Τι κάνεις αν χάσεις την πινακίδα σου;

Τι κάνεις αν χάσεις την πινακίδα σου;

Η απώλεια της πινακίδας κυκλοφορίας είτε από ατυχία είτε από κλοπή είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που όμως μπορεί να συμβεί στον καθένα. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση και τι βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να κυκλοφορείς και πάλι νόμιμα στους δρόμους.

1ο βήμα: Δήλωση απώλειας

Αν για κάποιο λόγο έχετε χάσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός σας ή σας τις έχουν κλέψει ή έχουν φθαρεί ή καταστραφεί, τότε θα πρέπει να πάτε στην πλησιέστερη του τόπου κατοικίας σας Περιφέρεια, ΚΕΠ, ιδιωτικά ΚΤΕΟ ή σε διεκπεραιωτές για να εκδώσετε καινούργιες, καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν γίνεται έκδοση πινακίδων με τον ίδιο αριθμό κυκλοφορίας. Μετά την απώλεια θα εφοδιαστείτε με νέα νούμερα. Στην άδεια κυκλοφορίας αναγράφεται και ο παλιός αριθμός κυκλοφορίας αλλά και ο καινούργιος. Θυμηθείτε να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία για την αλλαγή στον αριθμό κυκλοφορίας ώστε να σας ενημερώσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Στην άδεια κυκλοφορίας, στο πεδίο Παρατηρήσεις θα αναγράφεται: "Αντικατάσταση Πινακίδων".
 

2ο βήμα: Κατάθεση δικαιολογητικών



1.`Αδεια κυκλοφορίας.
2. Παράβολο από τη Δ.Ο.Υ. ή e-παράβολο, των 30¤ σε περίπτωση πρώτης αντικατάστασης (κωδικός γρήγορης αναζήτησης 2992) και 60¤ για δεύτερης ή τρίτης (κωδικός γρήγορης αναζήτησης 2993).
3. Βεβαίωση Αστυνομικού Τμήματος για τις περιπτώσεις της απώλειας ή κλοπής των πινακίδων κυκλοφορίας σας.
4. Αν έχει χαθεί μία από τις δύο πινακίδες κυκλοφορίας, τότε θα πρέπει να κατατεθεί και αυτή που δεν έχει χαθεί.
5. Επιστροφή φθαρμένων ή κατεστραμμένων πινακίδων κυκλοφορίας.
6. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα.
7. Αίτηση Αντικατάστασης Πινακίδων Οχήματος.
8. Επιπλέον για εταιρείες: Καταστατικό και Δ.Σ εφόσον πρόκειται για Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Α.Ε. και ειδικά αν πρόκειται για ΦΙΧ, ΛΙΧ, Τρικ. ΦΙΧ, ή ΕΔΧ , απαιτείται και το βιβλιάριο μεταβολών κατοχής και κυριότητας.

Σημείωση: Σε περίπτωση κλοπής οχήματος με τις πινακίδες του, και ανεύρεσής του με νομότυπη παράδοση χωρίς αυτές, από αστυνομική Αρχή, ο ιδιοκτήτης δεν βαρύνεται με το ανωτέρω παράβολο, απαιτείται όμως να προσκομίσει το σχετικό έγγραφο της αστυνομικής Αρχής.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Χρόνος παράδοσης ανάλογα που καταθέτεις

Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνει στην Περιφέρεια δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και εξαρτάται από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών της Ν.Α.(συνήθως 1-2 μέρες). 

Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνει στα ΚΕΠ, λόγω της αποστολής-λήψης των εγγράφων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας και ο ενδιαφερόμενος ειδοποιείται από τα ΚΕΠ μέσω sms ή τηλεφώνου όταν αυτή ολοκληρωθεί, ώστε να προσέλθει στο ΚΕΠ και να παραλάβει το τελικό έγγραφο.

Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνει μέσω ιδιωτικών φορέων (ΚΤΕΟ, διεκπεραιωτές), διαρκεί έως 7 ημέρες, με την προϋπόθεση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του δημοσίου να λειτουργούν κανονικά (απεργίες, αργίες, κ.λπ).

Προσοχή: Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών δεν γίνει αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο τότε όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή τα ΚΕΠ. Επιπλέον θα χρειαστεί και εξουσιοδότηση  επίσης θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής μαζί με επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εξουσιοδοτημένου προσώπου.
 

Οι νέες πινακίδες έχουν διαφορετικά νούμερα
Υποχρεωτική δήλωση νέων στοιχείων
Συγκέντρωση δικαιολογητικών και ηλεκτρονικά πλέον
Όσοι έχετε επανεκδώσει πινακίδες, ήταν εύκολη διαδικασία ή όχι;