Έτσι θα διαλέξεις τη σωστή μπότα

Διαβάστηκε από 25955 αναγνώστες

Η δουλειά της μπότας δεν είναι εύκολη, αφού πρέπει από τη μια να προστατεύει το πόδι και από την άλλη να είναι άνετη σε πολύωρη οδήγηση και στιλάτη, αν προορίζεται για καθημερινή χρήση. Δες τώρα πώς θα επιλέξεις την κατάλληλη για εσένα.


Τα πόδια του αναβάτη πρέπει να προστατεύονται απέναντι σε διάφορους κινδύνους. Έχουν να αντιμετωπίσουν τα στοιχεία της φύσης, πετραδάκια και ζωύφια που μπορεί να τα χτυπήσουν, τη ζέστη του κινητήρα και το σημαντικότερο: μια πτώση. Τα δάκτυλα και οι αστράγαλοι είναι πιο εύθραυστα από ότι φαντάζεστε και ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν και να μείνουν ακέραια σε περίπτωση ατυχήματος είναι οι κατάλληλες μπότες. Όμως, η επιλογή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παραθέτουμε μερικά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το ιδανικό ζευγάρι για εσένα.

Η χρήση καθορίζει την επιλογή

Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτείς το πεδίο χρήσης και να διαλέξεις τη μπότα που ταιριάζει σε αυτό. Μπορεί να χρησιμοποιείς τη μοτοσυκλέτα σου τόσο για ταξίδια, όσο και στα καθημερινά δρομολόγια από και προς τη δουλειά. Σε αυτή την περίπτωση η επιλογή είναι καλό να καθοριστεί με βάση το τι κάνεις πιο συχνά. Επίσης, η μπότα δεν θα πρέπει να σε εμποδίζει στο να χειρίζεσαι τη μοτοσυκλέτα και να είναι άνετη για να μη σου αποσπά την προσοχή. Τέλος, υπάρχει και ο παράγοντας της εμφάνισης που απασχολεί πολλούς αναβάτες. Να ταιριάζει, δηλαδή, η μπότα με τη μοτοσυκλέτα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό ή με τα ρούχα της δουλειάς.

Τα πιο δημοφιλή είδη μπότας

Αφού καθορίσεις τη χρήση, είναι καλό να αναλογιστείς πόση προστασία χρειάζεσαι. Για παράδειγμα αν οδηγείς motocross ή συμμετέχεις σε track days, η μπότα σου πρέπει να παρέχει τον μέγιστο βαθμό προστασίας και να διαθέτει χαρακτηριστικά που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο τραυματισμού. Σε γενικές γραμμές όσο πιο ψηλή είναι μια μπότα, τόσο μεγαλύτερη προστασία παρέχει. Ας δούμε τις βασικότερες κατηγορίες:

Motocross



Οι μπότες του motocross παρέχουν ίσως τον μεγαλύτερο βαθμό προστασίας από όλες τις μπότες. Τα πόδια των αναβατών που οδηγούν εκτός δρόμου είναι εκτεθειμένα σε διαφορετικά υλικά όπως πέτρες, ξύλα, νερό, λάσπη και ένα σωρό άλλους κινδύνους. Συνήθως, είναι κατασκευασμένες από δέρμα και άλλα υλικά και παρέχουν προστασία σε όλο το πόδι από τα δάκτυλα μέχρι την κνήμη, ενώ διαθέτουν ειδικά κουμπώματα που δεν θα ανοίξουν σε περίπτωση πτώσης. Δεν αφήνουν το νερό και το χώμα να εισχωρήσει στο εσωτερικό τους και πολλές διαθέτουν μεταλλικές ενισχύσεις που δεν επιτρέπουν στην μπότα να λυγίσει. Τέλος, μπορεί να διαθέτουν αποσπώμενα τμήματα που αντικαθιστούνται όταν φθαρούν.
 
Supersport



Οι μπότες που χρησιμοποιούνται σε αγώνες ή track days είναι κατασκευασμένες, έτσι ώστε να αντέχουν την τριβή και τα δυνατά χτυπήματα στην άσφαλτο. Η κατασκευή τους έχει ως γνώμονα, όχι μόνο την προστασία αλλά και το χαμηλό βάρος. Διαθέτουν προστατευτικά σε φτέρνα, κνήμη, δάκτυλα και αστράγαλο και για το κλείσιμό τους χρησιμοποιείται συνήθως φερμουάρ και βέλκρο. Έχουν ειδικά σημεία που απορροφούν τη δύναμη από τα χτυπήματα και διαθέτουν εξαερισμό για να αναπνέει το πόδι.

Adventure / Dual Sport



Οι μπότες μεικτής χρήσεις συνδυάζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά των supersport και των motocross. Είναι συνήθως αδιάβροχες και διαθέτουν αντιολισθητική σόλα, ενώ είναι κατασκευασμένες από δέρμα. Κλείνουν με φερμουάρ ή κουμπώματα σε συνδυασμό με βέλκρο και στο εσωτερικό τους διαθέτουν προστατευτικά στα πιο κρίσιμα σημεία και μεταλλικές ενισχύσεις για πρόσθετη στήριξη και σταθερότητα.

Touring



Οι τουριστικές μπότες είναι κατασκευασμένες από δέρμα ή Gore Tex με στόχο την άνεση στην πολύωρη χρήση. Είναι συνήθως αδιάβροχες και ανατομικές και διαθέτουν προστασία σε δάκτυλα, αστράγαλο, φτέρνα και κνήμη. Συνήθως κλείνουν με ιμάντες και βέλκρο και στο εσωτερικό τους έχουν διαπνέουσες επενδύσεις που βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του ποδιού.  

Καθημερινές



Δεν είναι όλες οι μπότες σκληροπυρηνικές. Υπάρχουν και αυτές που είναι για καθημερινή χρήση, οι οποίες έχουν εμφάνιση που θυμίζει κανονικό παπούτσι, αλλά έχουν παρέχουν προστασία στον αστράγαλο και διαθέτουν στο εξωτερικό τους ενθέματα που προστατεύουν από τη φθορά που δημιουργεί ο λεβιές ταχυτήτων. Είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να είναι άνετες, ενώ θα επιτρέψουν στον αναβάτη να περπατήσει με ευκολία, όταν χρειαστεί.

Δοκίμασε πριν αγοράσεις

Το πόσο άνετες είναι οι μπότες, θα καθορίσει το πόσο συχνά θα τις φοράς, οπότε φρόντισε να βρεις ένα ζευγάρι με το οποίο θα νιώθεις άνετα. Πριν αγοράσεις, αφιέρωσε αρκετό χρόνο δοκιμάζοντας και σιγουρέψου ότι δεν υπάρχουν σημεία που ασκούν πίεση στο πόδι σου, που μπορεί αργότερα να σου δημιουργήσουν δυσφορία ή πόνο. Πολλές φορές, η άνεση θυσιάζεται στον βωμό της προστασίας, γι`αυτό είναι σημαντικό να υπολογίσεις πόση ώρα θα φοράς τις μπότες σου και αν θα χρειαστεί να περπατήσεις με αυτές.

Τώρα που γνωρίζεις τα πάντα για το πώς να επιλέξεις σωστά τις μπότες σου, μπορείς εδώ να κάνεις μια βόλτα στη «αγορά» και να δεις μια μεγάλη ποικιλία από εγγυημένα προϊόντα επιλεγμένα αποκλειστικά από το moto Τρίτη.      
  

Tags: ΜΠΟΤΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός