Πρακτικά και εύχρηστα

Έτσι θα διαλέξεις το καλύτερο tank bag!

Διάβασε εδώ τα πάντα για τα tank bags και δες πώς θα κάνεις την πιο σωστή επιλογή.


Τα tank bags αποτελούν έναν πολύ δημοφιλή τρόπο αποθήκευσης και επέκτασης των δυνατοτήτων φόρτωσης της μοτοσυκλέτας και όχι άδικα. Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά καθώς τοποθετούνται εύκολα, έχουν εξωτερικές θήκες άμεσα προσβάσιμες από τον αναβάτη, εξωτερική θήκη για κινητό, tablet ή GPS για εύκολη πλοήγηση χωρίς να χρειάζεται έξτρα βάση και προσφέρουν μεγάλο εύρος χωρητικότητας για να καλύπτουν τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε αναβάτη. Ποιο να διαλέξεις όμως με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Χωρητικότητα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς πριν αγοράσεις είναι το πώς σκοπεύεις να το χρησιμοποιείς και τι θέλεις να παίρνεις μαζί σου. Αυτό θα καθορίσει και το μέγεθος του tank bag. Στα καταστήματα θα βρεις από χωρητικότητα 2,5 λίτρα που χωρούν τα απολύτως απαραίτητα, έως 40 λίτρα που σου επιτρέπουν να φορτώσεις αρκετά πράγματα για ένα ολιγοήμερο ταξιδάκι. Το καλό με τα μικρά είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σε περιορίζουν στην οδήγηση ή στις μανούβρες, όταν για παράδειγμα χρειαστεί να στρίψει όλο το τιμόνι, αλλά θα χωρέσουν μόνο μικρά αντικείμενα όπως πορτοφόλι, κινητό, γάντια κ.λ.π. Τα μεγαλύτερα συνήθως είναι μεταβλητής χωρητικότητας, δηλαδή «ανοίγουν», ώστε να τα προσαρμόζεις στις ανάγκες σου. Το σχήμα ενός tank bag είναι επίσης σημαντικό ρόλο, αφού ορισμένα «κατηφορίζουν» απότομα στο πίσω μέρος, οπότε θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι «κάθεται» σωστά στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας.

Στήριξη
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι στήριξης ενός tank bag είναι τρεις: με μαγνήτες, με ιμάντες ή κουμπωτό. Κάθε ένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Μαγνητικά



Τα μαγνητικά tank bags διαθέτουν μαγνήτες στη βάση τους, οι οποίοι το κρατάνε πάνω στο ρεζερβουάρ. Το βασικότερο πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι τοποθετούνται εύκολα και είναι ιδανικά για κάποιον που θέλει να το χρησιμοποιεί καθημερινά. Επίσης δεν υπάρχουν μόνιμα σημεία πρόσδεσης που μένουν πάνω στη μοτοσυκλέτα ακόμα κι όταν δεν χρησιμοποιείται το tank bag. Όμως, βλέπουμε όλο και περισσότερα ρεζερβουάρ να είναι καλυμμένα με πλαστικά, οπότε δεν επιτρέπουν τη χρήση μαγνητών. Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι πρέπει πάντα να παίρνεις το tank bag μαζί σου, αφού είναι εύκολο να κλαπεί. Επίσης, παρά το γεγονός ότι οι μαγνήτες καλύπτονται από μαλακό ύφασμα, μπορεί να κάνουν ζημιά στο χρώμα της μοτοσυκλέτας, αν υπάρχει βρωμιά κάτω από το βαλιτσάκι. Τέλος, υπάρχει περίπτωση να μη μπορεί να σταθεί σε μια γυμνή μοτοσυκλέτα από την πίεση του αέρα στις υψηλές ταχύτητες.

Ιμάντες



Η στήριξη με ιμάντες είναι πιο ασφαλής, καθώς το tank bag είναι καλά δεμένο πάνω στη μοτοσυκλέτα και δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει ακόμα κι αν αυτή περνάει από λακκούβες ή χωματόδρομους. Συνήθως, υπάρχει ένα κάλυμμα ή μια βάση μόνιμα στερεωμένη με ιμάντες πάνω στο ρεζερβουάρ και σε αυτή κουμπώνει το βαλιτσάκι. Το να αφαιρεθεί είναι πιο δύσκολο και χρονοβόρο σε σχέση με τις άλλες μεθόδους, ενώ και αυτά μπορεί να κάνουν ζημιά στη βαφή, αν παγιδευτεί βρωμιά πάνω στο ρεζερβουάρ.

Κουμπωτά



Η πιο «σύγχρονη» μέθοδος στήριξης του tank bag είναι με ένα «δακτυλίδι» που βιδώνει στην τάπα του ρεζερβουάρ και πάνω του κουμπώνει το βαλιτσάκι. Τα δακτυλίδια αυτά επιλέγονται ανάλογα με το μοντέλο της μοτοσυκλέτας και δεν χαλάνε την εμφάνισή της, αφού είναι αρκετά διακριτικά. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να δεχτούν διαφορετικά tank bags της ίδιας εταιρείας, ενώ δεν κοστίζουν ακριβά, που σημαίνει ότι μπορείς να τοποθετήσεις το ίδιο βαλιτσάκι σε άλλη μοτοσυκλέτα, αρκεί να προμηθευτείς το κατάλληλο δακτυλίδι. Με αυτή τη μέθοδο, το tank bag δεν έρχεται σε επαφή με το ρεζερβουάρ, οπότε δεν μπορεί να του κάνει ζημιά.

Χαρακτηριστικά



Τα tank bags διαθέτουν διάφορα χαρακτηριστικά ή «εξοπλισμό» αν προτιμάς, που κάνουν εύκολη τη ζωή του αναβάτη. Συχνά βλέπουμε χερούλια ή ιμάντες μεταφοράς, αδιάβροχα καλύμματα, θύρες από όπου μπορούν να περάσουν καλώδια για τροφοδοσία ή ακουστικά και ανακλαστικά σημεία. Επίσης, μπορεί να διαθέτουν εξωτερικές ή εσωτερικές θήκες, αλλά και αφαιρούμενες υποδοχές για κινητά, tablets και GPS που επιτρέπουν στον αναβάτη να χειρίζεται τις οθόνες αφής φορώντας γάντια. Βλέπουμε επίσης κάποια φερμουάρ να είναι αδιάβροχα ή / και να δέχονται λουκέτο. Τέλος, υπάρχουν tank bags από ύφασμα ή από σκληρό υλικό, ώστε να διατηρούν το σχήμα τους, ακόμα κι όταν δεν είναι γεμάτα.        

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός