Δίπλωμα οδήγησης: Τι αλλάζει στα ΚΕΠ από τον Αύγουστο

Δίπλωμα οδήγησης: Τι αλλάζει στα ΚΕΠ από τον Αύγουστο
Από τις 8 Αυγούστου αλλάζουν οι υπηρεσίες για διπλώματα στα ΚΕΠ.
Νέο δίπλωμα και επέκταση κατηγορίας δεν γίνονται πλέον μέσω ΚΕΠ.
Στα ΚΕΠ πλέον η ανταλλαγή ξένων διπλωμάτων και ο κωδικός 121.
Ανανέωση και αντικατάσταση διπλώματος στα ΚΕΠ μόνο ψηφιακά.
Από τις 8 Αυγούστου αλλάζουν οι υπηρεσίες για διπλώματα στα ΚΕΠ.
Νέα δεδομένα ισχύουν για όσους απευθύνονται στα ΚΕΠ για υποθέσεις που αφορούν το δίπλωμα οδήγησης. Από τις 8 Αυγούστου 2026 τέθηκε σε ισχύ η Κοινή Υπουργική Απόφαση 82790/2026, η οποία αναδιαμορφώνει τις διαδικασίες αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Ορισμένες υπηρεσίες αφαιρούνται από τα ΚΕΠ, άλλες προστίθενται, ενώ για συγκεκριμένες διαδικασίες προβλέπεται πλέον αποκλειστικά ψηφιακή διεκπεραίωση μέσω των ΚΕΠ. Παράλληλα, αντικαθίστανται και επικαιροποιούνται τα σχετικά έντυπα αιτήσεων.
Πατήσαμε τα 30 και γιορτάζουμε! – Σας κάνουμε δώρο ένα Honda NX500 E-Clutch
Πατήστε εδώ για να μπείτε στην κλήρωση!
Νέο δίπλωμα και επέκταση κατηγορίας δεν γίνονται πλέον μέσω ΚΕΠ.
Με τη νέα απόφαση, τα ΚΕΠ παύουν να διεκπεραιώνουν την αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης ΑΜ, Α1, Α2 και Α, καθώς και την αρχική χορήγηση διπλώματος κατηγορίας Β.
Καταργείται επίσης από τις αρμοδιότητές τους η επέκταση ισχύουσας άδειας στις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β και ΒΕ. Το ίδιο ισχύει για την επέκταση από Β σε C1, C, D1 ή D, με ή χωρίς Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ), αλλά και για τις επεκτάσεις C1E, CE, D1E και DE. Εκτός ΚΕΠ περνά και η χορήγηση ΠΕΙ αρχικής επιμόρφωσης.
Πρακτικά, λοιπόν, αρκετές από τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αρχική απόκτηση ή επέκταση κατηγορίας διπλώματος δεν θα μπορούν πλέον να ολοκληρώνονται μέσω ΚΕΠ.
Στα ΚΕΠ πλέον η ανταλλαγή ξένων διπλωμάτων και ο κωδικός 121.
Την ίδια στιγμή προστίθενται νέες δυνατότητες. Στα ΚΕΠ θα μπορεί να πραγματοποιείται η προσθήκη του εθνικού κωδικού 121 σε δίπλωμα κατηγορίας Β, καθώς και η μετατροπή υπηρεσιακής άδειας που έχει εκδοθεί από την Ελληνική Αστυνομία ή το Πυροσβεστικό Σώμα σε κανονική άδεια αντίστοιχων κατηγοριών.
Προστίθενται επίσης διαδικασίες μετατροπής ή ανταλλαγής ξένων αδειών οδήγησης με ελληνικές. Σε αυτές περιλαμβάνονται διπλώματα που έχουν εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, καθώς και άδειες κατηγορίας Β από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τα δώρα δεν σταματάνε εδώ συνεχίζουμε με 2 μοτοσυκλέτες της ASUS:
Ένα ASUS CROSS X 125 & ένα ASUS ADV 125
Πατήστε εδώ για να μπείτε στην κλήρωση!
Ανανέωση και αντικατάσταση διπλώματος στα ΚΕΠ μόνο ψηφιακά.
Η απόφαση καθορίζει και πέντε διαδικασίες που τα ΚΕΠ θα διεκπεραιώνουν αποκλειστικά ψηφιακά. Πρόκειται για την ενεργοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών για άδειες χωρίς καταχωρισμένο ΑΦΜ, την αντικατάσταση του εντύπου της άδειας, την ανανέωση διπλώματος κάθε κατηγορίας και τη χορήγηση αντιγράφου λόγω απώλειας, κλοπής, φθοράς ή αλλοίωσης. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η προσθήκη του εθνικού κωδικού 121 σε άδεια Β.
Αλλαγές προβλέπονται και για την προσθήκη του κωδικού 96, που αφορά την έλξη ρυμουλκούμενου. Απαιτείται βεβαίωση για τουλάχιστον μία ώρα θεωρητικής και έξι ώρες πρακτικής εκπαίδευσης, με αναγραφή και του αριθμού κυκλοφορίας του εκπαιδευτικού οχήματος ΒΕ. Για τη συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται επίσης παράβολο 30 ευρώ.
