• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Ηλεκτρoκίνηση: επίσημη πρόταση κινήτρων!

 

Δημοσιεύθηκε πριν λίγο η αναλυτική πρόταση για κίνητρα απόκτησης και χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων – Διαβάστε την αναλυτικά εδώ

Πρόκειται για ένα επίσημο δελτίο τύπου του Συνδέσμου Εισαγωγέων-Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και δικύκλων (ΣΕΑΑ), ενός συνδέσμου που έχει αποδείξει επανειλημμένα, ότι είναι ευαισθητοποιημένος για την αυτοκίνηση σε 2 και 4 τροχούς και προβληματίζεται για το μέλλον της. Όπως όλοι γνωρίζουμε πια, η ηλεκτροκίνηση θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος στην αυτοκίνηση και τα ηλεκτρικά οχήματα διαδίδονται τάχιστα παγκοσμίως.

Όμως, στην Ελλάδα –κλασικά..- το θέμα κοιμάται ακόμη! Πριν λίγο λοιπόν, ο Σ.Ε.Α.Α. μας κοινοποίησε την επίσημη πρότασή του για κίνητρα και θέσεις, προκειμένου να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση στην χώρα μας. Διαβάστε την και πείτε μας την άποψη σας.

Θέμα: Προτάσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
 
Σε μία εποχή όπου ο πλανήτης είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, η ανθρωπότητα καλείται να λάβει μέτρα για την προστασία του. Η αυτοκινητοβιομηχανία σε παγκόσμια κλίμακα καταβάλει τις μέγιστες προσπάθειες να εντοπίσει λύσεις για οχήματα με πολύ χαμηλές εκπομπές ρύπων και στρέφεται αποφασιστικά στην ηλεκτροκίνηση.
 
Τα διαφορετικά είδη ηλεκτροκίνητων οχημάτων δίνουν ευχέρεια επιλογών στο αγοραστικό κοινό. Διαχωρίζονται στις κύριες κατηγορίες των αμιγώς ηλεκτροκίνητων (BEVs) και των επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων, που είναι εξοπλισμένα με μπαταρία επαναφορτιζόμενη για ημερήσια χρήση, αλλά και με κινητήρα καυσίμου (PHEVs) για μακρύτερες διαδρομές.
 
Γνωρίζοντας τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα μας, όπως και τα ιδιαίτερα επιβαρυμένα από ρύπανση αστικά κέντρα, ο ΣΕΑΑ προτείνει μία σειρά εφικτών οικονομικών και κυκλοφοριακών κινήτρων για τη διευκόλυνση στην απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος.
 
Οικονομικά κίνητρα:
  • Επιδότηση 3.000 ευρώ για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα /range extender.
  • Επιδότηση 1.500 ευρώ για τα plug in υβριδικά αυτοκίνητα.
  • Προσαύξηση κατά 50% των εξόδων που εκπίπτουν στις επιχειρήσεις από την χρήση επαναφορτιζόμενων οχημάτων.
  • Εξαίρεση από τη φορολογία παροχής σε είδος για τους εταιρικούς χρήστες επαναφορτιζόμενων οχημάτων.
 
Κυκλοφοριακά κίνητρα:
  • Προνομιακή, δωρεάν στάθμευση σε δημόσιους χώρους.
  • Υποχρέωση παροχής προνομιακών, δωρεάν θέσεων στα parking μεγάλων εμπορικών καταστημάτων (πχ. super markets, malls κλπ).
  • Ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες για τους οδηγούς ηλεκτρικών επαναφορτιζόμενων οχημάτων.
  • Ειδικά μέτρα για τα ταξί όπως:
  • Επαρκής επιδότηση για την απόκτηση ενός επαναφορτιζόμενου ηλεκτρικού ταξί.
  • Προνομιακοί χώροι αναμονής («πιάτσες») για τους ιδιοκτήτες /οδηγούς επαναφορτιζόμενων ταξί.