Διάλεξε το τέλειο κράνος σε 3 βήματα

Διαβάστηκε από 65297 αναγνώστες

Η επιλογή του σωστού κράνους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Διάβασε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν πας στο ταμείο.

Πριν ξεκινήσεις να μάχεσαι με την κίνηση της πόλης με το scooter και πριν αποφασίσεις να εξερευνήσεις καινούργια χωμάτινα μονοπάτια με motocross ή να φτάσεις σε νέους προορισμούς με τουριστική μοτοσυκλέτα χρειάζεσαι προστατευτικό εξοπλισμό και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το κράνος. Όμως, με τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές, το να διαλέξεις το ιδανικότερο για εσένα μπορεί να αποδειχθεί γρίφος για δυνατούς λύτες. Είτε είσαι καινούργιος στον κόσμο της μοτοσυκλέτας και θέλεις να αγοράσεις το πρώτο σου κράνος, είτε θέλεις να αντικαταστήσεις αυτό που ήδη έχεις, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να αναλογιστείς πριν αποφασίσεις. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Τι χρήση θα κάνεις;



Αν θέλεις ένα κράνος αποκλειστικά για τις καθημερινές σου μετακινήσεις, ένα ανοιγόμενο ή τύπου jet κράνος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος, ενώ αν κάνεις πολλά ταξίδια, θα ήταν προτιμότερο ένα κράνος με χαμηλό βάρος που προσφέρει άνεση στην πολύωρη οδήγηση. Επίσης, σε πολλούς μοτοσυκλετιστές αρέσει να οδηγούν σε γκρουπάκια και αν δεν το έχεις ήδη δοκιμάσει είναι πολύ πιθανόν να το δοκιμάσεις στο μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση, η επικοινωνία μεταξύ των αναβατών είναι πολύ σημαντική, οπότε είναι καλό να διαλέξεις ένα κράνος με αναμονή για να δεχθεί σύστημα ενδοεπικοινωνίας. Φυσικά υπάρχουν και τα πιο εξειδικευμένα κράνη, όπως αυτά που προορίζονται για χρήση με χωμάτινες μοτοσυκλέτες και συνδυάζονται με μάσκα, αλλά και αυτά που είναι κατάλληλα για αγωνιστική χρήση σε ασφάλτινες πίστες. Τα τελευταία είναι συνήθως κατασκευασμένα από ανθρακονήματα για να έχουν το ελάχιστο δυνατό βάρος, και διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως αναμονή για ανταλλακτικές μεμβράνες στη ζελατίνα και κορυφαίο εξαερισμό.  
  
Τι χαρακτηριστικά θέλεις να έχει το κράνος;


 
  • Υλικά
Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το κέλυφος ενός κράνους επηρεάζει πολλούς παράγοντες όπως το βάρος, την άνεση, το επίπεδο προστασίας και την τιμή. Τα πιο συνηθισμένα είναι το θερμοπλαστικό, που είναι το πιο φθηνό και κάμπτεται καθώς απορροφά τη δύναμη της πρόσκρουσης, ο υαλοβάμβακας (Fiberglass) και τα ανθρακονήματα που είναι η πιο ακριβή επιλογή. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υλικά κατασκευής μπορείς να δεις εδώ.
  • Βάρος
Τα βάρος ενός κράνους κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 1100 και 1600 γραμμαρίων. Σημείο κλειδί όμως είναι η σωστή κατανομή του βάρους, ώστε αυτό να «πέφτει» ομοιόμορφα στο κεφάλι και τους ώμους του αναβάτη. Αν ένα κράνος είναι ελαφρύ, αλλά το βάρος του δεν είναι σωστά κατανεμημένο, μπορεί να δίνει την εντύπωση μεγαλύτερου βάρους και να κουράζει τον αυχένα του αναβάτη. Ένα ανοιγόμενο κράνος είναι λογικό να είναι πιο βαρύ λόγω των μηχανισμών στο εσωτερικό του που του επιτρέπουν να ανοιγοκλείνει.
  • Εξοπλισμός
Τα σύγχρονα κράνη διαθέτουν πολλά χαρακτηριστικά με στόχο την άνεση του αναβάτη. Όλα σχεδόν είναι εξοπλισμένα με αεραγωγούς που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα κρατώντας δροσερό το κεφάλι του αναβάτη και αποτρέποντας το θάμπωμα της ζελατίνας. Είναι σημαντικό το κράνος που θα επιλέξεις να έχει αποσπώμενη εσωτερική επένδυση για να μπορείς να την αφαιρείς και να την πλένεις. Σε κάποιες ζελατίνες μπορεί να τοποθετηθεί αντιθαμβωτική μεμβράνη η οποία, όπως υποδεικνύει και το όνομά της, δεν αφήνει τη ζελατίνα να θολώσει από τα χνώτα του αναβάτη διατηρώντας πάντα την ορατότητα στο βέλτιστο επίπεδο. Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιείς γυαλιά ηλίου, ορισμένα κράνη έχουν μια φιμέ ζελατίνα εσωτερικά του κελύφους, την οποία μπορείς να χρησιμοποιείς κατά βούληση. Τέλος, μπορεί να υπάρχουν αναμονές για ενδοεπικοινωνία για σωστή στήριξη του συστήματος, χωρίς να θυσιάζεται πολύτιμος χώρος στο εσωτερικό του κράνους.

Μέγεθος και εφαρμογή



Η σωστή εφαρμογή του κράνους μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα ενός ατυχήματος. Το πρώτο βήμα για τη σωστή επιλογή είναι να καθορίσεις το μέγεθος του κεφαλιού σου. Για να το κάνεις αυτό θα χρειαστείς μια μεζούρα. Τοποθέτησέ τη ώστε να περνάει λίγο πάνω από τα φρύδια, πάνω τα αυτιά και από το μεγαλύτερο σημείο στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου. Σύγκρινε τη μέτρηση με τους πίνακες μεγέθους που έχει κάθε κατασκευαστής προκειμένου να βρεις το σωστό κράνος για εσένα. Δοκίμασε οπωσδήποτε πριν αγοράσεις και έχε κατά νου, ότι ένα καινούργιο κράνος θα είναι αρκετά σφικτό γύρω από το κεφάλι σου μέχρι να «στρωθεί». Για να ελέγξεις την εφαρμογή κράτα το κράνος σταθερό με τα χέρια σου και προσπάθησε να κουνήσεις το κεφάλι σου. Δεν θα πρέπει το κεφάλι να κινείται ανεξάρτητα από το κράνος.
  

Tags: ΚΡΑΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ

    Πολυ ωραιο το άρθρο σας απλά θα ήθελα να ρωτήσω ποιο κρανος αυτήν την στιγμή είναι 1100gr γιατί θέλω να αγοράσω αλλά οπωσδήποτε θέλω να είναι οσο ποιο ελαφρυ γίνεται!

      2
  • Νίκος Βεστάπος

    Σχετικά με το μέγεθος , μια φορά την πάτησα και πήρα μεγαλύτερο και έτρεχα για αλλαγή. Βρήκα πρόσφατα ωραία κράνη από το www.injectionmotor.gr

      1

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός