φρένου του άλλου τροχού απαλά.

Κιτ επισκευής: Ο σύμμαχός σου στα δύσκολα



Ο πιο αποτελεσματικός ίσως τρόπος να αντιμετωπίσεις ένα κλαταρισμένο ελαστικό, ιδιαίτερα όταν είσαι απομονωμένος, είναι να το επισκευάσεις μόνος σου. Για να το κάνεις θα χρειαστείς ένα κιτ επισκευής ελαστικού το οποίο είναι εύκολο στη χρήση και πιάνει λίγο χώρο, για να μπορείς να το έχεις κάτω από τη σέλα ή στο σακίδιό σου. Κάνει την επισκευή εύκολη και γρήγορη αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περάσεις με το ειδικό εργαλείο, ένα λαστιχένιο κορδόνι στο σημείο, όπου υπάρχει η τρύπα προκειμένου αυτή να σφραγίσει. Στη συνέχεια συμπληρώνεις αέρα με τις αμπούλες διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχουν στο κιτ και είσαι έτοιμος να συνεχίσεις μέχρι το κοντινότερο βουλκανιζατέρ.

Αμπούλες πεπιεσμένου αέρα κι έφυγες



Αν η τρύπα στο ελαστικό είναι πολύ μικρή και ο αέρας  φεύγει με αργούς ρυθμούς, δεν χρειάζεται καταφύγεις στη λύση του κιτ επισκευής. Οι αμπούλες πεπιεσμένου αέρα θα αναπληρώσουν αμέσως τον αέρα που χάθηκε και θα μπορέσεις να φτάσεις σε κάποιο βουλκανιζατέρ. Πρέπει όμως να ελέγχεις συχνά την πίεση και δεν αποκλείεται να χρειαστούν μερικές στάσεις παραπάνω. Σε καμία περίπτωση δεν θα «επισκευάσει» ο αέρας το ελαστικό, οπότε δεν γλυτώνεις από την επίσκεψη στο βουλκανιζατέρ. Απλά είναι η εύκολη λύση και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, δεν θα χρειαστεί να «θυσιάσεις» το κιτ επισκευής σου.

Σπρέι ή υγρό επισκευής ελαστικών (Fast)



Τα σπρέι τύπου Fast επιτρέπουν τη γρήγορη «επισκευή» και ταυτόχρονα το φούσκωμα του ελαστικού μέσω της βαλβίδας πλήρωσης αέρα. Δεν απαιτούν τη χρήση εργαλείων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ελαστικά με ή χωρίς σαμπρέλα. Δημιουργούν στο εσωτερικό του ελαστικού ένα φιλμ που σφραγίζει τη τρύπα χωρίς να κάνει ζημιά στη ζάντα, τη σαμπρέλα ή το ελαστικό. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για μια μόνιμη επισκευή, αλλά για μια προσωρινή που θα σου επιτρέψει να φτάσεις σε κάποιο βουλκανιζατέρ. Εκεί ο μηχανικός θα πρέπει να καθαρίσει καλά τη ζάντα και το ελαστικό από τον αφρό ώστε να μη μείνουν υπολείμματα.

Μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να προβλέψεις ή να αποφύγεις ένα κλατάρισμα, μπορείς όμως να προετοιμαστείς σωστά προκειμένου να το αντιμετωπίσεις. Αν έχεις διαθέσιμο χώρο και μπορείς να κουβαλήσεις κάποιο κιτ ή σπρέι επισκευής ελαστικών, έχεις πολύ καλές πιθανότητες να βγεις από τη δύσκολη θέση εύκολα και γρήγορα.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός