Από αριστερά: Takuya Kinoshita (Yamaha), Yoshishige Nomura (Honda), Stefan Pierer (KTM), Michele Colaninno (Piaggio).

Ηλεκτροκίνηση: Έδωσαν τα χέρια Yamaha-Honda-KTM-Piaggio

«Τα βρήκαν» 4 μάρκες-κολοσσοί για να συνεργαστούν για την ηλεκτροκίνηση, με στόχο την δημιουργία και την παγκόσμια υιοθέτηση ενός στάνταρντ εναλλάξιμων μπαταριών.

Με κατάλληλη επικοινωνία, οι Yamaha, Honda, Piaggio Group και KTM F&E, ανακοίνωσαν την υπογραφή κοινοπραξίας μεταξύ τους, για την ανάπτυξη κοινού στάνταρντ εναλλάξιμων μπαταριών για την χρήση με δίκυκλα και οχήματα κινητικότητας. Η υπογραφή της συμφωνίας, έρχεται και οριστικά, μετά την δήλωση πρόθεσης που είχε υπογραφεί από τους ομίλους, την 1η Μαρτίου.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »

 
Η συμφωνία έχει στόχο την προώθηση της χρήσης ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων όπως scooters και μοτοποδήλατα, τρίτροχα και τετράτροχα οχήματα, όπως και στην βιώσιμη διαχείριση των μπαταριών σε συμφωνία με τις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τα 4 βήματα του project που ανακοινώθηκαν, το τελευταίο προβλέπει τα εξής:
  1. Την ανάπτυξη κοινών προδιαγραφών για τα συστήματα εναλλάξιμων μπαταριών
  2. Την επιβεβαίωση της δυνατότητας κοινής χρήσης των μπαταριών και των συστημάτων
  3. Την καταχώρηση και την προώθηση της κοινής προδιαγραφής στους Ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς τυποποίησης
  4. Την επέκταση του νέου συστήματος σε εφαρμογή παγκοσμίου επιπέδου
Πρακτικά, το αποτέλεσμα αυτής της κοινοπραξίας θα είναι η κατάργηση του «συνόρου» των διαφορετικών συστημάτων μπαταριών, που ακόμα αποτελεί μείζον ζήτημα στην διάδοση της ηλεκτροκίνησης. Αν και πολλοί κατασκευαστές ακολουθούν την λύση αυτή, η οποία αυξάνει κατά πολύ την ευχρηστία των ηλεκτροκίνητων δικύκλων, οι μπαταρίες των μοντέλων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ασύμβατες μεταξύ τους. Μέρος της συμφωνίας αποτελεί και η αύξηση των προσφερόμενων σταθμών επαναφόρτισης στις διάφορες χώρες.
 
Η νέα αυτή συμφωνία λοιπόν θα υιοθετήσει έναν μόνο τύπο, για χρήση σε όλα τα μοντέλα των εταιρειών, που θα εμπίπτουν με την κοινοπραξία. Φυσικά, η δυναμική μιας παγκόσμιας συμφωνίας μεταξύ κολοσσών αναμένεται να ασκήσει πίεση και προς τις άλλες εταιρείες, με τελικό στόχο την υιοθέτηση ενός και μόνο συστήματος εναλλάξιμων μπαταριών, κάτι που θα κάνει πιο αποτελεσματική την ευρύτερη διάδοση τους.
 
Τέσσερις κολοσσοί της βιομηχανίας, λοιπόν, δίνουν τα χέρια σε μια συμφωνία με μεγάλες φιλοδοξίες, που πιθανότατα να συμβάλλει στην δραστική αλλαγή του σκηνικού της κινητικότητας, τα προσεχή χρόνια. Τι πιστεύετε εσείς για αυτό; Θα γίνουν τα ηλεκτρικά οχήματα ακόμη πιο εύχρηστα; Παραμερίζοντας τον ανταγωνισμό, οι 4 εταιρείες θα φέρουν τελικά την μεγάλη αλλαγή;
 
 

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »