• 1.459 ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
    Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Τακάκια: Μεταλλικά, οργανικά ή κεραμικά;

Τακάκια: Μεταλλικά, οργανικά ή κεραμικά;

Διάβασε εδώ σε τι διαφέρουν τα μεταλλικά από τα οργανικά και τα κεραμικά τακάκια, για να κάνεις την καλύτερη επιλογή.

Ποια η διαφορά ανάμεσα σε μεταλλικά, οργανικά και κεραμικά τακάκια;

Όταν ο αναβάτης χρησιμοποιεί τη μανέτα ή το πεντάλ του φρένου, η αντλία με την οποία είναι συνδεδεμένα αυξάνει την πίεση στο κύκλωμα των φρένων και στέλνει υδραυλικό υγρό στις δαγκάνες οι οποίες σπρώχνουν τα τακάκια. Αυτά με τη σειρά τους πιέζουν τους δίσκους που βρίσκονται στους τροχούς και δημιουργείται τριβή, η οποία μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε θερμότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μοτοσυκλέτα να επιβραδύνει ενώ η θερμότητα διαχέεται στον αέρα μέσα από τους δίσκους, τα τακάκια και τις δαγκάνες.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Τι είναι τα τακάκια;

Πρόκειται ουσιαστικά για πλάκες, οι οποίες δημιουργούν τριβή όταν έρχονται σε επαφή με τους δίσκους. Είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά τριβής, τα οποία «στηρίζονται» σε μια μεταλλική πλάκα. Αρχικά, τα τακάκια κατασκευάζονταν από αμίαντο, αλλά αυτός αντικαταστάθηκε από άλλα υλικά, καθώς αποδείχθηκε επιβλαβής για την υγεία. Τα υλικά τριβής που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι πολύ πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Μεταλλικά τακάκια

Στις μέρες τα μεταλλικά τακάκια είναι τα πιο διαδεδομένα. Αποτελούν την πρώτη επιλογή των περισσότερων κατασκευαστών μοτοσυκλετών, επειδή μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μεγάλο εύρος συνθηκών. Κατά την κατασκευή τους, μεταλλικά σωματίδια ενώνονται κάτω από υψηλή θερμοκρασία και πίεση. Το αποτέλεσμα είναι ένα υλικό τριβής πολύ ανθεκτικό στη φθορά, που παρέχει σταθερό συντελεστή τριβής ανεξάρτητα από το αν είναι κρύο ή ζεστό και καλό αρχικό δάγκωμα. Αυτό καθιστά τα μεταλλικά τακάκια ιδανικά για χρήση τόσο σε πίστα όσο και στον δρόμο. Επίσης, αντέχουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να χάνουν την απόδοσή τους, τα πάνε αρκετά καλά σε βροχή ή ακόμα και λάσπη και σε γενικές γραμμές έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους άλλους τύπους. Βέβαια, έχουν και τα μειονεκτήματά τους. Προκαλούν μεγάλη φθορά στους δίσκους, κάνουν περισσότερο θόρυβο, όταν ενεργοποιούνται τα φρένα και είναι ακριβότερα σε σχέση με τα οργανικά.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »