5 tips για να μάθεις γρήγορα μια πίστα

Διαβάστηκε από 6934 αναγνώστες

Δες τώρα τι πρέπει να κάνεις όταν μαθαίνεις μια νέα πίστα.

Όταν βρεθείς σε μια καινούργια πίστα, είναι λογικό να θέλεις να πας γρήγορα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Όμως δεν πρέπει να βιαστείς, γιατί το λάθος παραμονεύει και μπορεί να σου χαλάσει τη μέρα και όχι μόνο. Εμείς, σας δίνουμε κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να μάθετε γρήγορα και με ασφάλεια και να ευχαριστηθείτε στο έπακρο την οδήγηση στην πίστα.

Γνώρισε τη διαδρομή περπατώντας

Αν υπάρχει η δυνατότητα κάνε μια βόλτα στην πίστα με τα πόδια πριν ξεκινήσεις τους γύρους με τη μοτοσυκλέτα. Αυτό θα σου επιτρέψει να δεις από κοντά τις ιδιομορφίες της και τυχών σημεία που χρειάζονται προσοχή, για παράδειγμα κάποια ύποπτη ατέλεια στην άσφαλτο, σημεία με αρνητική κλίση, ψηλά κερμπ και άλλα. Ακόμα κι όταν κινείσαι αργά, η προσοχή σου είναι στραμμένη στην οδήγηση, οπότε μπορεί τέτοιες λεπτομέρειες να σου διαφύγουν. Στο να πάρεις μια πρώτη ιδέα της πίστας, μπορούν να σε βοηθήσουν τα on-board βιντεάκια ή ακόμα και κάποια βιντεοπαιχνίδια.

Ξέχνα το κιβώτιο ταχυτήτων

Διατηρώντας μόνο μια σχέση στο σασμάν της μοτοσυκλέτας σου και αφήνοντας στην άκρη τις αλλαγές ταχυτήτων, θα μπορέσεις να συγκεντρωθείς καλύτερα στη διαδρομή. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο το να απομνημονεύσεις την πίστα και να ξεκινήσεις τη διαδικασία του να επιλέγεις τις σωστές γραμμές σε κάθε στροφή. Επέλεξε τη δεύτερη ή την τρίτη σχέση στο κιβώτιο, ανάλογα με το τι σε βολεύει και συγκέντρωσε την προσοχή του στην χάραξη της πίστας. Φυσικά, δεν χρειάζεται να μείνεις με δευτέρα στις μεγάλες ευθείες, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα πολυπληθές session, αλλά είναι καλό να περιορίσεις στο ελάχιστο τα ανεβοκατεβάσματα ταχυτήτων στους πρώτους γύρους.

Ξέχνα και τα φρένα

Το να αποφύγεις τη χρήση των φρένων, προϋποθέτει ότι θα είσαι πολύ προσεκτικός με το γκάζι, αυτό όμως θα σε βοηθήσει στο να επιλέγεις ανοιχτές γραμμές και να οδηγείς με ροή. Έτσι, μπορείς να συγκεντρωθείς στην επιλογή της σωστής γραμμής, αντί να ψάχνεις από νωρίς το τέλειο σημείο για φρενάρισμα. Είναι αυτονόητο ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα φρένα σε κάθε περίπτωση που θεωρείς απαραίτητο, απλά προσπάθησε να ρυθμίσεις έτσι την ταχύτητά σου, ώστε να μη χρειαστούν. Δυστυχώς αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει όταν υπάρχουν πολλά άτομα στην πίστα, εκτός αν το κάνουν όλοι.

Μάθε κομμάτι – κομμάτι

Μη βιαστείς να μάθεις όλη την πίστα ταυτόχρονα. Συγκεντρώσου σε μικρά κομμάτια αρχικά και προσπάθησε να τα ενώσεις στη συνέχεια. Μια καινούργια πίστα μπορεί να είναι ιδιαίτερα «τρομακτική» στην αρχή, αλλά δεν πρέπει να απογοητευτείς. Κινήσου με την ταχύτητα που εσύ νιώθεις άνετα και όχι με βάση το τι κάνουν οι άλλοι. Θα δεις ότι δεν θα σου πάρει παρά μερικούς γύρους προκειμένου να αρχίσεις να μαθαίνεις και να θυμάσαι κάποια κομμάτια. Προσπάθησε να βρεις ροή και να διατηρήσεις έναν καλό ρυθμό, η ταχύτητα θα έρθει από μόνη της αργότερα, μόλις εξοικειωθείς και νιώσεις άνετα.

Βρες σταθερά σημεία αναφοράς

Για να κινηθείς τελικά γρήγορα και σωστά, θα χρειαστείς σημεία αναφοράς που θα σε βοηθήσουν στο να βρίσκεις κάθε φορά το ιδανικό σημείο φρεναρίσματος, εισόδου, apex και εξόδου από μια στροφή. Τα σημεία αυτά πρέπει να είναι σταθερά, να μην μπορούν να μετακινηθούν, οπότε μπορείς να επιλέξεις για παράδειγμα κάποια ταμπέλα μέσα στην πίστα, ένα δέντρο, κάποιο μπάλωμα στην άσφαλτο και άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός