Γιατί οι Ιάπωνες έμειναν πίσω στην κούρσα των MotoGP;

Γιατί οι Ιάπωνες έμειναν πίσω στην κούρσα των MotoGP;

Μετά από σχεδόν 50 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας, οι Ιάπωνες κατασκευαστές βρίσκονται στο πίσω μέρος της κατάταξης, με τους Ευρωπαίους να έχουν επιστρέψει δυναμικά.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1975 ο Giacomo Agostini πήρε το τελευταίο του Πρωτάθλημα στη μεγάλη κατηγορία, τερματίζοντας δεύτερος στο Grand Prix της Γιουγκοσλαβίας. Αυτή η κατάκτηση του Πρωταθλήματος ξεκίνησε δύο διαφορετικές εποχές, καθώς ήταν η πρώτη φορά που μια μοτοσυκλέτα με δίχρονο κινητήρα κατακτούσε το Πρωτάθλημα και – το πιο σημαντικό – ήταν η πρώτη φορά που η μοτοσυκλέτα αυτή δεν ήταν από την Ευρώπη αλλά από την Ιαπωνία.



Η Yamaha λοιπόν μπήκε πρώτη σε ένα χορό που ακολούθησαν και οι υπόλοιποι Ιάπωνες, με την έφοδό τους στα MotoGP να μην σταματάει για δεκαετίες. Φτάσαμε στο 2007 για να δούμε τους Ευρωπαίους να επιστρέφουν στην κορυφή, με τη Ducati και τον Casey Stoner, ενώ και όλα τα επόμενα Πρωταθλήματα μέχρι και το 2021 πήγαν και πάλι σε ιαπωνικές μοτοσυκλέτες.



Τώρα, αυτή η βεβαιότητα της κυριαρχίας των Ιαπώνων έχει αρχίσει και πάλι να σπάει, καθώς με πολιορκητικό κριό την Ducati οι Eυρωπαίοι έχουν αρχίσει την αντεπίθεσή τους, τόσο όσον αφορά τους αριθμούς αλλά και όσον αφορά την κατάταξη. H πρώτη ιαπωνική μοτοσυκλέτα στη βαθμολογία είναι αυτή του Fabio Quartararo στην 11η θέση και η κατάσταση των Ιαπώνων φαίνεται απελπιστική.

Στα τελευταία τεστ δεν έχουν καταφέρει να φέρουν εξαρτήματα που θα αλλάξουν το παιχνίδι και ένα πολύ σκληρό δείγμα της πραγματικότητας είναι όλη αυτή η ιστορία με τον Μarc Marquez και την φυγή από τη Honda. Mια ιστορία της οποία την απάντηση μπορεί να έχουμε σε λίγες ώρες από τώρα, αλλά όποια και να είναι η έκβαση δείχνει κάτι βασικό.

Οι Ιάπωνες δεν είναι πια αυτοί που ήταν, δεν είναι οι ομάδες που όλοι οι αναβάτες ελπίζουν να βρεθούν ανεβαίνοντας στη μεγάλη κατηγορία και ακόμα και τα μεγαλύτερα αστέρια τους (Marquez για τη Honda, Quartararo για τη Yamaha) σκέφτονται να αποχωρήσουν.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Συνέχεια του άρθρου >>>

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »