5 πράγματα που πρέπει να βελτιώσεις ως νέος αναβάτης

Διαβάστηκε από 57893 αναγνώστες

Δες εδώ ποια είναι τα 5 σημεία που αξίζει να εξασκηθείς ως νέος αναβάτης, για να περάσεις καλά με τη μοτοσυκλέτα σου.

Μόλις απέκτησες το νέο σου δίτροχο; Τέλεια! Σε περιμένουν άπειρες ευχάριστες στιγμές και μάλλον δεν θα βλέπεις την ώρα για να απολαύσεις τη ζωή με μια μοτοσυκλέτα. Όμως, ο κίνδυνος στον δρόμο παραμονεύει και η απειρία μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα εκεί που δεν το περιμένεις. Η γνώση και εμπειρία αποκτάται σταδιακά και πάντα θα υπάρχει κάτι νέο να μάθεις ή να βελτιώσεις ως αναβάτης. Ας δούμε ποια είναι τα πράγματα που αξίζει να επικεντρωθείς και να βελτιώσεις όταν κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον κόσμο των 2 τροχών.

1. ΑυτοσυγκέντρωσηΌταν είσαι πάνω στη σέλα είναι σημαντικό να παραμένεις συγκεντρωμένος και αυτό μπορεί από μόνο του να είναι κουραστικό. Ένας νέος αναβάτης είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί και να κάνει κάποιο λάθος. Μια καλή λύση προκειμένου να παραμένεις συγκεντρωμένος είναι οι συχνές στάσεις. Όταν έχεις να διανύσεις μεγάλη απόσταση, μην περιμένεις να κουραστείς προκειμένου να σταματήσεις. Τα συχνά διαλλείματα κρατάνε το μυαλό σου καθαρό και είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθείς στην απαιτητική δουλειά της οδήγησης. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να δεις πόση ώρα μπορείς να μείνεις συνεχόμενα πάνω στη σέλα ή να σπάσεις το ρεκόρ χρόνου μιας διαδρομής. Βάλε τις στάσεις στο πρόγραμμά σου και οργάνωσε ανάλογα τη βόλτα σου.

2. Κοίτα εκεί που πηγαίνειςΈνα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει ένας αρχάριος είναι το να κρατά το βλέμμα του καρφωμένο σε ένα σημείο. Το να κοιτάς εκεί που θέλεις να πάς είναι πολύ σημαντικό και ένα από τα πρώτα πράγματα που αξίζει να βελτιώσεις. Ένα μεγάλο κομμάτι της οδήγησης μοτοσυκλέτας έχει να κάνει με την πρόβλεψη κινδύνων και για να το πετύχεις αυτό πρέπει να κοιτάς μακριά και να παρατηρείς τι υπάρχει γύρω σου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν πλησιάζεις σε μια στροφή. Κοίτα όσο πιο μακριά σου επιτρέπει η καμπύλη του δρόμου. Έτσι θα μπορέσεις να εντοπίσεις και να αποφύγεις έγκαιρα νερά, χώμα, κάποιο ζωάκι που πετάχτηκε και ό,τι άλλο εμφανιστεί μπροστά σου. 

3. ΦρενάρισμαΤο να μπορείς να σταματήσεις είναι σημαντικό. Το να μπορείς να σταματήσεις έγκαιρα είναι ακόμα πιο σημαντικό. Βρες έναν ανοιχτό χώρο, όπως μια αλάνα ή ένα παρκινγκ και κάνε λίγη εξάσκηση στο φρενάρισμα πανικού. Αυτό θα σου επιτρέψει να δεις πώς συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα σε τέτοια περίπτωση και θα είσαι προετοιμασμένος όταν χρειαστεί. Ίσως η κατάσταση του δρόμου που θα πραγματοποιηθεί ένα φρενάρισμα πανικού να διαφέρει σημαντικά και να χρειαστείς μεγαλύτερη απόσταση για να ακινητοποιηθείς, αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχεις μια ιδέα για το τι θα κάνει η μοτοσυκλέτα.

4. Έλεγχος γκαζιού – συμπλέκτηΟ σωστός έλεγχος του γκαζιού και του συμπλέκτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμος όταν κινείσαι με πολύ χαμηλές ταχύτητες ή όταν κάνεις ελιγμούς, ενώ είναι κάτι απαραίτητο αν αποφασίσεις να κινηθείς εκτός δρόμου. Σε περίπτωση που σου σβήσει ο κινητήρας εν κινήσει, η μοτοσυκλέτα θα ακινητοποιηθεί ακαριαία και αν δεν προλάβεις να βάλεις το πόδι κάτω, θα βρεθείς στο έδαφος. Η καλή ισορροπία μεταξύ συμπλέκτη και γκαζιού βοηθάει και κατά τις αλλαγές ταχυτήτων, καθώς αυτές γίνονται πιο ομαλά και δεν διαταράσσεται η ισορροπία της μοτοσυκλέτας. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν έχει συνεπιβάτη προκειμένου να αποφεύγεις τα ενοχλητικά χτυπήματα των κρανών.

5. Οδήγηση στη βροχήΕίναι λογικό και κατανοητό να μη θέλει κάποιος να οδηγήσει στη βροχή. Λίγο οι δρόμοι που γλιστράνε, λίγο η πιθανότητα του να βραχείς, μπορεί να σε κάνουν να προτιμήσεις άλλους τρόπους μετακίνησης. Όμως, πρόκειται για μια τελείως διαφορετική εμπειρία που έχει πράγματα να σου μάθει. Αν εξοπλιστείς κατάλληλα και κάνεις πιο αμυντική την οδήγησή σου, μπορείς να απολαύσεις μια βόλτα στη βροχή. Η περιορισμένη ορατότητα, το σπρέι από τα αυτοκίνητα, η ζελατίνα του κράνους που λερώνει, όλα είναι πράγματα που τα αντιμετωπίζεις όταν βρέξει. Αν ξέρεις από πριν τι θα αντιμετωπίσεις, θα είσαι προετοιμασμένος, όταν οι ουρανοί ανοίξουν ξαφνικά.

Tags: AFTER SALES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός